/ Катнић и Вељовић
17/05/2021 u 07:00 h
Mitar RakčevićMitar Rakčević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПЦ у посједу преписке између рашчињеног свештеника и бившег директора Управе полиције: Од Вељовића тражио паре, са Катнићем се састајао

Бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић у изјави за "Дан" је казао да о овом случају постоји службена документација у Управи полиције, те да не жели да коментарише наводе адвоката Митрополије црногорско-приморске

Бивши свештеник Бојан Јовановић у више наврата је контактирао директора Управе полиције Веселина Вељовића и главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, нудећи им доказе о наводном прикривању педофилије у манастирима Српске православне цркве. Иако се то дешавало прошле године, афера је актуелизована сада пред избор митрополита црногорско-приморског и потписивањем Темељног уговора. Према документацији у коју је "Дан" имао увид, која садржи и преписку рашчињеног свештеника Јовановића са црногорским истражитељима, види се да је коресподенција почела још прошле године. Пошто тада није испуњен циљ да се дискредитује Митрополија и отежа њен статус, јер су се на изборима десиле промјене, афера је актуелизована сада. То званично потврђује и Митрополија коју заступа адвокат Српске православне цркве и Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић, који је доставио преписку између Јовановића, бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића, његовог помоћника Зорана Лазовића, шефа кабинета Петра Крстајића и главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића. У једној од тих преписки, Јовановић од Вељовића тражи новац како би дошао у Подгорицу да исприча што зна о наводном прикривању педофилије.

image
Преписка са Вељовићем, фото Дан

Како би провјерили ове наводе адвоката Каварића, контактирали смо бившег шефа полиције.

-О поменутом случају постоји службена документација у Управи полиције Црне Горе. Не желим да коментаришем нiшта тим поводом - рекао је Вељовић у изјави за "Дан". Главни специјални тужилац није одговарао на наше позиве.

-Одговарајући на наводе Специjалног државног тужилаштва Црне Горе, изнесене у саопштењу од 14.5.2021. године, да jе формиран предмет против Митрополиjе црногорско-приморске и епископа Jоаникиjа због наводног прикривања случаjева педофилиjе у Српскоj православноj цркви, као и наводних случаjева подвођења малољетника у Цетињском манастиру и Манастиру Даjбабе, адвокат Каварић је казао да иза тога стоји невладина организација Montenegro internacional. Он је подсјетио да су представнци те НВО и "аутор књиге" Боjан Jовановић дана 7.5.2021. године у просториjама библиотеке "Његош" одржали промоциjу књиге "Исповест како су убили Бога" у издању исте НВО.

image
Преписка са Вељовићем, фото Дан

– Из поштовања према државним органима, оваj пуномоћник ће надлежним у било ком поступку пружити све потребне доказе и информациjе "о педофилиjи у СПЦ" и о свему што их буде интересовало, а за почетак ће тужилаштву преко jавности, а онда и директно на архиву Специjалног државног тужилаштва доставити доказе коjи ће "истрагу" усмjерити у правом смjеру. Ради се о доказима који се односе на контакте и комуникациjу савjетника за безбjедност предсjедника Мила Ђукановића, тада директора полициjе, Веселина Вељовића, његовог помоћника "СКП" и шефа кабинета, као и главног специjалног тужиоца Миливоjа Катнића од почетка 2020. године. То се дешава приjе почетка било какве истраге или приjаве са "аутором књиге" "Исповест како су убили Бога" и бившим свештеним лицем Боjаном Jовановићем и сарадником НВО Montenegro International и њених представника. Приликом наведене службене коресподенциjе, Jовановић обавjештава Вељовића и његове сараднике и помоћнике о обављеним задацима и доласцима ради фабриковања афере "педофилиjе", уjедно му предаjући инструкциjе о свом девизном рачуну и тражећи новац за "трошкове пута", понизно им се нудећи на услугу и обавjештаваjући их коjе jе медиjе анимирао да учествуjу у овом прљавом измишљеном проjетку. Биће интересанто чути какве jе разговоре и договоре Jовановић имао са Катнићем и каква му jе "документа" припремао, као и jе ли Катнићева улога у овоj лажноj афери била да припреми и помогне писању кривичне приjаве или да поступа по њоj, што су његова законска овлашћења по ЗКП-у – наводи се у реаговању Митрополије, а које потписује адвокат Далибор Каварић.

Тужилаштво да испита је ли било педофилије

Специјално тужилаштво је саопштило да је овим поводом формиран предмет и да ће испитати да ли је у манастирима СПЦ извршено кривично дјело педофилије,те да ли је било прикривања. Иако је, како се то види из преписке случај пријављен још прошле године, СДТ се тим пвоодом није оглашавало. Да ли ће овај случај добити епилог, остаје да се види.

Он очекује да ће "истрага" дати занимљиве одговоре о дружењу Вељовића и Катнића са Боjаном Jовановићем.

У списима чији дио "Дан" објављује, а ради се о комуникацији између Јовановића и Вељовића путем мејла крајем фебруара, када бивши свештеник пита бившег директора полиције колико ће новца добити кад дође у Подгорицу да би могао да направи план пута. Вељовић му је одговорио да очекује да се виде наредне седмице, односно почетком марта.

– Поштовани господине, ја могу да дођем већ у понедјељак. Опростите због следећег питања, пошто не желим да оставим ружан утисак. Колико сте планирали средстава за мој дводенвни долазак – пита Јовановић у мејлу који је послао Вељовићу.

Комуникација је настављена у мају прошле године, а Јовановић своје услуге нуди и 23. јуна. Истог дана остварује комуникацију са Миливојем Катнићем, којег обавјештава да је изненађен информацијом да црногорска полиција протјерује наводно главног актера педофилских афера. У мејлу наводи и да је припремио документацију коју је од њега тражио специјални тужилац.

image
Преписка са Катнићем, фото Дан

– Као критериjум за процjену озбиљности наведене кривичне приjаве и "извиђања" коjе Специjално државно тужилаштво врши по тоj приjави, указуjем jавности на чињеницу да jе подносилац приjаве НВО Montenegro International уjедно и издавач и промотер књиге "Исповест како су убили Бога", а да jе аутор те "књиге" бивше свештено лице Боjан Jовановић партер и сарадник у том проjекту. Дакле, подносилац приjаве jе директно интересно повезан и заинтесесован за покретање овога проjекта и поступка у вриjеме подношења приjаве, а издавање "књиге" наштеловано jе тако да то буде одличан таjминг за тираж "књиге" и за њену продаjу. Нажалост, веома jе штетно по углед тако важног државног органа као што jе Државно тужилаштво и РТЦГ што су пристали да буду дио те jефтине, перифериjске представе и да подижу тираж таквога проjекта и његових аутора, оглашаваjући се jавним саопштењима и остављаjући утисак код правних лаика као да нешто постоjи, тзв. "основи сумње", како се често у пракси овога ограна тумачи моменат за овакве радње тужилаштва. Да jе циљ цjелокупнога проjекта зарада и превара купаца потврђуjе се и из чињенице да се наведена књига већ поjављуjе у електронском издању, а аутор и сарадници већ очекуjу велику зараду с обзиром да су их подржали Специjално тужилаштво и РТЦГ – истакао је Каварић.

М.В.РАКЧЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:44