Дрога заплијењена у Зети / - Фото: Управа полиције
24/11/2022 u 14:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OBRAZLOŽENJE PRESUDE: Tužilaštvo nije pružilo ni jedan dokaz protiv Krstovića

U obrazloženju presude se navodi da je prvim prevodom tumača za španski jezik pogrešno prevedena poruka na engleskom jeziku koju je optužena Marina Krstović poslala dobavljaču

Budimir i Marina Krstović danas su, odlukom podgoričkog Višeg suda, oslobođeni optužbi za povezanost sa 1.200 kilograma kokaina koji je pronađen u tovaru banana koje su porućene za njihovu firmu.

(VIDEO) Đukanović nakon presude: Krstovići za ovih 15 mjeseci pretrpjeli golgotu

Podsjećamo, portal Dan je izvještavao o toku ovog sudskog procesa i danas sa izricanja presude.

(VIDEO) OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA: Budimir i Marina Krstović nisu lica povezana sa 1,200 kg kokaina

Šire obrazloženje presude koje je saopšteno u sudnici:

-"Nema dovoljno dokaza da su optuženi izvršili predmetno krivično djelo a na način kako je to predstavljeno optužnicom jer je zakon jasan u pogledu toga kakvi treba da budu dokazi da bi se neko lice oglasilo krivim. Cijeneći pri tome i odredbu člana 3 stav 3 ZKP-a kojom je propisano da sumnju o postojanju činjenice koja čini obilježje krivičnog djela ili od koje zavisi primjena neke odredbe krivičnog zakonodavstva sud rješava na način koji je povoljniji za optuženog, tako da je optužene oslobodio od optužbe smatrajući da ista nije dokazana- saopštila je nakon izriucanja presude sudija Vesna Kovačević.

Stav je suda, a koji je naveden u obrazloženju, da tužilaštvo tokom sudskog postupka nije pružilo dokaze koji upućuju da su optuženi tokom jula i avgusta prošle godine u Ekvadoru od NN osobe nabavili a potom radi dalje prodaje držali u svom magacinu u selu Mijanovići 1206,253 kilograma kokaina.

-U optužnici su nelogičnosti u djelu  gdje se navodi da su Krstovići nabavili 1206,037 kilograma dok je u njihovom magacinu pronađeno 1206,253 kilograma kokaina - 2016 grama više.Znači da su optuženi nabavili manje kokaina od NN lica iz Ekvadora nego što su prema optužnici držali u svom magacinu u Mojanovićima. Imajući ovo u vidu, sud nema zakonsku mogućnost da izmijeni činjenični opis radnje izvršenja krivičnog djela opisane u optužnom aktu i to dodavanjem veće kriminalne aktivnosti i volje optuženih, kojima se otežava njihov položaj u pogledu koju količinu kokaina su optuženi nabavili jer bi time došlo do prekoračenja optužbe na štetu optuženih- navela je sudija Kovačević danas u sudnici.

Ona je ukazala da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od NN lica kako je to navedeno u optužnici.

- U tom pravcu nije predložen ni jedan dokaz od strane ovlašćenog tužioca, niti je na glavnom pretresu od svih dokaza koje je sud pribavio i proveo utvrdio prednju okolnost. Jedini što je sa sigurnošću utvrđeno je da su optuženi naručili banana od firme "COEXFRUIT S.A. iz Ekvadora vlasništvo Karlosa Falkezija - navodi se u kratkom obrazloženju presude. Sudu nije jasno na osnovu čega je Tužilaštvo izvelo zaključak da je kokain utovaren baš u luci Bolivarobzirom na iskaz predstavnika MSC kompanije koja obezbjeđuje kontejnere za prevoz robe.Ovaj svjedok je pred sudom kazao da se utovar robe u kontejnere vrši na plantažama dobavljača, u konkretnom slučaju Karlosa Falkezija a zatim da vozač od neke logističke kompanije koju unajmi dobavljač prevozi kontejner od plantaža do luke u Ekvadoru- precizirtala je sudija Kovačević.

Dodala je da je sudu jnejasno kako je Tužilaštvo utvrdilo da je kokain utovaren baš u luci jer u tom pravcu nije pružen ni jedan dokaz. Kovačević je  na osnovu dokaza zaključila da je kontejneru prije pregleda robe od strane jedinice za antinarskotike u Ekvadoru moglo pristupiti više osoba - dibavljač, osobe koja utovaraju robu u kontejner, vozač koji prevozi kontejner.

- Kokain se mogao utovariti i na planatažama gde se vrši utovar banana i na putu od plantaža do luke u Ekvadoru ili neposredno negdje u blizini same luke ali prije provjere kontejnera od strane nadležnih organa. Ono što je sigurno utvrđeno jeste da upravo optuženi nemaju pristup kontejneru i da ne mogu da kontrolišu utovar robe u Ekvadoru, odnosno ne mogu da kontrolišu kontejner do dolaska u njihovom magacinu .Za sud je sporan način na koji je tužilac predstavio komunikacije koje su ostvarili optužena Marina Krstović sa dobavljačem Karlosom Falkezijem- saopštila je sudija.

