Photo by Michael Förtsch on Unsplash
08/10/2021 u 14:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нарко-бизнис мафије Западног Балкана: "Неколико влада у региону има директне везе с клановима"

Групе које говоре албански и српско-хрватски све су активније у набавци великих количина кокаина на извору у Јужној Америци

Недавни извјештај Еуропола и Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) истиче степен укључености Западног Балкана у трговину кокаином од Латинске Америке до Европе.

Док је употреба кокаина далеко мање заступљена у Европи у настајању од многих других дијелова континента, огромна мрежа криминалних организација са сједиштем на западном Балкану храни станиште Западне Европе, другог по величини потрошача скупе илегалне дроге кокаина, надмашила је само Северном Америком, пише emerging-europe.

-Нови извјештај Cocaine Insights, који су заједно објавили Еуропол и Уред Уједињених народа за дрогу и криминал (УНОДЦ), разоткрио је колики утицај имају ове криминалне организације. Будући да већина кокаина у свијету долази из земаља Централне и Јужне Америке, посебно Колумбије, његов транспорт у Европу постао је уносан пословни подухват који су „криминалне мреже које говоре албански и западни Балкан“ активно разоткривале- наводи се у извјештају.

Истраживање је открило да су ове групе Западног Балкана постале толико плодне да сада оспоравају надмоћ добро успостављених мрежа попут италијанске Ndranghete.

-Групе које говоре албански и српско-хрватски све су активније у набавци великих количина кокаина на извору у Јужној Америци- наводи извјештај.

Надаље се тврди да је повећано укључивање група које говоре албански језик у кријумчарење кокаина у Европу у посљедњој деценији довело до општег смањења велепродајних цијена дроге на цијелом континенту од 2012. године надаље.

ЗАШТО КОКАИН?

Према ријечима Фабиана Зхилле, вишег националног савјетника за Глобалну иницијативу против транснационалног организираног криминала (ГИ-ТОЦ) и професора права и етике на Канадском технолошком институту у Албанији, потицаји за укључивање организираних група поријеклом из Албаније и сусједних држава су бројне.

-Трговина кокаином се сматра врло уносним послом и вриједи рискирати- каже он за Емергинг Еуропе.

-Дрога доноси велики профит у кратком времену, па се већина ових криминалних организација пребацила на овај производ. Други фактори укључују географски положај и висок ниво корупције на Западном Балкану, што заузврат олакшава прање новца, лоше економске стандарде и низак ризик истраге- објашњава Зхилла.

Бојан Елек, истраживач организираног криминала у београдском Центру за сигурносну политику, нуди слично објашњење зашто су криминалне групе из Србије и у регији биле тако успјешне у послу с кокаином.

-Неколико фактора утјече на истакнутост организираних криминалних група са Западног Балкана на глобалној сцени трговине дрогом-каже он за Емергинг Еуропе.

"Постоје географске, с тим што је злогласна Балканска рута један од главних канала за транзит дроге у Европу. Постоје и друштвено-економске, произашле из ратова 1990. године-санкције и економске тешкоће-које су довеле до криминала који је постао нормализирани дио свачијег живота".

РЈЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА

У извјештају Еуропола/УНОДЦ -а каже се да је размјер проблема све значајнији, па је важно да локални челници подузму мјере како би сузбили присуство група за трговину дрогом.

-Локално водство прво може искоријенити корупцију и дати наду младим људима привлачењем и промовирањем меритократије. Слично, привлачење инвестиција и стварање радних мјеста које се могу такмичити са потражњом на тржишту кокаина такође би могло бити од користи.- каже Зхилла.

-Сарадња између цивилног друштва и локалних утицајних актера важна је и за подизање свијести о ризицима које сиви новац представља и за друштво и за економију- даље тврди он.

Елек нуди скептичнији приказ способности локалних лидера да се носе са проблемом ове величине.

-Најважнији фактор за постојање група за трговину дрогом на Западном Балкану је политички, с тим што неколико влада у регији има директне и доказане везе с таквим групама. Ово је један аспект такозваног заузимања државе којем свједочимо у регији-истиче он.

-Стога, локални водитељи врло мало могу или би могли учинити, јер је борба против организираног криминала у овим случајевима изравно повезана с демократизацијом и има мање везе с агенцијама за провођење закона-тврди он.

Неки резултат је дала сарадња између ЕУ, држава Западног Балкана и других релевантних актера у региону. Према извјештају, 2019. операција Фамилиа, коју координирају америчка Управа за борбу против дрога (ДЕА) и Еуропол, довела је до заплијене више од тоне кокаина из мреже за трговину "са сједиштем на Балкану". Током операције, власти су заплијениле и два милиона еура у готовини и више од милион еура луксузне робе, укључујући сатове и возила која су одузета у Хрватској, Чешкој, Србији, Словенији и Швицарској, сви повезани на исту мрежу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 02:51