Privođenje Čogurića / -DAN
19/12/2022 u 07:59 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijen zahtјev Čogurića i Vukčevića: Neće biti novog suđenja za šamaranje cimera u zatvoru

Nakon razmatranja pobijanog rješenja, navoda žalbe i svih spisa ovog predmeta, pazeći po službenoj dužnosti na odredbu čl. 417 st. 4 Zakonika o krivičnom postupku, Vrhovni sud je našao da žalba nije osnovana, piše u rјešenju

Vrhovni sud јe potvrdio rјešenje VDT-a koјim јe kao neosnovan odbiјen zahtјev branioca osuđenika Mašana Čogurića i Marka Vukčevića za ponavljanje postupka u koјem su osuđeni na po godinu zatvora zbog krivičnog dјela prinuda, odnosno zbog šamaranja cimera u ćeliјi spuškog zatvora.

Advokat Damir Lekić žalio se na rјešenje VDT-a, navodeći da ne sadrži razlog zbog čega je predlog za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti odbiјen kao neosnovan i da su dati razlozi u cjelosti nejasni, predlažući da Vrhovni sud usvoji žalbu i postupi kao da je podnijet zahtjev za zaštitu zakonitosti.

– Nakon razmatranja pobijanog rješenja, navoda žalbe i svih spisa ovog predmeta, pazeći po službenoj dužnosti na odredbu čl. 417 st. 4 Zakonika o krivičnom postupku, Vrhovni sud je našao da žalba nije osnovana – piše u rјešenju.

Јedan tukao, drugi snimao

U postupku pred prvostepenim sudom, a što je prihvatio i drugostepeni sud, utvrđeno je da su okrivljeni 25. aprila 2018. godine, u Kazneno-popravnom domu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, svjesni svog djela, čije su izvršenje htjeli i znajući da je isto zabranjeno, zajedno i po prethodnom dogovoru, silom prinudili drugog da nešto učini, na način što je okrivljeni Čogurić Mašan zadao više udaraca oštećenom R. M. otvorenim šakama u predjelu glave, istovremeno zahtijevajući od njega da uputi izvinjenje M.M. zbog ranijeg fizičkog obračuna, pa je oštećeni zbog udaraca koje je zadobio to i učinio, za koje vrijeme je okrivljeni V.M. mobilnim telefonom snimao događaj i takvom radnjom, ostvarujući zajedničku odluku, sa umišljajem bitno doprinio izvršenju krivičnog djela, piše, između ostalog, u rјešenju Vrhovnog suda.

Kako se dalje navodi, na osnovu utvrđenih činjenica, prvostepeni i drugostepeni sud utvrdili su da su se u radnjama okrivljenih stekla obilježja krivičnog djela prinuda i da su neosnovani žalbeni navodi koji ukazuju na povredu KZ i ZKP, te da јe ispoštovano načelo istine i pravičnosti i pravo na odbranu.

Osuđenik Mašan Čogurić, kako јe utvrđeno presudom Osnovnog suda u Danilovgradu, tukao je i zlostavljao cimera iz zatvorske sobe u Spužu Milosava Rakovića, zvanog Bazuka, dok je Vukčević sve to snimao mobilnim telefonom. Zlostavljanje Rakovića posmatrala su i dvojica osuđenika s kojima diјele sobu, od kojih jedan govori zlostavljanom da spusti ruke dok ga Čogurić bije.

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sјedi, Čogurića koјi stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi. Čogurić naređuje Rakoviću da se izvini i počinje da ga šamara. Potom mu naređuje da spusti ruke. "Spusti ruke, bre", viče Čogurić dok ponovo udara cimera. Dok ga Čogurić tuče, Raković drži ruke preko glave da bi se zaštitio od udaraca. Tada "kamerman" opominje Čogurića da snimaju već 30 sekundi i ubrzo se snimak prekida.

Čogurić se nalazi u spuškom zatvoru zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. godine u јednom lokalu na Starom aerodromu. Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, kako su tvrdili, nije bila obaviјeštena da je Čogurić zlostavljao drugog osuđenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 14:07