U obrazloženju presude se navodi da je prvim prevodom tumača za španski jezik pogrešno prevedena poruka na engleskom jeziku koju je optužena Marina Krstović poslala dobavljaču.

- U toku glavnog pretresa novom naredbom odredeno prevođenje od strane sudskog tumača za engleski jezik i utvrđeno da su riječi ,,očekuju tamo nevolje" pogrešno prevedene da se u tekstu ne pominju nigdje nevolje već naziv luke a da je zaista optužena dobila informaciju od MSC Srbija da će se zaobići Luka Bolivar. Ova tvrdnja Marine Krstović potvrđena je I vještačenjem komunikacije putem mejla optužene sa predstavnikom MSC iz Beograda Stefanom Blanušom kada joj je isti konkretnog dana saopštio ,,Mislim da će ove nedelje brod preskočiti Puerto Bolivar da će svi morati da se bukiraju na Guayaquil, vidjećemo šta će kolege reći" - navodi se u obrazloženju.

Dalje, za  sud je nesporno da je 22.jula 2021 godine optužena Marina Krstović poslala poruku ,,molim te pazi" a zatim poruku ,,na kvalitet", na šta joj dobavljač odgovara ,,Tako uvjek radimo", ,,Sada smo još pažljiviji".

-Sud se nije saglasio sa stavom tužioca da se ove poruke odnose na kokain već je cjeneći novi prevod komunikacija proširen za period od mjesec I po (od 1. Jula prošle godine) a ne kako je prethodno tužilac predložio (od 15. Jula prošle godine) zaključio da optužena prethodno upozorava Karlosa Falkezija na kvalitet banana, da mu govori da je Budo ljut što plaća takvo voće- pojasnila je sudija.

Ona je precizirala: "Optužena Marina Krstović je tako 22. jula prošle godine poslala poruku ,,Molim te Karlose” a zatim poruku ,,kvalitet”, ,,Nemam zrelog voća "opominjući ga znači i tada na kvalitet voća kao što je i kasnije a zatim slala poruke da neće voće ukoliko nije premium kvaliteta i ukoliko nije bolja cijena. Ona obavještava Karlosa da su prodali zelene banane klijentu Voli u Crnoj Gori, da voće nije čisto, da ima dosta ožiljaka da se sve vidi na fotografijama. Ne samo tog dana več i 15 dana prije spornih poruka na koje ukazuje tužilac, optužena Krstović opominje dobavljača banana da pazi na kvalitet banana. Po mišljenju suda sve ukazuje a uvezujući sve prethodne poruke da je optužena kada je poslala sporne poruke na 22.jula godine "molim te pazi a zatim poruku "na kvalitet", dobavljaču banana Karlosu Falketiju opominje da pazi na kvalitet banana a ne da pazi na kvalitet kokaina što bi bilo ktrajnje nelogično. Osim toga da su Krstovići i ranije dobijali banane lošeg kvaliteta potvrdili su i radnici firme San Francisko "

Kovačević je navela da i kada bi sud prihvatio da se dvije sporne poruke Marine Krstović "molim te pazi" i poruka "na kvalitet", odnose na kokain ostaje nejasno da li su optuženi nabavili drogu od NN lica ili Karlosa Falkezija.

- Kada se sve ovo dovede u vezu sa optužnicom a za koju je sud apsolutno vezan jasno je da je akt tužilaštva u suprotnosti sa dokazima na koje se tužilac poziva jer je u optužnici navedeno da su optuženi od NN lica nabavili kokain a od Karlosa Falkezija samo bananu. Optužbe da je optužena Krstović pratila transport pošiljke u kojoj se nalazio kokain po nalogu oca Budimira Krstovića tako što je sve detalje ugovarala na engleskom španskom jeziku sa prodavcem banana Karlosom Falkezijem opovrgavaju upravo prethodno navedene komunikacije. Jasno je da nema apsolutno dokaza da se komunikacija odnosila na kokain već na na kvalitet banana i nijedna druga poruka između optužene i Karlosa Falkezija nije upućena koja bi ukazivala da je optužena pratila transport pošiljke sa navedenim licem, a apsolutno nijedan dokaz da je to radila po uputstvima optuženog Krstović Budimira - kazala je Kovačević.

Komentarišući plombu koja je pronađena u kontejneru gdje je među bananama bio skriven kokain, sutkinja Kovačević se pozvala na iskaze svjedoka koji su ispričali da bi ova plomba bila iskorišćena da je došlo do otvaranja kontejnera, istovara droge Medjutim spora je druga plomba koja je pronađena u paketima od opojne droge a koja plomba po kazivanju svjedoka, službenika policije i špeditera bi bila iskorišćena ako bi došlo do otvaranja kontejnera radi izbacivanja droge nakon čega bi kontejner bio zatvoren tom plombom.

