Нрекић / -дан
22/01/2022 u 13:48 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нрекић: Нико од нас није крив, савјест ми је чиста

Како је представљено у оптужници, Нрекић се терети да је од 31. јануара до 30. новембра 2020. године у Улцињу као предсједник Општине прекорачењем граница свог службеног овлашћења прибавио другима корист и теже повриједио права других

Бивши предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић казао је јуче, након одложеног рочишта у предмету против њега и петорице његових сарадника, да сматра да нико од њих није крив за дјела за које се терете, односно за запошљавања у Општини по партијској линији. Специјално тужилаштво их оптужује да су тиме повриједили право на рад особама које су испуњавале услове за рад у општинским службама.

– Види се шта се ради по Црној Гори, тако да апсолуто не кривим себе ни најмање, а ни моје сараднике. Нијесам починио ово што ми се ставља на терет. Све што се данас ради, ради се горе него што смо ми радили. Мени је савјест чиста – навео је Нрекић и додао да му још нико није понудио споразум о признању кривице, а уколико дође до тога можда ће и потписати.

image

Неки од оптужених преговараће о споразумном признању кривице у СДТ-у

Суђење Нрекићу, који се терети да је запослио 14 особа, и сарадницима, одложено је јуче у Вишем суду у Подгорици за 22. фебруар, због оправданог изостанка једног од оптужених. Како је представљено у оптужници, Нрекић се терети да је од 31. јануара до 30. новембра 2020. године у Улцињу као службено лице и и јавни функционер (предсједник Општине), прекорачењем граница свог службеног овлашћења прибавио другима корист и теже повриједио права других.

– На начин што је супротно члану 109, 113 и 115 Закона о локалној самоуправи, члану 5 ст. 2 Уговора о репрограму пореског дуга Општине Улцињ од 5.5.2015. и члану 6 ст. 4 Уговора о регулисању међусобних односа по основу реализације санационог плана Општине Улцињ уз кредитно задужење уз државну гаранцију од 4.12.2015. године без објављивања огласа спровођења поступка за попуну радних мјеста и без прибављеног позитивног мишљења и сагласности Министарства финансија за нова запошљавања те супротно чл. 200 Закона о раду закључивао уговоре о обављању привремених и повремених послова са 14 лица ради обављања одређених послова – пише у оптужници.

Споразуми ће бити дефинисани до следећег претреса

Специјални тужилац Сања Јовићевић је навела јуче пред судом да су у току преговори за споразумно признање кривице са неким од оптужених, те да очекује да ће до следећег претреса имати дефинисане и предлоге и одлуку у том смислу. Оптужницом СДТ-а обухваћени су и некадашњи предсједник Скупштине општине Улцињ Илир Чапуни, секретар Секретаријата за финансије Општине Улцињ Сеад Османовић, бивши секретар Секретаријата за комуналне дјелатности и заштиту животне средине Мустафа Горана, некадашњи директор Службе за заштиту и спасавање Саубих Мехмети и секретар Комуналне полиције Милазим Мустафа.

Тиме је Нрекић, према наводима СДТ-а, лицима са којима је закључивао уговоре о обављању привремених и повремених послова прибавио корист у виду привилегије за омогућавање радног ангажмана, за вријеме трајања предметних уговора, и теже повриједио права других – право на рад, на слободан избор занимања и запошљавања заштићеног чл. 62 Устава а која су испуњавала услове за попуну радних мјеста у кабинету предсјдника Општине Улцињ, Секретаријату за финансије и буџет и Секретаријату за простроно планирање и одрживи развој. У обимној оптужници наведени су сви уговори које спори Специјално државно тужилаштво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:26