О / - FOTO: UNSPLASH
02/05/2022 u 13:32 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њежнији пол балканску мафију чини све јачом

Род такође игра кључну улогу у одређивању жртава од организовани криминал: скоро сви убијени у оквиру црногорског нарко-рата су мушкараци

Организовани криминал на Западном Балкану се обично сматра „мушким свијетом“, а истражује се организованим криминалом доминира фокус на мушкарце као примарне актере криминалног понашања, наводи се у извјештају Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала. 

ЖЕНЕ И МАФИЈА: Велика снага "кавчана" у њежнијем полу

Било је неколико студија о улози жена у организованом криминалу, а већина их је закључила да жене скоро увек играју помоћну улогу у односу на мушкарце, а у извјесној мјери им недостаје агенција или јесу несвјесни агенти, у смислу да могу играти улогу тако што су преварени да помогну својој породици немају избора или не знају шта раде.

Међутим, према наведеном извјештају, посматрати улогу жена у организованом криминалу на овај начин је и рестриктивно и погрешно.

Балканска мафија: Потцијењена улога жена у криминалу

Такође значајно потцијењује не само њихову активну улогу у криминалним мрежама као извршилаца, али и као дио заједница у којима њихово дјеловање може бити позитивна снага за промјене и отпорност.

-Овај ограничени фокус довео је до значајног јаза у разумевању улоге коју жене имају као криминалца актери, утицај који ово има на динамику организованог криминала и импликације на политику и закон одговора на спровођење. Род игра кључну улогу у јачању заједнице отпорност на организовани криминал-наводи Глобална Глобална иницијатива.

На Западном Балкану, дискусије о томе зашто се људи придружују организованим криминалним групама се обично водефокусиран на младиће, и како мјешавина токсичне мушкости, друштвеног притиска и привлачности

У истраживању се наводи да начин живота „брзо се обогатити“ привлачи младиће који се боре да пронађу прилике за запослење у формалног сектора.Међутим, потребно је више истраживања о покретачима организованог криминала, улози жене као актери криминала и како се ангажују на криминалним тржиштима, и о односу моћи између полова.

”Скоро сви убијени у оквиру црногорског нарко-рата су  мушкарац.

-Пол је кључна детерминанта криминала, понекад се рангира изнад социо-економских, образовни или радни статус. Род такође игра кључну улогу у одређивању жртава од организовани криминал: скоро свака особа тргована ради комерцијалног сексуалног рада са или на Запад Балкан је женско, док су скоро сви убијени у оквиру црногорског нарко-рата мушкараци. Укључивање родне перспективе у истраживање и дискурс о питањима везаним за организовани криминал и корупција на Западном Балкану стога такође доприносе давању гласа жртвама организованог криминала.Широм западног Балкана, жене су на челу водећих ОЦД адресирање рањивости повезаних са организованим криминалом и корупцијом. Укључујући женске перспективе у одговорима заједнице је стога важно за даље распакивање овог феномена и ојачати отпорност- наводи се у извјештају.

Друштва на Западном Балкану се брзо мијењају, а то се види и по томе како је улога жена се перципира. Један показатељ ове промjене је растућа стопа развода.

-Посебно у престоницама и урбаним подручјима, професионалне жене постају све више оснажене и заузимају високе позиције у политике, владиних институција и приватног сектора. И, паралелно, улога и перцепција жене у организованом криминалу се такође могу променити, јер жене у региону постају све више оснажене а њихова улога у друштву се развија- наводи се у извјештају.

У суштини, како жене преузимају активније улоге у формалном сектору, они такође преузимају активнију па чак и водећу улогу у криминалној економији.

-Да дамо један примjер, жене са Западног Балкана биле су дио злогласних Пинк Пантера, група провалника из Црне Горе активних широм Европе у раним годинама 2000-их. Постоје такође извjештаји о женама које воде организоване криминалне групе које се баве, на примјер, узгојем канабиса у Шпанији и као регрути за сексуални рад. У ствари, било је неколико случајева у 2020. у којима су жене у Западни Балкан је оптужен за омогућавање и посредовање у сексуалном раду. Друге жене подржавају вођење криминалних подухвата својих породица. Такође се претпоставља да да буду умijешани у прање новца својих мушких чланова породице, како је недавно спроведена истрага Србије Тужилаштво за организовани криминал у жену познатог српског криминалца показује. Интервјуи такође су навеле да су жене укључене у кријумчарење различитих врста нелегалне робе преко граница, посебно зато што је мања вjероватноћа да ће их полиција и службеници граничне безбjедности провjеравати и претраживати него мушкараца. Године 2019. ухапшена је глумица из Сjеверне Македоније због омогућавања кријумчарења 700 килограма кокаина у Шпанији у име њеног партнера, као и организовање банковних трансфера. Промjена улоге жена у организованом криминалу може се посматрати и на друштвеним мрежама, гдjе неке објавили о својим „достигнућима“ и брзом стицању (незаконитог) новца и промовишу сличне врijедности као људи укључени у посао- наводи Глобална инициjативa.

”Упркос све већој укључености жена у организовани криминал, број жена ухапшених за такве злочине остаје мало

Упркос све већој укључености жена у организовани криминал, број жена ухапшених за такве злочине остаје мало – на пример, само 7,2% свих ухапшених у Босни и Херцеговина 2020. године су биле жене. Мање од 5% затвореника на Западном Балкану су жене.

Од 2012. до 2018. само 7% свих људи осуђених за учешће у организованим криминалним рупама на Западном Балкану биле су жене. Број је низак, посебно за трговину дрогом.  Пропорционално, међутим, чини се да је већи проценат жена осуђен за друге врсте тешких кривичних дјела, као што је превара.

Иако се чини да су злочини које су починиле жене мање насилни од случајева које су водили мушкарци, јесте важно је имати на уму да родне перцепције не обликују само улогу коју играју појединци у организованом криминалу, али и реаговање органа за спровођење закона и обрасци забране. Другим ријечима,традиционална перцепција пола међу службеницима за спровођење закона може имати прејудицирану тенденција да се занемарује потенцијална улога женских починилаца.

Према томе, то може бити случај да затворска популација и званична статистика дају искривљени одраз Западног Балкана стварни криминални пејзаж. Такође је вриједно напоменути да упркос вишеструкој улози коју жене играју у организованом криминалу широм региону, интервјуисани представници цивилног друштва нису приписивали одговорност женама ангажована у организованом криминалу, одражавајући тако традиционалну перцепцију улоге жена у друштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:57