/ Борис Савић, фото: Срђа Бољевић
15/06/2021 u 09:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обустављен рад специјалног одјељења, штрајк адвоката изазвао колапс у подгоричком Вишем суду

У претходних десетак дана у овом суду одложена су укупно 102 главна претреса и рочишта због недоласка адвоката, а сваким новим даном таj броj ће бити све већи, сазнаје "Дан"

Штрајк адвоката највише се одразио на рад Вишег суда у Подгорици, гдје је дошло до потпуне обуставе поступања у свим првостепеним кривичним поступцима. Ради се о поступцима према коjима су углавном усмjерене очи jавности, имаjући у виду надлежност овог суда, у коjем се налази и jедино првостепено специjално одjељење у држави, и од коjих у знатноj мjери зависи ефикасност комплетног правосуђа.

Како је за "Дан" казао предсједник тог суда Борис Савић, статистички подаци указују да су у претходних десетак дана у овом суду одложена укупно 102 главна претреса и рочишта због недоласка адвоката,а сваким новим даном таj броj ће бити све већи.

Према Савићевим ријечима, рад у другостепеним одjељењима одвиjа се само у оном диjелу у коjем ниjе неопходно присуство странака, што такође онемогућава рад у пуном капацитету.

Штраjк црногорских адвоката почео је 24. маjа због одлуке Владе да се на ту професиjу примjени фискализациjа.

Адвокатска комора Црне Горе наложила jе свим адвокатима да током обуставе рада не улазе у просториjе судова, тужилаштава, полициjе или других државних органа по било коjем основу.

Систем електронске фискализациjе подразумиjева слање свих трансакциjа путем интернета Управи прихода и царина, почев од 1. jуна.

Надлежни очекуjу да ће нови систем дониjети већу наплату пореза коjи су остаjали у сивоj зони, и то за 17 милиона еура годишње. Закон jе предвидио да и адвокати директно шаљу своjе наплате Управи прихода како би им се на таj начин наплатио порез.

Закон о фискализациjи у промету производа и услуга усвоjен jе 2019. године, а његова примjена jе почела од 1. jануара ове године. У међувремену jе уведен додатни рок од пет мjесеци за прелазак на систем електронске фискализациjе.

Милионски порески дуг

Раниjе jе саопштено да адвокатска професиjа међу наjвишим пореским дужницима у Црноj Гори и да дуг износи 5,4 милиона еура.

Предсjедник Адвокатске коморе Здравко Беговић тврди да ти наводи нису тачни. Он је одбацио оптужбе да адвокати покушаваjу да буду изузети од плаћања пореза.

– Наглашавамо да адвокати не траже да буду ослобођени или на било коjи начин привилеговани у односу на испуњавање пореских обавеза. Напротив, адвокатима jе прихватљив сваки начин евиденциjе и наплате пореза коjи не угрожава независност адвокатуре – поручио jе Беговић.

Генерални став Адвокатске коморе jе да jе адвокатска дjелатност Уставом дефинисана као пружање правне помоћи грађанима, а не као дjелатност пружања услуга. Због тога траже да адвокати буду изузети из Закона о фискализациjи.

У Адвокатскоj комори тврде да би се примjеном Закона о фискализациjи на адвокате грађанима онемогућио приступ суду и пружање правне помоћи и да би било урушено правно начело да свако има правну помоћ и право на браниоца. Министарство финансиjа и представници Адвокатске коморе преговарају већ неколико дана како би се нашло оптимално рјешење и превазишао овај проблем.

Државни секретар Министарства финансиjа Jанко Одовић саопштио је да jе Влада спремна да постигне одређени компромис са Адвокатском комором, али је и истакао да све дjелатности треба да уђу у процес фискализациjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:36