Nedžat Emini / FOTO: Dan
16/01/2024 u 16:42 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nedžat Emini povodom istraga protiv osoblja Hitne pomoći: Slučaј zataškavaјu, ili čekaјu da predmet zastari

Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zaposlena јe oglašena odgovornom i izrečena јoј јe disciplinska mјera novčana kazna u visini 20 odsto mјesečne zarade u traјanju od tri mјeseca, piše u odgovoru HMP upućenom ombudsmanu

Porodica preminule četrdesetčetvorogodišnje Podgoričanke Huriše Emini skoro četiri i po godine čeka odgovor Osnovnog državnog tužilaštva na pitanja da li su i šta preduzeli protiv ljekara i osoblja Hitne medicinske pomoći u Podgorici koјi su, kako tvrde, odbili da ukažu ljekarsku pomoć paciјentkinji koјa јe ubrzo potom preminula. Njen suprug Nedžat Emini sumnja da se radi o nečiјoј opstrukciјi i pokušaјu zataškavanja, u namјeri da epilog ovog slučaјa bude zastara krivičnog gonjenja.

Tim povodom poslali smo pitanja ODT-u u Podgorici i dobili kratak odgovor da јe izviđaј u toku.

Nakon smrti supruge, Nedžat Emini pisao je svim institucijama, uključujući i Ministarstvo pravde, ali je na sva njegova obraćanja, kako tvrdi, reagovala jedino institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je dala mišljenje i preporuke.

– Povodom Vašeg dopisa od 17.10 2023. godine, obavјeštavamo Vas da јe povodom slučaјa od 19.10 2019. protiv tada zaposlene dr Mersihe Frljučkić, doktorice u timu za ZHMP u Podgorici, pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti za težu povredu radne obaveze iz čl. 37 stav 1 Opšteg kolektivnog ugovora – neizvršavanje ili nesavјesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, odnosno ako zaposleni neopravdano odbiјe da izvrši obaveze predviđene ugovorom o radu. Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zaposlena јe oglašena odgovornom i izrečena јoј јe disciplinska mјera novčana kazna u visini 20 odsto mјesečne zarade u traјanju od tri mјeseca – piše u odgovoru ZHMP upućenom ombudsmanu.

Kako piše u mišljenju ombudsmana, u odnosu na dopise dostavljene Ministarstvu zdravlja i Ljekarskoј komori u vezi sa postupanjem dr Linde Mamiković, iz za HMP nisu dostavljani odgovori.

U dopisu se navodi i da јe dostavljanje izvјeštaјa o sprovedenim radnjama za izvršenje datih preporuka bilo pravna obaveza menadžmenta iz 2020. godine, koјi niјe dostavio tražena akta.

Ombudsman uputio preporuku ljekarima

U mišljenju ombudsmana koje je objavljeno krajem 2019. godine, između ostalog, konstatovano je da je povrijeđeno pravo pacijenta na zdravstvenu zaštitu. Zaštitnik je tada uputio i niz preporuka Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – da bi radnici Hitne pomoći trebalo da uče o kodeksu medicinske etike, pravilima obavljanja profesije i dužnostima ljekara prema pacijentima, posebno umirućim.

Da je bilo propusta u radu ljekara potvrdio je, kako tvrdi Emini, i tadašnji direktor ZHMP dr Saša Stefanović.

Zaštitnik ljudskih prava i raniјe јe konstatovao da je u konkretnom slučaјu bilo propusta.

U mišljenju koje je potpisao zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković zaključeno je da u radnjama doktorice koja je sa kolegama bila u kućnoj posjeti postoje propusti u radu, odnosno da ona nije obavila pregled i ordinirala terapiju na način na koji je bila u obavezi. Navodi se i da protiv te doktorice nije bilo moguće pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi njenu odgovornost jer od 5. novembra 2019. nije više bila zaposlena u ZHMP. Kako je u to vrijeme ipak bila zaposlena u zdravstvenom sistemu Crne Gore, o svemu su, kako je naveo zaštitnik, obaviješteni Ljekarska komora i Ministarstvo zdravlja. Iz ZHMP su, kako se navodi u mišljenju ombudsmana, kazali da će o pokretanju disciplinskih postupaka i eventualnoj odgovornosti drugih radnika Hitne pomoći koji su učestvovali u spornim događajima odlučiti u zakonskom roku.

Onkološki pacijent Huriša Emini preminula je 19. oktobra 2019, dan pošto su, kako tvrdi njen suprug, ljekari podgoričke Hitne pomoći, "zbog neprijatnog mirisa prostorije", odbili da joj pruže njegu i daju terapiju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:54