Виши суд у Подгорици / -DAN
24/10/2021 u 16:24 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наркотици у текућој години нијесу уништавани: У депоу Вишег суда у Подгорици 5,5 тона дроге

Складиште у којем се налази дрога свакодневно се контролише, а у њега могу ући искључиво овлашћена лица, сазнаје "Дан"

У депоу Вишег суда у Подгорици тренутно се налази око 5,5 тона различитих врста дроге, највише марихуане, саопштено је "Дану" из тог суда.

Како су навели у одговору, сву ту дрогу им је доставило тужилаштво уз оптужнице.

– У текућој години није уништавана дрога, али се она уништава периодично, након формирања одређених комисија и након испуњавања законских услова за то – појаснили су из Вишег суда у Подгорици.

Осим марихуане, у складиштима у вишим судовима се налазе и хероин, кокаин, амфетамин и ксалол.

У депо Вишег суда у Бијелом Пољу од почетка текуће године смјештено је 94.802,927 килограма марихуане, близу 59 килограма хероина, 111 килограма хероина, 0,928 грама амфетамина, 50 таблета "бромазепама", 0,377 грама "бупренофрина", 5,362 грамa "тромадола" и 2,600 грама "апразлана". "Дану" је из тог суда саопштено да у текућој години заплијењена дрога није уништавана.

image

Заплијењени наркотици

-Фото: Управа полиције ЦГ (пронађена дрога)

Истичу да је у протекле двије године, по окончању кривичних поступака у том суду, одузето 2.274,551 килограм марихуане, 22,097 грама кокаина, 10,486 грама амфетамина, 25 таблета "ксалола", 58 таблета "бупренофрина" и пет таблета МДМА.

Наркотици који се налазе у депоу одузет су у више полицијских акција. Складиште у којем се налази дрога свакодневно се контролише, а у њега могу ући искључиво овлашћена лица, док је другима строго забрањен улаз.

До окончања кривичног поступка, односно до правоснажности пресуде, дрога се држи у складиштима, а потом се уништава. Процедури уништавања дроге претходи формирање комисије за уништавање дроге, након што се добију дозволе од надлежних органа. Koнкретно, уништење опојне дроге врши интерресорна комисија коју формира Управа за имовину, а коју чине представници Управе полиције, суда који је донио одлуке о уништењу, Агенције за заштиту животне средине, Министарства здравља и Управе за имовину. Прије него што дрога одузета у полицијским акцијама стигне до складишта виших судова, она се налази у Форензичком центру у Даниловграду, а потом се доставља вишим државним тужилаштвима, гдје се чува у посебним, добро обезбијеђеним просторијама. Када тужилаштво подигне оптужницу за неовлашћену производњу, држање и стављање у промет опојних дрога и достави је суду, заплијењени наркотици преносе се у депое виших судова.

Дрога се уништава у просјеку једном у двије године, али то зависи од количине одузете дроге на основу правоснажних пресуда током године. Средином 2020. године у Вишем суду у Подгорици уништено је око 3,5 тоне дроге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:30