С екстрадиције Божовића
05/08/2021 u 17:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова жалба на одлуку суда: "Има основа да се истакнути члан кавачког клана брани са слободе"

За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године

Одбрана наводног истакнутог члана кавачког клана Игора Божовића опет је уложила жалбу на одлуку Вишег суда, да он ипак остаје у притвору, сазнаје портал Дан. Подсјећамо, његов тим адвоката уложио је жалбу Апелационом суду када је након екстрадиције њему одређен притвор. Њу  је Апелациони суд уважио, али је Виши суд поновио своју одлуку и Божовићу није укинут притвор. Одбрана Игора Божовића сматра да има основа и услова да се он брани са слободе.

Суд одлучио: Нема слободе за истакнутог члана кавачког клана, Божовић остаје у притвору

Игор Божовић је у евиденцији полиције означен као високопозиционирани припадник кавачког клана.  Он и његов син Владимир, изручени су 19. јуна Црној Гори из Португала гдје су раније  ухапшени.

Уважена жалба: Виши суд поново одлучује о притвору за наводног истакнутог члана кавачког клана

Полициjа jе трагала за Игором Божовићем по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води због кривичног дјела стварање криминалне организације

-Он је, како се сумња,  од почетка новембра 2011. године на подручју Котора, Тивта и Будве организовао криминалну организацију која је имала за циљ вршење кривичних дјела за која се може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у коју су били лично или преко чланова групе, врбовали нове чланове организације који су прихватали чланство ради стицања незаконите добити и моћи, а дјеловање организације је планирано на дуже вријеме уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле- наводе у полицији.

За Владимиром Божовићем се трагало тракође по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води "због кривичног дјела стварање криминалне организације, као саизвршилац кривичног дјела изнуда у покушају, као саизвршилац тешког дјела против опште сигурности у стицају са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја"

-Он је, сумња се, оквиру криминалне организације имао задатак да примјењује насиље и застрашује друга лица са циљем вршења кривичних дјела изнуде, набавке и складиштење оружја и експлозивних средстава, панцире као и одржавање везе са одређеним члановима криминалне организације у циљу преношења упутстава које му је давао један од организатора И.Б.- навели су раније из Управи полиције.

Апелациони суд уважио прву жалбу

-Пред овим судом вођен је поступак по жалби браниоца окривљеног Игора Божовића, адвоката Драгољуба Ђукановића и Бојане Франовић, изјављеној на рјешење Вишег суда у Подгорици Квс.бр.281/21 од 19.07.2021. године, којим рјешењем је остављено на снази рјешење о одређивању притвора окривљеном Игору Божовићу Квс.бр.138/17 од 23.08.2017. године, с тим што му се притвор има рачунати од 19.07.2021. године, од 16,00 часова, као дана и часа лишења слободе. Одлучујући о изјављеној жалби вијеће овог суда је дана 28.07.2021. године донијело рјешење Квсж.бр.178/21 којим је уважило жалбу бранилаца окривљеног Игора Божовића, укинуло рјешење Вишег суда у Подгорици Квс.бр.281/21 од 19.07.2021. године и педмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање-саопштено је раније  након прве жалбе на притвор за портал Дан из Апелационог суда.

Пред Апелационим судом, како сазнајемо, вођен је поступак по жалби браниоца  окривљеног Владимира Божовића, адвоката Марка Дамјановића, такође због одређивања притовра.

-Одлучујући о изјављеној жалби, вијеће овог суда је дана 28.07.2021. године донијело рјешење Квсж.бр.177/21 којим је жалба одбијена као неоснована-наводи се у ранијем одговору за портал Дан.

За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:58