Горана  / Фото: УЛ инфо портал
04/03/2022 u 19:41 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нрекићев сарадник признао да је учествовао у незаконитом запошљавању

Мустафа Горана пристао на условну и новчану казну од 4.000 еура

У Вишем суду у Подгорици јуче је разматран споразум о признању кривице бившег секретара улцињског Секретаријата за комуналне дјелатности и заштиту амбијента Мустафе Горане, који је склопио са специјалним тужиоцем Сањом Јовићевић, потврдио је за „Дан“ његов адвокат Зоран Пиперовић.

Горана је током преговора у тужилаштву признао да је учествовао у незаконитом запошљавању и пристао на условну осуду и новчану казну у износу од 4.000 еура.

Судија Вишег суда у Подгорици Ана Вуковић одлучиће о овом споразуму у законском року од 15 дана. Преговори са осталим оптуженима још нијесу завршени.

Оптужницом СДТ-а обухваћени су и бивши предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић, некадашњи предсједник Скупштине општине Улцињ Илир Чапуни, секретар Секретаријата за финансије Општине Улцињ Сеад Османовић, некадашњи директор Службе за заштиту и спасавање Саубих Мехмети и секретар Комуналне полиције Милазим Мустафа.

image

Нрекић и адвокат Пиперовић

Фото: Лазар Ружић

Горана и Нрекић се терете да су у периоду од 25. фебруара 2019. до 14. октобра 2020. године у Улцињу, као службена лица и јавни функционери, у саизвршилаштву и по претходном договору, прекорачењем граница свог службеног овлашћења, прибавили другима корист и теже повриједили туђа права.

– Окривљен Мустафа Горана је, супротно Закону о локалној самоуправи, Уговору о репрограму пореског дуга Општине Улцињ од 5. маја 2015. и Уговору о регулисању међусобних односа по основу реализације санационог плана Општине Улцињ, уз кредитно задужење уз државну гаранцију, без објављивања огласа и спровођења поступка за попуну радних мјеста и без прибављеног позитивног мишљења и сагласности Министарства финансија за нова запошљавања, супротно Закону о раду, закључивао уговоре о обављању привремених и повремених послова са седам лица ради обављања одређених послова – наводи се, између осталог, у оптужници.

Из СДТ-а тврде да је Нрекић у том случају битно допринио извршењу кривичног дјела јер је као предсједник Општине Улцињ претходно давао сагласност да се у Секретаријату за комуналне дјелатности и заштиту амбијента ангажују службеници са којима је Горана касније закључивао уговоре.

Оптужницом се Нрекић терети да је запослио 14 особа у периоду од 31. јануара до 30. новембра 2020. године, те да им је на тај начин прибавио корист у виду привилегије за омогућавање радног ангажмана за вријеме трајања предметних уговора.

СДТ га оптужује и да је теже повриједио права других – право на рад, на слободан избор занимања и запошљавања заштићеног чл. 62 Устава, а која су испуњавала услове за попуну радних мјеста у кабинету предсједника Општине Улцињ, Секретаријату за финансије и буџет и Секретаријату за просторно планирање и одрживи развој.

У обимној оптужници наведени су сви уговори које СДТ спори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:50