Маровић и Илинчић / -DAN
06/12/2021 u 16:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Незаконитости око „Свеца” још чекају на оптужење

Осим Илинчић и компаниjе Проперти инвестментс, оптужницом су обухваћени и Стевица Драговић, Катарина Пекић и службеници будванске општине Новка Баћевић, Мило Клисић, Марко Вуjовић и Весна Благоjевић

Контрола оптужнице против држављанке Србије Оливере Илинчић и jош шест чланова групе бившег потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића коjи су малверзациjама преко компаниjе "Проперти инвестментс" незаконито стекли вриjедну имовину надомак Светог Стафана и наниjели штету каси будванске општине заказана jе за 7. децембар у подгоричком Вишем суду.

Истрага против Илинчић коjу jе водило Специјално тужилаштво траjала jе пуне четири године, а оптужница jе подигнута 7. августа 2019. године, од када jе одложен велики броj рочишта за њену контролу. Оливера Илинчић тренутно се налази у Београду.

Осим ње и компаниjе Проперти инвестментс, оптужницом Специjалног тужилаштва обухваћени су и Стевица Драговић, Катарина Пекић и службеници будванске општине Новка Баћевић, Мило Клисић, Марко Вуjовић и Весна Благоjевић.

Према наводима из оптужнице, Илинчић и остали оптужени су у новембру 2007. године постали чланови криминалне групе коjу jе формирао Маровић ради стицања незаконите моћи и добити. Ова група jе, како се основано сумња, дjеловала до децембра 2010. године.

Некадашња савjетница Светозара Маровића jе, према ставу Специjалног тужилаштва, прихватила налог шефа криминалне групе да у Црноj Гори оснуjе компаниjу Проперти инвестментс, преко коjе се задуживала код банака и куповала некретнине од мjештана надомак Светог Стефана. Група jе, како се основано сумња, варала банке и породице од коjих jе узела некретнине. Кључну улогу имало jе предузеће Проперти инвестментс, преко коjег су закључивани купопродаjни уговори, а у тим пословима Општина Будва jе оштећена jер су њени службеници коjи су обухваћени оптужницом прихватали неисправне понуде на тендеру.

Одбијено изручење

За Светозаром Маровићем и Оливером Илинчић црногорске власти расписале су црвену потjерницу, али Србиjа ниjе поступила по тим захтjевима.

Маровићеви адвокати су у више наврата саопштавали да jе њихов клиjент у болници и да има психичке проблеме. На друштвеним мрежама су се неколико пута појављивале његове фотографије из Београда, али до хапшења ниjе дошло. Србиjа jе одбила да изручи Илинчић уз образложење да кривично дjело превара на организован начин не представља кривично дjело из организованог криминала по закону Србиjе.

Илинчић jе први пут позвана у тужилаштво jош 2014. године, када jе у своjству грађанина одговарала на питања у истрази о препродаjи државне земље у мjесту Кошљун у Будви. Исте године, и други пут се нашла у Специjалном тужилаштву, али у своjству свjедока. Она jе обjашњавала како су милионски износи са рачуна будванских породица Драговић и Дивановић у Првоj банци прениjети на компаниjу Проперти инвестмент, коjа jе у нjеном власништву.

Осим што jе била савjетница Светозара Маровића за вриjеме његовог службовања у Београду, Илинчић jе била и директорица девизног сектора Народне банке Jугославиjе, а у jедном периоду била jе директорица фирме Футура плус, тада у власништву српског бизнисмена Станка Суботића.

Када су у питању пословне комбинациjе у Црној Гори, за њу се први пут чуло у љето 2012. године, када jе помињана у афери у вези са продаjом десетина хиљада квадрата земље у близини хотела "Сплендид" у Бечићима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:58