(foto: Miodrag Ćakić/ KRIK) / - (FOTO: MIODRAG ĆAKIć/ KRIK)
11/09/2023 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nastavljeno suđenje Šariću: Iznijeti dokazi o pranju 20 miliona eura

Darko Šarić i njegovi saradnici se terete da su novac stečen kriminalom legalizovali kroz kupovinu nekretnina u Srbiji – hotela, preduzeća, zemljišta

Izvođenjem dokaza i uvidom u spise predmeta nastavljeno je suđenje u ponovljenom postupku protiv Darka Šarića za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom kokaina.

Darko Šarić i njegovi saradnici se terete da su novac stečen kriminalom legalizovali kroz kupovinu nekretnina u Srbiji – hotela, preduzeća, zemljišta, piše N1.

Danas su ponovo izvedeni dokazi iz optužnica koje su spojene u ovom postupku, a koji se odnose na optuženog Marka Dabovića – obimna bankarska dokumentacija, različiti izvodi i nalozi za transfer novca, finansijske analitičke kartice, potvrda o privremeno oduzetim predmetima MUP-a Republike Srpske, polise osiguranja, poslovni ugovori i sporazumi.

Zatim je izvršen uvid u spise predmeta koji se odnose na optuženog Radovana Štrpca. Najviše primedbi optuženog Štrpca i njegovog advokata bilo je u vezi sa naredbama o sprovođenju posebnih mjera nadzora koje su na osnovu odluke suda primenjivani prema Štrpcu.

I Radovan Štrbac i njegov branilac naveli su da su naredbe bile nezakonite, da nema izveštaja ni rezultata sprovedenih mjera (prisluškivanjaj), kao i da nisu bile obrazložene i da su se isključivo koristile za prisluškivanje Štrpca, a ne i na ambijetalno slušanje na specifičnim mjestima, barovima i kafićima, u kojima se Štrbac sastajao sa drugim optuženima.

Postupajući tužilac za organizovani kriminal Predrag Ćetković kazao je da ne smatra da postoje nezakonitosti u predmetu, posebno da u ovom dijelu koji se odnosi na Štrpca nema propusta u izvođenju posebnih dokaznih radnji.

Podsjetimo, Šarić je za pranje novca bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud je tu presudu ukinuo i naložio da se Šariću i ostalim optuženima u ovom postupku sudi ispočetka.

U ovom postupku Bojanu Stanojkoviću se sudi u odsustvu, jer se od sredine aprila prošle godine nalazi u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica nekoliko dana nakon što je Darko Šarić 14. aprila 2022. godine dok je boravio u kućnom protvoru uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, čiji je član, prema navodima tuzilaštva, bio i Stanojković. Ta grupa je optužena između ostalog i da je planirala ubistvo svjedoka saradnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:32