/ ОДТ Рожаје
14/12/2021 u 08:19 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОДТ Рожаје чека налаз вjештачења Грађевинског факултета у случају рушења моста Велики Ибарац

Приjаве jе подниjела рожаjска полициjа по налогу ОДТ-а у овом граду, а осумњичени се терете за кривично дjело тешка дjела против опште сигурности

Основно тужилаштво у Рожаjама у склопу извиђаjа о случаjу урушавања моста Велики Ибарац, коjе се догодило 24. децембра прошле године, када су повриjеђена три радника и настала велика материjална штета, наложило jе вjештачење коjе jе повjерено Грађевинском факултету у Подгорици, потврђено jе "Дану" из рожајског тужилаштва.

Судски спор против окривљених jош ниjе почео, а мост и даље стоjи у стању какво jе било након рушења због судског спора око тога ко треба да надокнади причињену материjалну штету, што jе услов за санациjу и наставак радова.

Мост Велики Ибарац, чиjа jе изградња била при краjу, дужине 160 метара, срушио се 24. децембра прошле године. Том приликом тешке тjелесне повреде задобила су три радника. У тренутку рушења на мосту су била четири радника, док се пети налазио у близини, код пумпе за бетон.

image

Урушени мост

Дан

– Приликом изливања бетона дошло jе до попуштања конструкциjе, односно скеле, и радници коjи су били на мосту, њих двоjица, пали су заjедно са конструкциjом и повриjедили се. Радника коjи jе био на пумпи вjероватно jе ударио jедан дио скела или оплата. Оваj четврти у том моменту некако jе остао на ивици диjела коjи се рушио, остао jе горе – саопштено jе раниjе из ОДТ-а Рожаjе.

У марту ове године подниjете су кривичне приjаве против четири фирме коjе су радиле на изградњи мост и седам одговорних лица, односно директора и инжењера.

Приjаве jе подниjела рожаjска криминалистичка полициjа по налогу Основног државног тужилаштва у том граду, а осумњичени се терете за кривично дjело тешка дjела против опште сигурности.

Приjаве су подниjете против црногорске подружнице сараjевске фирме "Еуроасфалт", њеног власника и директора Хамеда Рамића (60) из Сараjева и главног и одговорног инжењера Суада Jуларџиjа из Загреба.

Пријава против извођача и подизвођача

Приjавама у овом случају обухваћени су подгоричка фирма "Грађевински надзор и лабораториjска испитивања", њен извршни директор Радомир Вуксановић (43) из Подгорице и главни и одговорни инжењер Небоjша Пеjовић (35) из Никшића. Полициjа терети и подизвођача – компаниjу "Вектра Интегра" из Сараjева, њеног директора Jасмина Трампу (37) и руководиоца радова Анеса Грахића (29) из Сараjева, као и другог подизвођача, фирму АXА компани из Биjелог Поља и њеног директора Исмаила Брнчевића (57) из Новог Пазара.

Босанска фирма "Еуроасфалт" добила jе проjекат изградње заобилазнице око Рожаjа 2017. године. Дужина заобилазнице jе 2,6 километара, а на њој су два тунела дужине 1.193 и 693 метра, као и два моста дужине 17,7 и 154,7 метара.

Уговор су потписали генерални директор "Еуроасфалта" Хамед Рамић, у име конзорциjума извођача, и генерални директор Саво Парача, у име Дирекциjе за саобраћаj Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:10