Napadač na Ruždija / - SKRINšOT
18/08/2022 u 22:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napadač na Ruždija ponovo se izjasnio da nije kriv

Salman Ruždi zadobio teške povrede vrata zbog kojih je umalo iskrvario i ostao bez glasa, ali napadač ipak kaže da nije kriv.

Ajatolah Homeini izdao je 14. februara 1989. fetvu pozivajući muslimane da ubiju pisca romana i svakoga ko je uključen u objavljivanje Satanskih stihova

Napadač na pisca Salmana Ruždija dvadesetčetvorogodišnji Hadi Matar ponovo se danas izjasnio tokom saslušanja da nije kriv za pokušaj ubistva i vraćen je u pritvor bez prava na kauciju.

On je u petak povredio nožem Ruždija (75) neposredno prije nego što je autor "Satanskih stihova" trebalo da održi predavanje u obrazovnom centru u blizini jezera Iri, prenosi Rojters.

Matar se i u subotu izjasnio da nije kriv za pokušaj ubistva i namjeru da nanese fizičku povredu smrtonosnim oružjem, navodi Si En En.

Salman Ruždi zadobio je teške povrede vrata zbog kojih je umalo iskrvario i ostao bez glasa, ali napadač je uprkos tome rekao da nije kriv.

Pisac je 14. februara 1989, na Dan zaljubljenih, kao već svjetski poznat književnik Salman Ruždi (19. jun 1947, Indija) dobio telefonski poziv od novinara BBC-ja koji mu je saopštio da ga je iranski verski vođa Homeini “osudio na smrt”.

Ruždi je rekao da je tada, 1989. godine, prvi put čuo reč fatva. Prethodne godine je objavljen njegov roman “Satanski stihovi”, koji je okarakterisan kao djelo koje govori “protiv islama, Muhameda i Kurana”.

Ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu pozivajući muslimane da ubiju pisca romana i svakoga ko je uključen u objavljivanje ove knjige.

Salman Ruždi bio je primoran da čitavu sljedeću deceniju, do 1998. godine, živi pod stalnim prijetnjama. O tome je napisao izuzetnu memoarsku knjigu “Džozef Anton: memoari”. Jedinstvena i nevjerovatna priča o tome kako je Ruždi bio prinuđen da se krije, da se neprestano seli, da živi uz stalnu pratnju agenata Skotland jarda, koji su ga obezbjeđivali 24/7, duže od deset godina, a tražili su od njega i da izabere pseudonim.

Tada se on prisjetio pisaca koje voli, Konrada i Čehova, i izabrao kombinaciju njihovih imena.

Tako je Salman Ruždi za svijet postao Džozef Anton.

Mnogi književnici digli su svoj glas protiv hajke na Ruždija, između ostalih i Ginter Gras, Mario Vargas Ljosa, Nadin Gordimer, Žoze Saramago.

O Ruždijevom slučaju raspravljalo se i u UN kao drastičnom primjeru kršenja prava slobode govora. Fatva je povučena 1998. godine kada je predsjednik Irana Muhamed Hatami sve kontroverze oko Ruždija i njegovog dela nazvao „završenim slučajem“, ali se u svijetu dobro znalo da brojni muslimanski vjerski fanatici smatraju da se fatva nikada ne može povući.

Za romane je dobio brojne najznačajnije svetske nagrade za književnost. Za U2, Bona Voksa, Ruždi je napisao stihove po motivima svog romana Zemlja pod njenim nogama. Otkada živi u SAD, Ruždi je stekao počasne doktorate i stipendije.

Počasni je profesor humanističkih nauka na M.I.T. kao i na Univerzitetu Emori, Univerzitetu Njujork. Bio je i predsjednik američkog PEN centra (2004-2007), a titulu sera dodijelila mu je kraljica Elizabeta Druga 2007. godine.

Član je Britanskog kraljevskog društva književnosti i Američke akademije umetnosti. Ženio se četiri puta, i otac je dvojice sinova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 04:22