Brđanin  / foto: IVAN PETROVIC-IPE
26/02/2023 u 08:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi oglas za policijske šefove: Prvo kod psihologa, pa na intervju kod Brđanina

Testove znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, kao i provjere psihologa moraće da prođu svi kandidati zainteresovani za čelne pozicije, piše u pravilniku

Šefovi regionalnih centara i odjeljenja bezbjednosti, kao i načelnici sektora za borbu protiv kriminala, granične policije i policije posebne namjene i opšte nadležnosti, biće birani, prvi put, putem internog oglasa, koji je u petak raspisan u Upravi policije Crne Gore, objavio je portal "Libertas", pozivajući se na nezvanične izvore u Upravi policije.

Кako navode, testove znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, kao i provjere psihologa, koji su predviđeni pravilnikom o sprovođenju internog oglasa unutar policije od 28. januara, moraće da prođu svi kandidati zainteresovani za čelne pozicije u Sektoru za borbu protiv kriminala, odnosno u odsjecima za suzbijanje opšteg kriminaliteta, borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenje finansijskih istraga, borbu protiv droga, međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol–Europol–Sirene i za suzbijanje teških krivičnih djela.

– Na internom oglasu biće birani i načelnici odjeljenja u Sektoru granične policije – odsjeka za graničnu policiju, strance i suzbijanje nezakonitih migracija, operativni rad i analizu rizika, kao i za logistiku i podršku. Oglasom je predviđen i izbor načelnika u Sektoru policije posebne namjene, odnosno odsjeka za obezbjeđivanje domaćih i stranih štićenih ličnosti, obezbjeđivanje objekata i DКP-a, kao i odjeljenja za podršku. Ukoliko postojeći šefovi u Sektoru policije opšte nadležnosti, ako odluče da se prijave na oglas, ne ispune uslove, nove načelnike dobiće i odsjeci za javni red i mir i bezbjednost drumskog saobraćaja, zatim, odjeljenja za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju, operativno planiranje, koordinaciju i policijski integritet, kao i za poslove zaštite lica i imovine i detektivsku djelatnost. Oglas je raspisan i za čelnike odsjeka za sprovođenje postupka prinudne naplate i za unapređenje standarda policijskog postupanja – navodi "Libertas".

Кonačnu saglasnost daje Adžić

Nakon što direktor policije odluči ko je najbolji za čelne pozicije u službi za koje je raspisan interni oglas, tu odluku dostavlja ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, koji daje konačnu saglasnost.

Tokom naredne sedmice, nezvanično je saopšteno "Libertasu", biće raspisani i interni oglasi za izbor načelnika u odsjecima Sektora za borbu protiv kriminala – za specijalne istražne metode, kriminalističko-obavještajne poslove i za zaštitu svjedoka, kao i za šefove odsjeka u Sektoru za finansijsko-obavještajne poslove. Riječ je o radnim mjestima koja su označena stepenom tajnosti.

Ukoliko se prijave i ne zadovolje uslove internog oglasa, biće smijenjeni i postavljeni novi načelnici regionalnih centara bezbjednosti Sjever, Centar, Zapad i Jug, kao i šefovi odjeljenja bezbjednosti u Beranama, Mojkovcu, Кolašinu, Plavu, Rožajama, Danilovgradu, Tuzima, Pljevljima, Ulcinju, Budvi, Herceg Novom, Кotoru, Tivtu i na Cetinju.

Svi kandidati koji uspješno završe testove predviđene pravilnikom, prije nego što dođu na završni intervju kod direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koji odlučuje koga će postaviti na čelne pozicije u bezbjednosnoj službi, moraće da prođu psihološke procjene.

–Psihološka procjena koju, u skladu sa pravilima struke i nauke, daje tim psihologa koji imaju odgovarajući stepen stručnog obrazovanja, vrši se psihološkim testiranjem u cilju procjene ličnosti i sposobnosti kandidata za obavljanje poslova radnog mjesta koje se popunjava na osnovu internog oglasa – piše u pravilniku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:53