Храповић / Дан
06/12/2021 u 07:52 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обустављен поступак за злоупотребу службеног положаја: Суд није нашао доказе против Храповића

У расподjели по конкурсу од 11. 6. 2018, НВО Jувентас jе за три проjекта добила 67.000 еура, што представља 53,6 одсто од укупног износа коjи jе био предмет расподjеле

Виши суд у Подгорици обуставио jе поступак против бившег министра здравља Кенана Храповића након што jе га jе невладина организациjа Група за развоj и унапређење спорта (ГРУС) са jош двиjе особе оптужила да jе злоупотриjебио службени положаj приликом jавног конкурса за расподjелу средстава за финансирање проjеката и програма НВО. Портпарол тог суда Аида Музуровић саопштила jе за "Дан" да jе до обуставе дошло услед недостатка доказа да jе окривљени основано сумњив за кривична дjела коjа су предмет оптужбе.

Осим Храповића, иста невладина организациjа оптужила jе некадашњег секретара у Министарству здравља и предсjедника Комисиjе за расподjелу средстава НВО за 2018. и 2019. годину Николу Антовића, као и директора Директората за jавно здравље Мира Кнежевића због злоупотребе положаjа и прекорачења службеног овлашћења.

Законски заступник Групе за развоj и унапређење спорта Мирко Миjаjловић тражио jе раниjе изузеће предсjеднице судског виjећа Сузане Мугоше, након што jе она одбила његов предлог да се суђење одложи. Он је тражио и изузеће предсjедника Вишег суда и Апелационог суд.

Храповић адвокат Никола Мартиновић указао jе да Миjаjловић ниjе оштећени у том предмету, већ jе оштећена НВО као правно лице. У оптужици коjу jе подигла НВО ГРУС, између осталог, наводи се да су окривљени Храповић, Антовић и Кнежевић током 2018. и 2019. године злоупотриjебили службени положаj прекорачењем граница своjег службеног овлашћења, уз несавjестан рад у служби.

Министру jедногодишња накнада

Бивши министар здравља, коjи jе већ дуже времена у жижи jавности због раскалашног живота поjединих чланова његове фамилиjе, тренутно користи право на jедногодишњу функционерску накнаду, jер jе у децембру остао без функциjе, након што је његова партиjа послиjе избора у августу сишла с власти.

– Обраћам вам се захтjевом за надокнаду штете исплатом законом дефинисаног новчаног износа, услед неискоришћеног одмора, на коjи сам имао праву у складу са законом – наводи се у захтjеву бившег министра коjи jе недавно достављен Министарству здравља.

Поjедини медиjи су у септембру обjавили да jе Храповић у врху списка по износу накнаде коjу добиjа – 1.716,30 еура, односно 2.561,65.

Наводи се да jе Храповић, противно Закону о НВО, Уредби Владе Црне Горе о финансирању проjеката и програма НВО у областима од jавног интереса и правилника о садржаjу jавог конкурса за расподjелу средстава за финансирање проjеката и програма НВО, извршио избор Комисиjе за расподjелу средстава НВО у области превенциjе хив/аидс.

– Као представника НВО у Комисиjу за област хив/аидс изабрао је др Александру Марjановић, иако jе овлашћена за заступање НВО Црногорска фондациjа за хив Подгорица, коjа jе редовни учесник и добитник средстава за наведену област од како jе постала члан те комисиjе, што предстаља класичан сукоб интереса.

У расподjели по конкурсу од 11. 6. 2018, НВО Jувентас jе за три проjекта добила 67.000 еура, што представља 53,6 одсто од укупног износа коjи jе био предмет расподjеле, односно 33,6 одсто, или 42.000 еура више од законом дозвољеног износа, док jе НВО Цазас, за два проjекта добила 45.000 еура, што представља 36 одсто од укупног износа коjи jе био предмет расподjеле, односно 20.000 еура више од законом дозвољеног износа – наводи се, између осталог, у оптужници НВО Група за развоj и унапређење спорта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:35