/ - Са претходне сједнице Одбора
25/10/2021 u 12:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор за безбједност саслушава Катнића, Абазовића и Вукшића

Одлуку о контролном саслушању Одбор је донио једногласно, на иницијативу предсједника тог тијела Милана Кнежевића

Скупштински Одбор за безбједност и одбрану саслушава челнике безбједносног сектора и тужилаштва у вези са безбједносном ситуацијом у земљи, пише портал РТЦГ. Како је недавно писао портал Дан пратећи сједницу Одбора, контролно саслушање jе иницирао предсjедник Одбора за безбjедност и одбрану Милан Кнежевић. Он jе упозорио да jе безбjедносна ситуациjа у Црноj Гори додатно погоршана и да може ескалирати са несагледивим послjедицама.

- Није никаква тајна да је политичка и безбједносна ситуација у Црној Гори нарушена, то је последица наслеђеног вишедеценијског стања у готово свим областима. Плашим се да је ових дана и недеља безбједносна ситуација кулминирала толико да последице могу да буду несагледиве. Забирнут сам због ћутања одређених институција и због конфузије када се одређене надлежне институтције огласе,а  то значи да се покушава релативизовати оно што је Цр а Гора наслуђивала, а сад се и види. АНБ је увијек била политизована... Нећу прихватити да се од АНБ-а прави позориште и опера- казао је у петак током сједнице предсједник Одбора Милан Кнежевић.

На сједници која је затворена за јавност саслушавају се потпредсједник Владе Дритан Абазовић, вршилац дужности врховног државног тужиоца Дражен Бурић, главни специјални тужилац Миливоје Катнић, директор Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић као и шеф специјалног полицијског одјељења Драган Радоњић.

(ВИДЕО) Кнежевић: Саслушаћемо челнике безбједносног сектора

Одлуку о контролном саслушању Одбор је донио једногласно, на иницијативу предсједника тог тијела Милана Кнежевића.

Кнежевић је за Портал РТЦГ уочи данашње сједнице Одбора на којој ће саслушати представнике безбједносног сектора казао да се не смије дозволити никад више да се дјелови безбједносног сектора отргну од Устава и закона и срасту с организованом криминалом.

Дио безбjедности учествовао у формирању кланова ?

Кнежевић jе раније казао, како смо писали, да постоjе основане сумње да jе дио безбjедносних структура учествовао у формирању кланова, шверцовању цигарета и наркотика, налогу ликвидиациjа, а неки су, како jе навео, можда и учествовали у њима. Према риjечима Кнежевића, све то ниjе било могуће без повезаности АНБ-а, полициjе, судова, тужилаштва, са вођама и представницима криминалних кланова. Он jе казао да се не може обjаснити како су поjедини припадници криминалних кланова били обавиjештени да им се спрема хапшење.

- Ни зашто су неку тужиоци каснили са жалбама о укидању притвора и коjи су писали оптужне предлоге коjи су звучали као да jе неко украо пакло цигарета, ако су имали доказе да су ти лjуди инволвирани у криминалне активности- додао jе Кнежевић.

Он jе рекао да jе послjедица тога афера прислушкивања у Специjалном државном тужилаштву.

- Сјутрашње контролно саслушање треба да покаже значај институција које имају задатак да се боре против организованог криминала и корупције. Не могу ни претпоставити какве информације ћемо сјутра добити, али свакако је заједничка обавеза да допринесемо да се никад више дјелови безбједносног сектора не отргну од Устава и закона и срасту с организованом криминалом-  истакао је Кнежевић.

Образлужући иницијативу, Кнежевић је казао је да није тајна да је у Црној Гори нарушена, не само безбједносна, већ и друштвено-политичка ситуација, и да је то посљедица наслијеђеног вишедеценијског стања.

- Плашим се да је ових дана и недјеља безбједносна ситуација толико кулминирала, да посљедице могу да буду несагледиве, и сматрам да је надлежност Одбора да учини све и допринесе да се сачува интегритет и институција и државе Црне Горе- додао је Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:58