/ - FOTO: HTTPS://EUMOSTWANTED.EU
17/11/2023 u 12:05 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Objavljena lista najtraženijih kriminalaca u EU: Među njima i saradnik "kavčana"

Na ažuriranoj Europolovoj listi najtraženijih osoba nalazi se i Mladen Samardžija navodni član „kavačkog klana“

Evropska mreža aktivnih timova za traženje bjegunaca (ENFAST) uz podršku Europola pokrenulo je kampanju u potrazi za najtraženijim kriminalcima u Evropskoj uniji 2023. godine.

Portal Dan je prošle godine pisao o ovoj akciji, a spisak kriminalaca je  ažuriran.

Na ažuriranoj Europolovoj listi najtraženijih osobainalazi se i Mladen Samardžija (33) navodni član „kavačkog klana“.

- Mladen Samardžija je učestvovao kao član međunarodne kriminalne grupe koja je djelovala u okviru veće međunarodne kriminalne grupe iz Crne Gore pod nazivom ‘Kavački klan‘. Putem SKY komunikacije koordinirao je isporuku droge i novca i regrutovao nove članove kriminalne grupe. Svojim krivičnim djelima protivpravno je pribavio veliku imovinsku korist- navodi Europol.

(VIDEO/FOTO) Nova lista Europola: Saradnik "kavčana" i crnogorski "Pink Panter" među najtraženijima

Prošle godine među najtraženijima je bio i crnogorski "pink panter".

- Dana 28.02.2009. tri naoružana lica su ušla u zlataru "NATALEX HOUSE OF DIAMONDS " u Limasolu na Kipru i ukrala različite vrste dragulja u vrijednosti od 212.936 eura. Iz dokaza koje je policija prikupila kao dokaze, uparen je i identifikovan DNK profil crnogorskog državljana Milašinović Goran rođenog 19.03.1979. Vjeruje se da je osoba o kojoj je riječ dio šire kriminalne grupe Pink Panteri- navode iz Europola.

 Kriminalne mreže se sastoje od različitih aktera

- Kriminalne mreže se sastoje od različitih aktera koji sprovode niz nezakonitih aktivnosti. Ove mreže prožimaju društvo i privredu, sa ključnim operativcima na svim nivoima koji šire svoje pipke u preduzeća, pa čak i državne institucije. Agencije za provođenje zakona širom Evrope sačinile su listu najopasnijih kriminalaca za najnoviju listu najtraženijih u EU. Identifikacijom bjegunaca sa ove liste, cijela mreža bi se mogla urušiti kao kuća od karata. ENFAST-u i Europolu potrebna je pomoć građana EU kako bi Evropu učinili sigurnijom tako što će provjeriti ovu listu i vidjeti prepoznajete li nekog od ovih bjegunaca. Ako to učinite, pošaljite nam anonimnu dojavu i lokalne policijske snage će se javiti. Vaš savjet bi mogao biti informacija koja nedostaje koja bi najtraženije kriminalce u EU stavljala iza rešetaka- ranija poruka je Europola.

U okviru ovogodišnje kampanje objavljena je nova lista traženih kriminalaca. Ove godine je objavljeno više od pedeset profila begunaca koji su povezani sa teškim zločinima. Neki od zločina koje su počinili bjegunci na ovogodišnjoj listi uključuju ubistvo, trgovinu ljudima, oružanu pljačku i sajber kriminal, između ostalog.

Izvršna direktorka Europola Ketrin De Bol rekla je da je saradnja zemalja EU i saradnja sa građanima Evropske unije ključna u pokušaju pronalaženja traženih bjegunaca.

- Ovi kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i više puta izmiču policiji. Potrebno je samo nekoliko trenutaka da pregledate našu listu najtraženijih bjegunaca u Evropskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite internet stranicu i pomozite nam da ih pronađemo. Budite naš novi heroj- kazala je De Bol.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU da posjete veb stranicu i pogledaju slike ovih bjegunaca kako bi eventualno prepoznali nekog od njih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:21