Privođenje Žarka Pejanovića / PORTAL DAN - PORTAL DAN
13/09/2022 u 14:06 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ODT podnijelo sudu optužni predlog protiv Pejanovića, koji je napao zaposlene u redakciji Dana

Pejanović je napravio incident u oglasnom odjeljenju Dana, a onda nastavio i u ostalim redakcijama. Policija je odmah interevenisala i Pejanović je priveden

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog podgoričkom Osnovnom sudu protiv Žarka Pejanovića zvanog Knele, koji je prije 20 dana napao zaposlene u redakciji dnevnih novina "Dan" lomeći inventar i nasrćući na njih.

- Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Podgorici protiv osumnjičenog Ž.P., zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog 23. avgusta 2022. godine, na štetu novinara dnevnog lista "Dan", potvrđeno je našem portalu iz ODT-a u Podgorici.

Podsjetimo, njemu je nakon saslušanja tužilac odredio zadržavanje, a potom sudija za istrage i pritvor do 30 dana. Pejanović je bio nezadovoljan što je u tekstu sa takmičenja u ležanju, koje je održano u Etno selu Montenegro u Breznama, na kojem je pobijedio, pisalo da je "najveći džabalebaroš". Ranije je iz ODT-a saopšteno da je formiran krivični predmet protiv Ž.P. iz Podgorice zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu A.J., M.V., A.D. i D.B., novinare redakcije "Dan".

Inače "najveći džabalebaroš" je već par godina ustaljeni naziv za onoga koji pobijedi u ovom takmičenju. Pejanović je počeo da pravi haos već u Oglasnom odjeljenju "Dana", a onda nastavio u redakcijama. S obzirom na to da zaposleni nijesu s njim mogli uspostaviti komunikaciju, pozvali su policiju da reaguje. Nakon dolaska službenika policije u prostorije redakcije, Pejanović je priveden. Inače, skoro svi portali u Crnoj Gori i regionu objavili su informacije sa takmičenja u Brezni i svi su listom koristili ustaljeni izraz "najveći džabalebaroš".

Nasilničko ponašanje samo prema novinarima "Dana"

Udruženje novinara Crne Gore najoštrije je osudilo ovaj napad, pozivajući cjelokupnu javnost da shvati da je sloboda medija jedan od temelja demokratskog i normalnog društva i da se oni moraju odbraniti, jer u suprotnom klizimo u političku i sveopštu diktaturu.

- Pozivamo i građane koji su nezadovoljni pisanjem medija da svoje zadovoljenje traže u skladu sa zakonom, a ne da divljaju po redakcijama i napadima na novinare sprovode svoju pravdu. UNCG očekuje brzu reakciju države i odgovarajuću kaznu za građanina koji je juče divljao u redakciji "Dana" – porčeno je iz UNCG.

Ugrožavanje bezbjednosti novinara i ostalih zaposlenih u medijima, posebno napadi i ometanje u vršenju službene dužnosti, predstavljaju najveći stepen ugrožavanja medijskih sloboda i u skladu s tim treba da budu i procesuirani, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana nakon napada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:16