-Carinici su prilikom svjedočenja tvrdili da se u drugim lukama pa I u Luci Bar dešavalo da je broj plombe drugačiji od broja teretnice zbog čega se taj kontejner otvara I pregleda.  Ako u toj robi nema ništa sumnjivo onda je taj kontejner sa robom slobodan ide u carinsku proceduru jer su kako kaže svjedok "zakasnili" i pretpostavljaju da je taj kontejner iskorošćen za kokain. Pozivajući se na ove svjedoke, sud je mišljenja da optuženima navedena plomba ničemu ne bi mogla poslužiti obzirom da se nakon pregleda kontejnera u Luku Bar skida brodska plomba i stavlja carinska plomba tako da je optuženi ne bi imali dje iskoristiti ili mijenjati. Sud je cjenio i da se tovar kokaina mogao istovariti u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar na osnovu iskaza barskog šefa policije Veselina Tabaša koji je kazao da mu je poznato da roba može da se izveze iz luke I to najvjerovatnije korumpiranjem carine I obezbjeđenja- navodi se u obrazloženju.

Sudija je navela da je  pretovar moglo da odradi dvoje do troje ljudi, na način da video nadzor "zažmuri" i da se to može odraditi tokom noći putem viljuškara a da niko ne primjeti.

Sud se pozvao i na iskaze svjedoka koji su tvrdili da su osim lučkog obezjeđenja kamerama, imali policijsko obezbeđenje kamerama kontejnera u kojem se nalazio kokain, da je za praćenje pošiljke znao veliki broj kako carinika, špeditera i policijskih službenika.

-Svjedoci su naveli i da su očekivali da može neko prići kontejneru iz tog razloga da nijesu odmah izvršili pretres u Luci Bar iako su znali vlasnika koji je poručio banane i gdje ide već su čekali da neko kako i sami navode preuzme robu.Iskazi svjedoka, o ocjeni suda jasno upućuje na logičan zaključak da je pravi vlasnik droge odustao od preuzimanja tovara obzirom da je veliki broj ljudi bio upoznat da se kontejner obezbjeđuje da se u njemu nalazi kokain- navodi se u obrazloženju.

Sud je podsjetio da policija nije odredila mjere tajnog nadzora prema Krstovićima iako jwe imala operativni podataka da se u kontejneru banana koji je naručila kompanija san Francisko nalazi droga I to dok se tovar sa kokainom nalazio na Malti.

- Njihova procjena je bila da ne treba da idu MTN prema optuženim Krstovićima bez obzira što su imali podatak da su oni naručioci banana, da su smatrali da će putem MTN prema kontejneru doći do izvršioca krivičnog djela. Policija nije imala podatak da je droga bila namijenjena da se proslijedi optuženim Krstovićima i da im nijesu bili sumnjivi bez obzira što su znali da su oni naručioci banana. Isto tako nijesu isključili mogućnost da je neko iz luke mogao imati veze sa ovim kontejnerom špediterima prema kojima su bile određene MTN -dodala je sudija Kovačević.

U prilog oslobađajućoj presudi ide i činjenica da optuženi nisu određivali koji će kontejner od tri da ide u magacin u Mojanovićima a koji u njihovo predstavništvo u susjednoj Srbiji već je to odlučio špediter.

-I u konačnom sud je ukazao da je jedini način na koji se moglo utvrditi sa sigurnošću da su optuženi nabavili drogu radi dalje prodaje jeste da je veliki broj policajaca koji su pratili kontejner I obezbjeđivali magacin u Mojanovićima sačekali da se roba kompletna istovari i da vide da li će bilo ko prijaviti nadležnim organima da se u njoj nalazi kokain.Nelogičan je stav svjedoka službenika policije da nijesu imali vremena da sačekaju jer su se bojali da optuženi nemaju skladište, tunele i slično obzirom da je veliki broj službenika policije bio okolo imanja optuženih Krstovića i da su mogli kontrolisati svaki izlazak bilo koje vozila a u konačnom, pošto su imali naredbu za pretres u svakom momentu su mogli ući i izvršiti komplatan pretres kuća, magacinskih prostora pa i eventualno skladišta, tunela… Oni su prekinuali istovar baš kada je istovarena zadnja paleta na kojoj je bio kokaina jer su to vidjeli putem MTN koji je bio određen prema kontejneru i time onemogućili da se utvrdi da li bi radnici prijavili nakon pregleda paketa da se u njima nalazi kokain, imajući u vidu da svjedoci radnici firme SanFrancisko svjedoče da odmah a pošto skinu robu sa kontejenra istu kontrolišu zbog utvrđivanja kvaliteta i prijave radi eventualne reklamacije ako roba nije dobra - stav je suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:23