Knežević / - DAN
06/04/2023 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbrana Duška Kneževića: Viši sud da sasluša generala Blagoja Grahovca

Zatražiće i hitno ukidanje potjernica, "jer Duško Knežević želi da dođe u Crnu Goru i da SDT-u i drugim nadležnim državnim organima iznese svoja saznanja koja se tiču privatizacije i svih drugih zloupotreba prethodne vlasti DPS-a na čelu sa Milom Đukanovićem"

Odbrana Duška Kneževića tražiće saslušanje Blagoja Grahovca u svim krivičnim postupcima koji se pred Višim sudom u Podgorici vode protiv Kneževića.

- Ovo saslušanje biće predloženo iz razloga što je general-potpukovnik Blagoje Grahovac, koji je nakon penzionisanja između ostalog obavljao i funkciju savjetnika predsjednika Crne Gore, putem medija poslednjih dana iznio za odbranu značajne tvrdnje i navode da je hapšenje Duška Kneževića bilo planirano mimo struktura tužilaštva i mimo zakonom propisane procedure, a što je potvrda navoda odbrane i onoga što odbrana Duška Kneževića već četiri godine tvrdi, a to je da je riječ o političkom progonu i da krivični postupci protiv Duška Kneževića nemaju nikakve veze sa bilo kakvim krivičnim djelom, već sa političkim progonom i čiji je jedini cilj otimanje imovine Duška Kneževića, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Grahovac je naveo da je plan za hapšenje Duška Kneževića napravljen još 2016. godine i da je dio tog plana predstavljala i opcija da Knežević bude likvidiran.

Grahovac: Duška Kneževića sam 2016. upozorio da će ga uhapsiti, a možda i ubiti

- Odbrana Duška Kneževića će zatražiti hitno ukidanje potjernica, jer Duško Knežević želi da dođe u Crnu Goru i da Specijalnom državnom tužilaštvu i drugim nadležnim državnim organima iznese svoja saznanja koja se tiču privatizacije i svih drugih zloupotreba prethodne vlasti DPS-a na čelu sa Milom Đukanovićem. Svi navodi generala-potpukovnika u penziji Blagoja Grahovca potvrđuju ne samo tvrdnje odbrane, već i ispravnost odluke Komisije za žalbe Interpola, koja je odavno kao nezakonite ukinula sve tri potjernice protiv Duška Kneževića. Putem postupanja Interpola moraju da se rukovode i Viši sud u Podgorici i nadležni državni organi Crne Gore. Smatramo da je obaveza Crne Gore kao članice Interpola da svoje postupanje u konkretnom predmetu uskladi i sa postupanjem Interpola i omogući Dušku Kneževiću da slobodno dođe u Podgoricu i iznese sva svoja saznanja, ističu u saopštenju.

S tim u vezi, odbrana smatra da je od posebnog značaja da novi direktor policije Nikola Terzić uradi bezbjednosnu procjenu u vezi sa prethodnim navodima, a i svim drugim saznanjima Uprave policije u odnosu na Duška Kneževića, "a što prethodni direktor policije Zoran Brđanin nije želio da uradi".

- Ukoliko ova potjernica ne bude ukinuta, postavlja se logično pitanje kome odgovara da se Duško Knežević ne vrati u Podgoricu i ne iznese ono što mu je poznato, odnosno nejasno je kome je u interesu da Duško Knežević svoja saznanja ne saopšti Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Smatramo da je interes utvrđivanja nezakonitih radnji režima DPS-a na čelu sa Milom Đukanovićem od najvišeg interesa za državu Crnu Goru i njene građane, kaže se u saopštenju odbrane Duška Kneževića koje potpisuju advokati Zdravko Đukanović i Miloš Vuksanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:18