/ Šuković, Adžić i Abazović
07/01/2024 u 13:49 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Očekuje se epilog političkih trvenja oko funkcija: Demokrate ne daju Šukovića i Milića, Brđaninu spremili zamjenu

Mada se čini da oko Brđaninove smjene postoji konsenzus među partijama na vlasti, stiče se utisak da neko usporava proces kako bi se postigli određeni ciljevi u pregovorima oko drugih funkcija u bezbjednosnom sektoru

Inicijativa ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o smjeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina nije se našla na dnevnom redu telefonske sjednice Vlade održane u četvrtak, a nije razmatrana ni uoči Nove godine, iako se spekulisalo da će to pitanje biti ekspresno riješeno. Mada se čini da među partijama na vlasti postoji konsenzus oko Brđaninove smjene, stiče se utisak da neko usporava taj proces kako bi se postigli određeni ciljevi u pregovorima oko drugih funkcija u bezbjednosnom sektoru.

Izvor našeg lista iz jedne od partija vladajuće većine tvrdi da u Pokretu Evropa sad (PES) nemaju ništa protiv smjene Brđanina, ali da žele i smjenu rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Borisa Milića. Iz tog razloga, kako tvrdi naš dobro obaviješteni sagovornik, PES sada malo odugovlači sa stavljanjem na dnevni red pitanja smjene Brđanina.

Svi putevi vode do Abazovića

U PES-u, kako saznajemo, smatraju da Demokrate svojim tvrdim stavom i otvorenom podrškom Šukoviću i Miliću, prije svega idu naruku Abazoviću, za čije kadrove od povjerenja smatraju i aktuelne čelnike SPO i ANB-a. Neprijateljstvo između PES-a i GP URA datira upravo od afere "Do Kvon", koja je Spajiću i njegovoj partiji napravila značajnu štetu na parlamentarnim izborima. Kakva je bila uloga Šukovića i Milića u toj aferi, i da li su uopšte umiješali svoje prste u to, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, nakon božićnih praznika očekuje se epilog političkih trvenja oko funkcija u bezbjednosnom sektoru, a prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, mogli bismo svjedočiti i nekim potpuno neočekivanim rješenjima.

– Time ne samo da Demokratama šalju poruku da bez partije koja ima najveće povjerenje građana nema ni promjena na čelu Uprave policije, već postižu i još jedan cilj – nerviraju Dritana Abazovića, koji jedva čeka promjenu na čelnoj poziciji kako bi slavodobitno objavio da je Vlada kojoj je on bio na čelu bila u pravu kada je Brđanina dvaput smijenila, iako je Upravni sud utvrdio drugačije i vratio ga na funkciju prvog čovjeka UP – objašnjava izvor našeg lista.

Brđanin će, naglašava naš sagovornik, ipak biti smijenjen, a već je spreman predlog ko će obavljati funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije do izbora čelnika u punom mandatu. Shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju razrješenja direktora prije isteka vremena na koji je imenovan, ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci.

Kada će se Brđaninova smjena naći na dnevnom redu zavisi od premijera Milojka Spajića i od zakulisnih pregovora o funkcijama u bezbjednosnom sektoru, tvrdi naš izvor.

S druge strane, nije tajna da se PES zalaže za smjenu Šukovića i Milića, o čemu je sasvim otvoreno i bez uvijanja govorio ministar pravde i funkcioner te partije Andrej Milović, koji je čak u parlamentu obećao da će podnijeti ostavku ako Šuković ostane na čelu SPO. Brzo su se, međutim, oglasili iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), navodeći da, po zakonu, Šuković ne može biti raspoređen na drugo radno mjesto bez saglasnosti glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. On je nakon toga i lično potvrdio da Šuković ima njegovu podršku, pa se sada očekuje reakcija Milovića. Ministar pravde je ranije kazao da Šuković neće ostati na čelu Specijalnog policijskog odjeljenja, niti u bezbjednosnom sektoru, zbog, kako je rekao, svega što je radio protiv PES-a i njegovog lidera Milojka Spajića, čije je hapšenje, navodno, spremao zbog učešća u aferi "Do Kvon", pa do mnogih afera u kojima je, kako tvrdi, pratio Dritana Abazovića, uključujući i nezakonito praćenje određenih ljudi. Milović tvrdi da za te njegove navode postoje i dokazi i da čeka da ga parlament pozove na saslušanje o predmetu "Do Kvon" i drugima, pa da kaže još ponešto.

Prema riječima ministra pravde, kada Šuković ode sa čela SPO, a Milić sa funkcije direktora ANB-a, profunkcionisaće institucije.

– Odlaskom Šukovića odlazi i moć Dritana Abazovića i URA u sektoru bezbjednosti – rekao je nedavno ministar pravde.

S tim se, po svemu sudeći, pored Novovića, ne slažu ni Demokrate, kojima je u novoj vladi povjeren sektor bezbjednosti.

Sasvim direktno, u razgovoru za TV "Vijesti", o Šukoviću i Miliću se prije nekoliko dana izjasnio lider Demokrata Aleksa Bečić, inače potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove. On je i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju.

On je tada kazao da u potpunosti dijeli mišljenje glavnog specijalnog tužioca Novovića, koji je saopštio da njemu pripada dominantno pravo odlučivanja u dijelu izbora šefa SPO, ukazujući da rezultati i svakodnevne akcije svjedoče o veoma uspješnoj saradnji šefa SPO i GST-a. Kad je riječ o Miliću, Bečić je rekao da je u proteklih 60 dana imao veoma profesionalnu i korektnu saradnju sa direktorom ANB-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:19