/ Данашња сједница
22/10/2021 u 12:50 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кнежевић: Саслушаћемо челнике безбједносног сектора

Ја мом куму Миливоју Катнићу желим да олакшам, да је Дејан Перуничић налоге за прислушкивање могао да добије само од Мила Ђукановића и Душка Марковића, навео је Кнежевић

Одбор за безбjедност и одбрану размотрио је инициjативу за контролно саслушање представника Владе, тужилаштва, Агенциjе за националну безбjедност и полициjе поводом актуелних дешавања у безбjедносном сектору. Предложено jе саслушање потпредсjедника Владе Дритана Абазовића, в.д. врховног државног тужиоца Дражена Бурића, главног специjалног тужиоца Миливоjа Катнића, директора АНБ-а Деjана Вукшића и шефа специjалног полициjског одjељења Драгана Радоњића.

Одбор је једногласно усвојио иницијативу о конторлном саслушању које је заказано за понедељак.

Контролно саслушање jе иницирао предсjедник Одбора за безбjедност и одбрану Милан Кнежевић. Он jе упозорио да jе безбjедносна ситуациjа у Црноj Гори додатно погоршана и да може ескалирати са несагледивим послjедицама.

image
Милан Кнежевић
Дио безбjедности учествовао у формирању кланова ?

Кнежевић jе раније казао да постоjе основане сумње да jе дио безбjедносних структура учествовао у формирању кланова, шверцовању цигарета и наркотика, налогу ликвидиациjа, а неки су, како jе навео, можда и учествовали у њима. Према риjечима Кнежевића, све то ниjе било могуће без повезаности АНБ-а, полициjе, судова, тужилаштва, са вођама и представницима криминалних кланова. Он jе казао да се не може обjаснити како су поjедини припадници криминалних кланова били обавиjештени да им се спрема хапшење.

- Ни зашто су неку тужиоци каснили са жалбама о укидању притвора и коjи су писали оптужне предлоге коjи су звучали као да jе неко украо пакло цигарета, ако су имали доказе да су ти лjуди инволвирани у криминалне активности- додао jе Кнежевић.

Он jе рекао да jе послjедица тога афера прислушкивања у Специjалном државном тужилаштву.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

- Није никаква тајна да је политичка и безбједносна ситуација у Црној Гори нарушена, то је последица наслеђеног вишедеценијског стања у готово свим областима. Плашим се да је ових дана и недеља безбједносна ситуација кулминирала толико да последице могу да буду несагледиве. Забирнут сам због ћутања одређених институција и због конфузије када се одређене надлежне институтције огласе,а  то значи да се покушава релативизовати оно што је Цр а Гора наслуђивала, а сад се и види. АНБ је увијек била политизована... Нећу прихватити да се од АНБ-а прави позориште и опера- казао је предсједник Одбора Милан Кнежевић (ДФ).

Како је навео, нико га није саслушао када је оптужио одређене институције да су учествовале у монтажи "државног удара".

- Сад кад се наводно утврдило да се прислушкује главни специјални државни тужилац Миливоје Ктанић, крећу хапшења и театар и угрожена је независност Црне Горе. Основни проблем је што је свако сваког прислушкивао, кланови међусобно, АНБ за кланове, полиција АНБ, и све у круг... Ја мом куму Миливоју Катнићу желим да олакшам, да је Дејан Перуничић налоге за прислушкивање могао да добије само од Мила Ђукановића и Душка Марковића. Све остало је била боранија за њега у безбједносном смислу, позива СДТ да му да статус свједока сарадника. Увјерен сам да је кредибилнији и од Саше Синђелића и Јадранка Јонског и Паје Велимировића, и других. И читава ова криза безбједносна ће се ријешити за 72 сата и спријечићемо многе ликвидације- казао је поред осталог Кнежевић.

image
Бранка Бошњак

- Ових дана су испливале неке ствари, што смо сви знали, али је сада постало очигледно. То више није тајна служба, него јавна служба - навела је Бранка Бошњак.

Члан одбора Милош Конатар (УРА) истакао је је да ће подржати иницијативу, те да је најургентнија ствар изгласавање новог Тужилачког савјета.

image
Милош Конатар

- Ако то не урадимо џаба нам сва контролна саслушања. Помињање Тужилачког савјета је тражење албија за друштвено политичке проблеме. Јуче нисмо имали кворум за одржавање сједнице Владе, него је Влада постала он лине као неки тв шоп- казао је Конатар.

image
Владимир Мартиновић

- Претходни режим је безбједноси сектор оставио у потпуном расулу. Тачно је да су реформе тужилаштва нужне, али ако некон мисли да ћемо ситуацију ријешити тако што ћемо умјесто овога добити неки нови политички Тужилачки савјет, грдно се вара - навео је Владимир Мартиновић (Демократе). 

Затим је Кнежевић "ухватио муштулук" и казао да је Перуничић пуштен да се брани са слободе.

- То је још једна од потврда да је наше СДТ спортско и риболовачко друштво. Катнић упеца рибу, пољуби је у главу и пусти је да плива. Такод а ако кад оде у пензију, треба му поклонити гарнитуру штапова за пецање - истакао је Кнежевић. 

image
Са Одбора

Конатар је казао да немамо другог пута, осим да се изабере нови Тужилачки савјет.

