Vladimir Novovic / VLADIMIR NOVOVIC - LAZAR RUZIC
22/12/2022 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novović: Tužioci podnosili izvještaje Medenici, SDT nije pod ruskim ili srpskim uticajem

On je naveo i da se Rade Milošević tereti da je šef kriminalne grupe

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, gostujući na televiziji Vijesti, kazao je da sumnja da je svega 10 posto zaplijenjenih cigareta uništavano, a da je ostatak završavao na crnom tržištu.

Nije mogao da da egzaktan podatak o količini robe koja je tako švercovana.

Novović kaže da tužilašto sumnja da je modus operandi bio takav da se zaplijenjene cigarete ne uništavaju, odnosno da se u fabrikama sačinjavaju fiktivni izvještaji o uništenju, a da je svega deset odsto uništavano, a ostatak završavao na crnom tržištu.

Glavni specijalni tužilac je kazao da je nakon što je SDT prikupilo dokaze da postoji osnov sumnje da je Rade Milošević stvorio kriminalnu organizaciju dalo nalog za njegovo hapšenje.

Miloševiću određeno zadržavanje: Odgovarao na pitanja i iznio odbranu

Novović je naveo da se Rade Milošević tereti da je šef kriminalne grupe.

GST nije mogao da se izjasni o vjerodostojnosti dokumenta koji je na Tviteru objavio lider SDP Raško Konjević i da pretpostavlja da će tužilac imati to u vidu.

Novović je naveo da imaju namjeru da izdvoje SPO iz Uprave policije i da postane dio SDT-a, ali da to ne zavisi od njih nego od donosioca političkih odluka.

- Podržanmo je da se stara zgrada vlade adaptira za potrebe Specijalnog policijskog odjeljenja i SDT-a. Morate da uvidite da se sada Specijalno odjeljenje nalazi na par kilomentara od tužilaštva. Neophodno je dnevno održati nekoliko sastanaka, a vremenski faktor je vrlo značajan. Vrijeme dogovora će se skratiti ako budemo u istoj prostoriji, ocijenio je Novović.

On je naveo da je ANB obavještajne prirode ona bi trebala da snadbjeva i tužilaštvo i da dostavlja izvještaje koje se odnose na organizovani kriminal, visoku korupciju, pranja novca, terorizma i ratne zločine.

- Incijativa mora biti njihova jer se SDT ne bavi obavještajnim radom. Mi ćemo SDT opremiti uređajima koji su neophodni za mjere tajnog nadzora, dodao je on.

On je kazao da ANB nije imalo uticaj na SDT u slučaju procesuiranja i da nema ni političkog ni drugog uticaja koji bi imao efekat da tužilaštvo radi mimo zakona.

Odbacio je tvrdnje da se SDT nalazi pod uticajem Rusije i Srbije i da je najvažniji partner tog tužilaštva FBI, te da se ta saradnja popravila otkad je on postao GST.

Novović je naveo da u telefonu Vesne Medenice su došli do dokaza da su pojedini tužioci dostavljali informacije.

- Specijalni tužioci su redovno izještavali Medenicu a nisu bili dužni. Neka javnost donese zaključak, dodao je on.

Podsjetio je da kad su privođenja i zlouptreba položaja, da su počeli iz svog dvorišta i da je prvo priveden tužilac u Kotoru. 

Predmet interesovanja je bio, kako je dodao, ko je bio nadređeni Vesni Medenici.

Novović je naveo da je SDT uvjeren u dokaze iz Skaj materijala.

- Naše optužnice se ne zasnivaju u potpunosti na izvještajima Europola. U Francuskoj je donijeto preko 50 odluka na osnovu dokaza iz Skaj aplikacije, dodao je on.

Naveo je i da je Čađenović sumnjiv da je postao član kriminalne organizacije i da je sumnjiv za zloupotrebu službenog položaja.

Novović je dodao da je javnost očekivala da se nakon objave na portalu Libertas neka lica liše slobode, a da je tužilaštvu trebalo dva mjeseca da provjere neke predmete.

- Sve zavisi od obilnosti materijala. Imamo program koji koristimo za pregledanje materijala, ali nemamo softver za detaljniji pregled materijala koji imaju zemlje iz regiona. Uputili smo zahtjev za softver ali odgovor još čekamo, kazao je tužilac. 

Novović je napomenuo da SDT nama pristup najvažnijim bazama podataka.

- Kada dopis SDT dođe u pojedine ustanove, tad se zna da se sprovodi izviđaj. Zato je važno da mi imamo taj direktan pristup. Obratili smo se organima uprave da nam omoguće pristup bazama podataka, ali to još nije urađeno, dodao je on.

Kazao je da je to traženo još kad je stupio na dužnost i da se jedino odazvala bivša direktorka Uprave carina Milena Petričević.

Naveo je i da je Skaj putokaz i da se činjenice u prepisci traže da se popune materijalni dokazi.

Novović je istakao da je specijalni tužilac koji nastupa u slučaju državni udar umjesto Čađenovića pred sudom podržao njegovu raniju tezu vezanu za ovaj predmet, a da sud nema nadležnost da u ovoj fazi traži izmjenu optužnice.

Istakao je i da tužilac Miloš Šoškić ima stručno znanje i da je tužilac 20 godina, kao i da može da vodi slučaj državni udar.

- Za Petra Lazovića i okrivljene sudovi su u svojim odlukama kazali da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Na osnovu ovog možete zaključiti šta tužilaštvo misli, naveo je on u odgovoru na pitanje u vezi petra Čađenovića i navoda da je on tajni agent.

Dodao je i da je za Ljubom Milovićem raspisana potjernica i da je na Upravi policije da ga nađe i uhapsi. Novović je istakao da se istražuju svi kontakti sa njim.

Tužilac je naveo da je formiran predmet povodom navoda Abazovića da Lazović i Ubović planiraju njegovu likidaciju, ali da se premijer pozivu nije odazvao.

Kako je istakao, u SDT-u  postoji predmet Pandora papiri. Novović je, na pitanje oko skidanje imuniteta poslanicima DPS-a, kazao da su svojim dosadašnjim radom u SDT-u dokazali da su neselektivni i da im niko ne utiče na rad.

- Nas interesuje činjenice i dokazi i da li postoji osnovana sumnja da li postoji krivično djelo, dodao je on.

Što se tiče predmata Abu Dabi fond saopšteno mu je da se istraga nalazi u završnoj fazi i da se krajem decembra očekuje tužilački zahtjev. 

On je napitanje ukoliko bude dokaza za hapšenje Abazovića i Đukaovića kazao: "O kom god da se licu radi, ako SDT dođe do osnovane sumnje, biće procesuirano.

-Prije ovog poziva imao sam 12 godina iskustvo kao sudija...Smatrao sam da sa tim iskustvom da mogu dati novu organizacionu sposobnost SDT i da damo rezultate koji bi Crnu Goru primakli korak bliže ka članstvu u EU. Iskreno to je moj jedini motiv..-kazao je Novović na pitanje kako se odlučio da sa pozicije sudije ode u SDT.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:24