Виши суд у Подгорици / -дан
04/01/2022 u 09:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од 29 оптужница двије нијесу потврђене

Када су у питању предмети из организованог криминала, формирано је тринаест предмета са укупно 57 лица, и то 56 физичких и једним правним

Поводом критика које је в.д. предсједника Врховног суда Весна Вучковић упутила на рад Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици у претходној години, предсједник тог суда Борис Савић је крајем прошле године одржао сједницу на којој је тим поводом указано да је рад суда био редукован због корона вируса и да су адвокати штрајковали скоро три мјесеца, што је, уз недостатак судијског кадра, утицало на укупне резултате, а не лош рад судија и незаказивање рочишта.

Из подгоричког Вишег суда су нам казали да су у прошлој години само за кривично дјело убиство и тешко убиство формирана четири предмета у којима је потврђена оптужница против четири лица, од чега је један предмет са једним оптуженим лицем враћен на допуну истраге.

Када су у питању предмети из организованог криминала, формирано је тринаест предмета са укупно 57 лица, и то 56 физичких и једним правним.

У случајевима из области утаје пореза и доприноса формирано је седам предмета против 140 лица, и то 91 физичког и 49 правних, од којих је један предмет са 12 лица враћен на допуну истраге.

Из области дрога на међународном нивоу формирана су три предмета са 23 лица, а и из области прања новца два предмета са 14 лица.

– Од укупно 29 предмета није потврђена оптужница за два предмета са 13 лица, а обустављених поступака у овим случајевима није било – саопштили су из Вишег суда у Подгорици.

Објективно о узроцима

У интервjуу датом нашем листу Вучковић је указала да резултати у борби против организованог криминала коjи се помињу у извjештаjу Европске комисиjе нису какви би требало да буду када jе у питању Специjално одjељење Вишег суда у Подгорици из обjективних и субjективних разлога. Као обjективне недостатке навела је смjештаjне капацитете, а као субjективне непоступање судиjа у предметима. Виши суд је тим поводом одржао сjедницу првостепених судиjа Специjалног одjељења, на коjој jе констатовао да ти закључци не кореспондираjу са стварним узроцима због коjих судиjе тог одjељења обjективно не могу ефикасниjе поступати.

Подсјетили су да је овај суд, као и сви остали судови у земљи, у претходном периоду био у веома неповољноj ситуациjи проузрокованоj вирусом корона и неизбором нових судиjа због проблема у раду Судског савjета.

– Ситуациjа са штраjком адвоката jе сигурно последње што нам jе требало у оваквоj ситуациjи и проузроковало је знатно успоравање рада, а последице ће сваком даном бити све веће. Због обуставе рада адвоката у судовима на разним нивоима одложено jе на стотине рочишта, док jе нарочито отежан рад тужилаштва у такозваним притворским предметима за наjтежа кривична дjела када осумњиченом не може бити одређено задржавање у притвору без присуства његовог адвоката.

Један од разлога је и постоjећа ситуациjе са епидемиjом ковида и поштовања ковид протокола, коjа jе у огромном броjу случаjева онемогућила одржавања главних претреса због оболијевања од болести или превентивне самоизолациjе учесника у поступку, а о поступању судиjа довољно говори чињеница да се у сваком предмету суђења редовно заказуjу у законом предвиђеним роковима – изјавио је раније предсједник подгоричког Вишег суда Борис Савић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:43