- Нико од ових људи који воде сада безбједносни сектор неће изгубити главу, најгоре што се може десити ако изгубе главу је ако се заљубе у неког и неко у њих - додао је Кнежевић.

image
Рашко Коњевић

Предсједник Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић, је казао да ће подржати иницијативу.

Коњевић jе казао да Одбору замjера то што jе шеф АНБ-а именован мимо тог скупштинског тиjела, а да jе Влада понизила и Парламент када jе именован директор Управе полициjе.

-Зато нам се дешава да ми имамо већ мjесец дана од када jе предсjеник Владе рекао да се догодио пузаjући државни удар, а да ми и даље немамо разриjешену ту ситуациjу- казао jе Конjевић.

Посланик ДПС-а Предраг Бошковић казао је да ће подржати иницијативу.

- Етикета се не може ставити бившој власти. Оно што се дешава у безбједносном сектору је, прије свега, последица незнавеност и лоших намјера нове Владе - истакао је Бошковић.

image
Предраг Бошковић

Иван Брајовић (Социјалдемократе Црне Горе) казао је такође да ће подржати иницијатицу.

- Тачно је да је катастрофална ситуација у безбједносним службама. Кад погледамо несагласност између АНБ-а и Управе полиције, питање је гдје се ми налазимо и шта треба да радимо. Влада је незаконито изабрала и директора АНБ Дејана Вукшића и УП Зорана Брђанина- поручио је Брајовић.

image
Иван Брајовић

Посланик Демократске партије социјалиста Данијел Живковић подржао је иницијативу. 

- Челни људи безбједносног сектора данас се гуркају једни са дургима у томе ко је главни. На једној страни имамо Дритана Абазовића који је и први полицајац и тужилац државе, на другој страни премијера Здравка Кривокапића који хоће сектор под своје, а на трећој директора АНБ који је незаконито постављен на ту функцију- истакао је Живковић.

image
Данијел Живковић

Казао је да је Кнежевић изнио тешке оптужбе на рачун Душа Марковића и Мила Ђукановића, да су одговорни за све лоше што се дешава актуелно.

Мартиновић и Коњевић полемисали су о именовању Вукшића и Брђанина.

Бивши министар унутрашњих послова и функционера опозиционе Демократске партије социјалиста Мевлудин Нухоџић казао је да има осјећај да излазе из квалитета расправе, јер доносе судове и ставове, о људима који нису ту.

image
Мевлудин Нухоџић

- Демократска Црне Горе ће подржати иницијативу. Што се тиче избора директора Управе полиције, постоји могућност да је прекршена процедура. Суд је једино мјеродавно институцијално мјесто за то и такође што се тиче избора директора АНБ-а, али мислим да ту нема већих проблема- истакао је Драган Краповић.

Питао је због чега, након промјене власти, високи функционери из безбједносног сектора завршавају мртви.

- Зашто се убио, што се крије иза тога, мени се чини да је он очекивао да ће се неке ствари одвити. Одговор на то треба да да тужилаштво, али мисли да то неће урадити-  рекао је он.

Коњевић је казао да и Здравко Кривокапић и шеф АНБ-а Дејан Вукшић сматрају да треба смијенити директора УП Зорана Брђанина.

- Влада на челу са Здравком Кривокапићем због сукоба са Абазовићем жели смијенити Брђанина којег су изабрали на нелигитиман начин- навео је Коњевић.

image
Драган Краповић

Предсједник Праве Црне Горе, Марко Милачић, казао је да је данас пуштен да се брани са слободе бивши директор АНБ-а који је један од људи од највећег повјерења предсједника државе Мила Ђукановића.

- Имамо ситуацију од када је данас пуштен Перуничић да се брани са слободе, да је Катнић постао саучесник у свом прислушкивању. Сумњам да је Катнић ово урадио под тешким притиском Мила Ђукановића. Позивам Катнића да издржи све то, да буде будући свједо сарадник, ово је последњи воз за Катнића. Перуничић је пуштен да се брани са слободе зато што много зна, треба да га заштитимо јер је сада угрожен у ширем или ужем смислу његов живот. Тај што га је пустио, мислим на Мила Ђукановића, пустио га је да би био код њега. А могао је да буде на двије адресе, или код њега или код Катнића- сматра Милачић.

image
Марко Милачић

Позвао је Катнића, на шта га, како је нваео, "обавезује трагична смрт Луке Булатовића", да сада стисне петљу и да ово истјера до краја.

Предсjедник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић казао је да ће подржати иницијативу.

image
Ервих Ибрахимовић

Драган Ивановић (СНП) је истакао да су неке ствари требали оставити за глуву собу.

- Нагађања везано за смрт Луке Булатовића нису добра, не кроисте свима нама, а  посебно не породици покојног Булатовића - казао је Ивановић.

image
Драган Ивановић

Посланик Демократског фронта Мило Божовић подржао је иницијативу.

- Не постоји нови безбједносни сектор, већ онај стари од бившег режима - истакао је Божовић.

image
Мило Божовић

Одбор је једногласно усвојио иницијативу о конторлном саслушању које је заказано за понедељак.

На редну је друга тачка дневног реда, предлог Рашка Коњевића за саслушање Здравка Кривокапића и министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића. Кнежевић је најавио да ће то подржати, али прво да заврше сједнице одбора које су започете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:18