Полиција илустрација
25/08/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њујорк тајмс: Црна Гора је обећала да ће искоријенити шверц цигарета

Лист наводи да су европске земље изгубиле милијарде долара пореског прихода јер су цигарете – и праве и фалсификоване, ускладиштене у јадранској луци Бар транспортоване из Црне Горе на Запад

Црна Гора се обавезала да ће искоријенити шверц цигарета, оцијенио је Њујорк тајмс, пошто су бројни новинари убијени у покушају откривања кријумчара који су деловали уз прикривени благослов САД.

"Бивши амеички амбасадор у Jугославиjи Монтомери је изразио увјерење да су убиства, која никада нису вјеродостојно рјешена, дјело „дуванске мафије“, пренио је NYT и додао да је убијен  и црногорски новинар Душко Јовановић који је писао о том шверцу

-Дуг је списак новинара који су изгубили живот, као и криминалаца умјешаних у илегалну трговину цигаретама која, уз прикривени благослов САД, представља велику индустрију за Црну Гору од балканских ратова деведесетих година- оцјенио је лист у издању од уторка и додао да сада Црна Гора говори да је одлучна у намјери да искорени тај шверц.

NYT је у чланку „Црна Гора се обавезала да ће искоријенити смртоносну трговину: кријумчарење цигарета“, пренио изјаву потпредсједника црногорске владе Дритана Абазовића који је недавно рекао да су сви знали шта се дешава, али нико није хтио да се дотакне те теме.

Лист наводи да су европске земље изгубиле милијарде долара пореског прихода јер су цигарете – и праве и фалсификоване, ускладиштене у јадранској луци Бар транспортоване из Црне Горе на Запад уз фалсификоване документе.

Слободна зона Бара, попут сличних подручја у Дубаију и другим лукама, првобитно је требало да постане центар за претовар без дуготрајне царинске процедуре за робу намењену за даљи транспорт. Умјесто тога, та лука је постала уточиште кријумчара.

-Jедан од разлога зашто jе шверц цигарета толико дуго опстао био jе таj што га jе штитио, па чак и контролисао дугогодишњи лидер земље Мило Ђукановић-пише Њујорк тајмс.

Лист описује политички пут Мила Ђукановића, наводећи да је био једно вријеме савезник предсједника СР Југославије Слободана Милошевића прије него што се окренуо против њега, а касније миљеник Запада, посебно близак са САД.

Њујорк тајмс је пренио изјаву бившег америчког амбасадора у Србији и Црној Гори Вилијама Монтгомерија који је рекао да су САД „окретале главу и одлучиле да не виде шверц“.

-Сви су знали шта се дешава, али ми смо то дозволили јер је то донијело новац који је Ђукановић био потребан против Милошевицћа- рекао је бивши амбасадор.

Амерички лист преноси да су САД биле више фокусиране на трговину дрогом, што је још један велики проблем у Црној Гори, него на шверц цигарета. А изгубљени порески приход погодио је Европу, а не САД, додао је лист.

Монтгомери је изразио увјерење да су убиства, која никада нису вјеродостојно рјешена, дјело „дуванске мафије“, пренио је NYT и додао да је убијен  и црногорски новинар Душко Јовановић који је писао о том шверцу.

Њујорк тајмс је пренио делове извјештаја Европске уније о напретку Црне Горе у којем се наводи колико је цигарета заплењено, али се траже и чвршће акције „за уклањање системских недостатака у слободној зони“ луке Бар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:36