/ - FOTO: PRIJESTONICA CETINJE, Ilustracija
11/10/2022 u 20:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istražuju navodno prikrivanje pedofilije: Nastavlja se proces protiv Mitropolije crnogorsko-primorske

Imajući u vidu nove dokaze, potrebno je da se ponovo sasluša Bojan Jovanović, bivši đakon, koji će 25. oktobra imati priliku da se izjasni i na ove okolnosti

Postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog pedofilije se nastavlja 25. oktobra ove godine pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, saznaje Danas.

-Da budemo krajnje precizni, postupak protiv episkopa Joanikija i crkve se vodi zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Obljuba sa djetetom iz člana 206. stav 1. Krivičnog zakonika Crne Gore- ukazuje za Danas.rs advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa bivšeg đakona Bojana Jovanovića.

On naglašava da je tokom ljeta u ovom postupku izvedeno više dokaza koji upućuju na širok krug osoba unutar SPC za koje postoji osnovana sumnja da su umiješani u organizovanu pedofiliju i to kao izvršioci, pomogači ili oni koji pružaju zaštitu i skrivanje osumnjičenima.

Imajući u vidu  nove dokaze, potrebno je da se ponovo sasluša Bojan Jovanović, bivši đakon, koji će 25. oktobra imati priliku da se izjasni i na ove okolnosti.

Mitropolija: Postupak zbog navodnog skrivanja pedofilije demonizacija SPC

Podsjećamo na ranije reagovanje Mitropolije:

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je povodom postupka Višeg javnog tužilaštva u Podgorici zbog navodnog prikrivanja pedofilije, da je na djelu „još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vernika“.

U saopštenju povodom postupka Višeg javnog tužilaštva i knjige Bojana Jovanovića „Kako smo ubili Boga“, u izdanju nevladine organizacije Montenegro International, navodi se da je Jovanović izneo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Uz punu vjeru u pobjedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna predstava okončati brzo i na zakonit način, Mitropolija crnogorsko-primorska sa indignacijom odbacuje sve ove i formalno i
suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne veijsti senzacije, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarelih zlih namera“, navodi se u saopštenju.

„Ova slabašna i krhka pravna mašta ovih protagonista – obiluje deficitom – zdravog razuma. Naime, to lice, kome je stigao poziv da svjedoči u Beogradu, treba da se sasluša kao svjedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici“, navodi Mitropolija.

Mitropolija tvrdi da je na djelu još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC, ukazujući da “ ništa više, ni dalje od toga ovdje nema“.

U ovom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo kojeg lica. Nijedno lice ovje nije ni saslušano kao osumnjičeni, tvrdi Mitropolija

U saopštenju se naglašava da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora ove knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on „samog sebe“ nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore.

 

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International.

Već je saslušan mitropolit Joanikije. Izviđaj je proces provjere osnovanosti podnešene krivične prijave nakon čega tužilac odlučuje da li će otvoriti istragu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:46