sa sastanka / - FOTO: UP
24/02/2023 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Norveško iskustvo može doprinijeti reformi crnogorske policije

Brđanin se tokom radne posjete sastao sa predstavnicima Ministarstva odbrane pukovnikom John O Birkeland-om, direktorom CIDS-a, Per Christensenom i direktoricom za Zapadni Balkan, Annette Hurum

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin boravio je u posjeti norveškim organima za sprovođenje zakona u Oslu, organizovanoj od strane Centra za integritet u sektoru odbrane i bezbjednosti Ministarstva odbrane Norveške (CIDS) radi sagledavanja dalje podrške reformi Uprave policije, unapređenju rada i ostvarenju najznačajnijih strateških ciljeva, navodi se u saopštenju Uprave policije.

 Brđanin se tokom radne posjete sastao sa predstavnicima Ministarstva odbrane pukovnikom John O Birkeland-om, direktorom CIDS-a, Per Christensenom i direktoricom za Zapadni Balkan, Annette Hurum. 

Tom prilikom su, kako je saopšteno iz Uprave policije, predstavljeni struktura Ministarstva odbrane, razdvajanje birokratije i politike u upravljanju i Vladi, saradnja sa Parlamentom, procesi u kojima je ministarstvo uključeno prilikom promjena u Vladi, zatim istorija, projekti i portfolio CIDS-a i saradnja sa NATO.

Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici norveškog Ministarstva vanjskih poslova koji su ukazali na politiku i saradnju sa Zapadnim Balkanom sa posebnim fokusom na Crnu Goru, kao i planirane projekte i dalje aktivnosti.

Brđanin je prilikom ukazao na tradicionalno dobru saradnju koju Uprava policije ostvaruje sa CIDS-om, kako u dijelu implementacije projekta „Jačanje okvira integriteta u javnoj upravi sa akcentom na oblasti bezbjednosti i odbrane“, tako i kroz prepoznavanje potreba Uprave policije u svim segmentima rada.

U saopštenju se navodi da su se sagovornici usaglasili u pogledu značaja daljeg nastavka podrške CIDS-a reformskom procesu Uprave policije, usvajanju strateški najznačajnijih dokumenata, te takođe unapređenju liderskih vještina i drugim aktivnostima od značaja za pospješivanje rada i kapaciteta Uprave policije.

Ovom prilikom direktor Brđanin sastao se sa direktoricom norveške policije Benedicte Bjørnland, što predstavlja inicijalni korak ka uspostavljanju i intenziviranju saradnje policija dvije zemlje na strateškom nivou.

Kako iz Uprave policije navode, Brđanin i Bjørnland su razgovarali o značaju međunarodne policijske saradnje i potrebi za intenziviranjem odnosa dvije policije, zatim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, strukturi i glavnim ciljevima norveške policije, komunikaciji i odnosu sa ministarstvom, te takođe glavnim izazovima u reformi policije i njenoj implementaciji, kao i procesu zapošljavanja i liderskog razvoja.

Obje strane, ističu, iskazale su spremnost za dalje unapređenje saradnje, sa fokusom na razmjenu znanja i najboljih praksi, posebno cijeneći norveško iskustvo u reformi policije koje može znatno doprinijeti reformskom procesu crnogorske policije.

Osim sa direktoricom norveške policije, Brđanin se sastao i sa šeficom policije u Oslu Cecilie Lilaas – Skari, kojom prilikom je predstavljena struktura policije Osla, glavne aktivnosti i izazovi, kao i komunikacija i izvještavanje Upravi policije Norveške, a nakon sastanka sa šeficom policije Osla, delegacija je posjetu nastavila u Centru za hitne slučajeve i njihovoj Delta jedinici, čiji su glavni poslovi postupanja u hitnim slučajevima, tačnije sprečavanje, tretiranje i normalizovanje vanrednih događaja i kriza.

Tokom sastanka sa predstavnicima Centra, predstavljen je način njegovog funkcionisanja, operativne procedure i kapaciteti, te je dogovoreno dalje unapređenje saradnje elitnih policijskih jedinica dvije zemlje i razmjena iskustava i najboljih praksi.

Brđanin je imao zadovoljstvo da se sretne i sa direktorkom Nacionalne službe za krivične istrage (Kripos), Kristin Kvigne i razgovara o operativnoj saradnji kriminalističkih službi koju je neophodno dodatno unaprijediti u odnosu na razmjenu operativnih informacija u oblastima koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala.

Osim navedenog, fokus sastanka bio je na organizaciji Kriposa i glavnim izazovima u borbi protiv kriminala, uloga i odgovornosti u podršci policijskim okruzima, kao i glavni izazovi i primjeri iz prakse u oblasti sajber kriminala.

Nakon posjete Kriposu, upriličen je i obilazak Nacionalnog centra za sajber kriminal kojom prilikom su sagledani njegovi kapaciteti i način funkcionisanja.

Prvi čovjek crnogorske policije je na navedenim sastancima ukazao na opredijeljenost Uprave policije za zajedničko suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima, a posjeta Norveškoj je sa obje strane ocijenjena kao izuzetno uspješna i plodotvorna, sa konkretnim prijedlozima za dalje unapređenje policijske saradnje, ali i nastavak podrške CIDS-a kao jednog od najznačajnijih partnera u razvoju i reformi Uprave policije, zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 16:10