tunel depo / - FOTO: VLADA CRNE GORE
24/09/2023 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački ZDF o aferi "Tunel": Novi problem zemlji kandidatu za članstvo u EU

Poručuju da Crna Gora ima još mnogo toga da uradi da bi je shvatili ozbiljno kao pravnu državu i kandidata za EU

Njemački ZDF prenosi da se u Crnoj Gori desilo spektakularno kopanje tunela. Kriminalci su kroz podzemni tunel dobili pristup odaji u kojoj se čuvaju dokazi o zločinima. Da li je slučajno što to niko nije primijetio? Poručuju da Crna Gora ima još mnogo toga da uradi da bi je shvatili ozbiljno kao pravnu državu i kandidata za EU.

12. septembra otkriven je tunel koji vodi direktno do sudskog depoa. Prizor koji ostavlja bez daha. U glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, šest nepoznatih osoba prokopalo je tunel u depo Višeg suda.

Tačnije, u prostoriji za dokaze, gdje se, između ostalog, čuvaju i dokazi za postupke koji su u toku. Još nije jasno šta je sve ukradeno. Trenutno se govori o ukupno devetnaest komada vatrenog oružja. Ali još uvijek se prave procjene šta je sve odnijeto, uključujući zaplijenjenu drogu.

Crna Gora, kandidat za članstvo u EU, u problemu

Svi se kunu da niko nije čuo kako se tunel gradi, daju se kontradiktorne informacije o okolnostima - što ne baca dobro svjetlo na zemlju kandidata za članstvo u EU. Crna Gora je i, inače, poznata po korupciji, organizovanom kriminalu i problemima sa vladavinom prava.

Na indeksu korupcije "Transparency International" za 2022. godinu, Crna Gora zauzima 65. mjesto od 180 mogućih. Deficite ovog tipa je podsticao i trajni regent Milo Đukanović, za kojeg se kaže da je veoma blizak organizovanom kriminalu. Punih 30 godina je on gospodario politikom u Crnoj Gori na raznim funkcijama. Njegova vladavina je svako malo potpadala pod sjenku korupcije, nepotizma i blizine organizovanog kriminala.

Novi predsjednik želi da popravi stanje

Njegov nasljednik, Jakov Milatović, već je krenuo u borbu protiv korupcije i građanima Crne Gore obećao viši životni standard.

"U narednih pet godina uvešćemo Crnu Goru u Evropsku Uniju", rekao je Jakov Milatović.

Ova država Zapadnog Balkana je još od 1990-tih centar za šverc cigareta i droge. Političari i tamošnje vlasti su više puta bili osumnjičeni za umiješanost u mafijanje: još kao premijer Đukanović je 2008. svjedočio pred italijanskim javnim tužilaštvom zbog navoda da je organizovao veliki šverc cigareta preko Jadrana. Ali istraga je isčiljela.

Kriminalne mreže su u Crnoj Gori dobro uspostavljene i sofisticirane i često rade sa mafijaškim grupama, kao i sa korumpiranim organima za sprovođenje zakona te korumpiranim političarima, piše u Global Organized Crime Index za 2021.

Pred Višim sudom u Podgorici trenutno je u toku nekoliko suđenja. Najviše pažnje privukao je slučaj protiv Slobodana Kašćelana. Za njega se navodi da je šef takozvane Kavačke narko-bande.

Krvavi rat klanova

Ova banda od 2014. vode krvavi rat protiv rivalskog Škaljarskog klana. Dve "porodice" narko-bandita potiču iz susjednih sela u blizini malog crnogorskog grada Kotora.

Beogradska istraživačka mreža Kirk i Radio Slobodna Evropa izbrojali su 193 slučaja ubistava u srpsko-crnogorskom mafijaškom miljeu u proteklih deset godina. Samo u krvavim obračunima između klanova Kavač i Škaljari ubijeno je preko 60 mafijaša.

Tunel kao simbol-slika

Državu nećemo prepustiti mafiji, naglasio je premijer Dritan Abazović. Ali u Višem sudu u Podgorici su premijera i bukvalno potkopali.

Mnogo je stoga podsmijeha i kritika u izvještajima lokalnih medija. Tajanstveni tunel je simbol neprozirnog "rada" političara i državnih organa. Još 2016. godine zapaljen je depo Okružnog suda u Podgorici i uništeno 200 sudskih spisa. Počinioci nikada nisu pronađeni.

Crna Gora ima još mnogo toga da uradi da bi je shvatili ozbiljno kao pravnu državu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 09:57