ZAPLIJENJENA DROGA U ZETI/ - UPRAVA POLICIJE/ - / - ZAPLIJENJENA DROGA U ZETI/ - UPRAVA POLICIJE/ -
30/08/2022 u 14:15 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova ustavna žalba: "Sudovi se nisu bavili dokazima koji su u korist Krstovića"

Za odbranu simptomaticno da iz dokaza proizilazi da je u kontejneru bilo 1.400 kg opojne droge kokain, dok se okrivljeni terete za 1.206 kg.

Odbrana Budimira i Marine Krstovića predala je Ustavnom sudu Crne Gore novu žalbu. Podsjećamo prethodna žalba, koju je ustavni sud prihvatio, je odbijena od strane redovnih sudova.

Podsjećamo Budimir i Marina Krstović ubapšeni su zbog kokaina koji je pronađen u tovaru banana koje su bile poručene za njihovu firmu. 

Navodi druge ustavne žalbe odbrane Krstovića koju čine advokat Dragoljub Đukanović, Stefan Jovanović i Bojana Franović:

"Ustavnom sudu predata je druga ustavna žalba  na rješenja redovnih sudova tj. Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore i da podsjećamo da je u prethodnoj odluci Ustavni sud utvrdio da su okrivljeni Budimir i Marina Krstović nezakonito u pritvoru budući da iz dokaza koji stoje u optužnici ne proizilazi osnovana sumnja, kao uslov za određivanje/produženje pritvora, da su isti izvrsili krivično djelo za koje se terete

U ustavnoj žalbi je ukazano da su prava okrivljenih opet povrijeđena, naročito ako se ima u vidu da se redovni sudovi u cilju opravdanja pritvora, odnosno postojanja osnovane sumnje, opet pozivaju na spornu poruku za koju je sam tumač za španski jezik Žana Tassan Mazoco na pretresu odrzanom dana 01.06.2022. godine priznala da ju je izmislila, dakle- samoinicijativno dodala rečenicu, pri čemu je zatražila oprost od okrivljenih i od Boga

Osim toga tumač je na istom pretresu priznala i da je prevodila poruke sa engleskog jezika iako to nije bio njen zadatak, imajuci u vidu da je tumač za španski jezik, iz kog razloga je postupajuća sudija odredila da se radi novi prevod komunikacija, pa kako se radi novi prevod zbog prethodno navedenog jasno je da se stari nije ni mogao koristiti na način na koji su ga redovni sudovi koristili.

Takođe je ukazano da se redovni sudovi nijesu ni bavili dokazom - rezervnom plombom, koja je pronađena u jednom od paketa sa opojnom drogom i koja plomba je bila funkcionalna. Imajuci u vidu iskaze carinika koji su saslusani u svojstvu svjedoka, a koji su izjavili da rezervna plomba ne smije da postoji, i da su se desavali slučajevi kada se na kontejneru nađe rezervna plomba, koja ne odgovara teretnici po oznaci ili obliku, te da su oni u tom slučaju ovlašćeni da otvore kontejner i izvrše pretres, pa ako tom prilikom ne nađu nista nelegalno, lak i da fali dio tovara, jedino sto mogu je da zatvore kontejner i puste da ide dalje, to je jasno čemu je ova rezervna plomba trebalo da posluži

Nakon sto bi “ stvarni vlasnik” opojne droge istu izvukao u Luci Bar, stavila bi se ova rezervna plomba i kontejner bi se dalje pustio dobavljačima.

Radi se o dokazu koji ide u korist okrivljenima, posebno ako se ima u vidu slučaj krijumlarenja droge u kojem postupku je okrivljen špediter Drobnjak, ali taj dokaz sudovi nijesu uopšte cijenili. Kao sto ni nadležno tužilaptvo, bez ikakvog obrazloženja, nije cijenilo potvrdu iz luke utovara, Puerto Bolivar, da je sporni kontejner prosao sve provjere na utovaru i da nista sporno nije pronadjeno u istom.

Postupajuci na navedeni način i sudovi i nadležno tužilaptvi su propustili da cijene dokaze koji idu u korist okrivljenim licima.

Porodica Krstović se obratila međunarodnim institucijama, ambasadama USA i UK sa molbom da ukoliko službe tih zemalja posjeduju bilo kakvu informaciju vezano za predmetni slučaj istu dostave nadležnim organima u Crnoj Gori, a  naročito Europolu da ukoliko postoji bilo kakva komunikacija vezana za predmetni tovar opojne droge kokain, isti takođe što prije dostave nadležnim organima u Crnoj Gori. 

Za odbranu simptomatično da iz dokaza proizilazi da je u kontejneru bilo 1.400 kg opojne droge kokain, dok se okrivljeni terete za 1.206 kg. 

Što ukazuje na sam kvalitet istrage ili pak činjenicu da fali skoro 200 kg opojne droge. Pored navedenog odbrana je ukazala da je nadležnim organima, kako su i sami policijski službenici naveli u svojstvu svjedoka, bila dostavljena informacija od strane partnerske službe da se u kontejneru nalazi i opojna droga i to pet dana prije nego li je brod uplovio u Luku Bar, te da iako su znali da je firma u vlasnistvu okrivljenog Budimira Krstovića poručila kontejner sa bananama, u kojem je bila i opojna droga, smatrali su da okrivljene ne treba da stave na mjere tajnog nadzora sto dovoljno govori koliko su okrivljeni bili osnovano sumnjvi. A naročito ako se ima u vidu da je više lica bilo na mjerama tajnog nadzora, te da informacija dostavljena od strane partnerske službe ni u jednom slovu nije sadržala podatak da je kokain namijenjen okrivljenima

Navedeno dovoljno govori koliko je osnovan stav optužnice da je droga pronađena na imanju u Mojanovićima, jer se jasno zakljulujr da se za nju znalo i nekoliko dana prije nego što je brod uplovio u Crnu Goru, pa se postavlja pitanje zasto okrivljeni, ako su već krivi, nijesu uhapšeni odmah čim je brod pristigao u Luku Bar?

Predloženo je usvajanje ustavne žalbe uz donošenje privremene mjere - puštanja okrivljenih da se u daljem toku postupka brane sa slobode". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:25