Гранични прелаз Шћепан Поље / - фото: Жељко Шапурић
21/06/2022 u 19:28 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОДТ за "Дан": Преко годину траје извиђај за проневјеру тендера МУП-а

Хапшења у акцији кодног назива "Граница" почела су у марту прошле године, када је неколико лица лишено слободе због сумње да су злоупотребом службеног положаја и несавјесним радом приликом спровођења тендера за електронски надзор државне границе проневјерила око милион еура из донације Европске уније

У предмету формираном због незаконитих радњи приликом спровођења тендера Министарства унутрашњих послова за електронски надзор државне границе још увијек је у току извиђај, потврђено је за "Дан" из Основног државног тужилаштва у Подгорици. У овом случају извиђај је покренут прије више од годину дана.

– Пред Основним државним тужилаштвом у Подгорици у предметном случају у току је поступак извиђаја, у којем је наређено вјештачење по вјештацима одговарајуће струке, која још нијесу завршена – наводи се у одговору који смо добили из подгоричког ОДТ-а.

Хапшења у акцији кодног назива "Граница" почела су у марту прошле године, када је неколико лица лишено слободе због сумње да су злоупотребом службеног положаја и несавјесним радом приликом спровођења тендера за електронски надзор државне границе проневјерила око милион еура из донације Европске уније.

Како нам је раније саопштено из ОДТ-а, у овом предмету осумњичено је десет физичких и једно правно лице.

– У овом тужилаштву је формиран кривични предмет против десет осумњичених физичких и једног правног лица за продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја, злоупотреба службеног положаја путем помагања, продужено кривично дјело несавјестан рад у служби, злоупотреба положаја у привредном пословању, неовлашћена употреба туђе фирме, продужено кривично дјело давање мита и продужено кривично дјело примање мита – прецизирано је у одговору ОДТ-а.

"Изабрана фирма није задовољавала четири критеријума"

Како је раније саопштио основни државни тужилац Вукас Радоњић, који је у међувремену прешао у СДТ, основана сумња базирана је на прикупљеном доказном материјалу који указује да су чланови поменуте комисије у периоду од новембра 2017. до краја фебруара наредне године расписали тендер за набавку опреме не уважавајући сугестије, примједбе и потребе сектора пограничне полиције.

– Затим су више пута продужавали рок за подношење понуда на тендеру, а последњи пут и измијенили услове на тендеру и на тај начин фаворизовали једно привредно друштво из Србије као најповољнијег понуђача, који је једини поднио понуду. Та понуда је оцијењена као исправна иако је у досадашњем поступку утврђено да није задовољавала услове тендера по понајмање четири критеријума – казао је тада Радоњић.

У априлу прошле године ухапшен је и власник фирме Телевекс Веселинко Мијајловић, који се сумњичи да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја путем помагања.

– Криминалистичком обрадом, у сарадњи са Основним државним тужилаштвом из Подгорице, прикупљени су докази који упућују на сумњу да је В.М. утицао на поједине осумњичене да учествују у тендерском поступку Министарства унутрашњих послова за надзор државне границе за корист његове фирме и других фирми у тендерском поступку – саопштено је тада из Управе полиције.

Мјесец и по дана прије његовог хапшења ухапшени су чланови Тендерске комисије за спровођене јавне набавке опреме за праћење граница Татјана Дробњак, Војин Рондовић и Зоран Милић, чланови Комисије за праћење реализације тог уговора Бојана Лучић, Иван Гломазић, Јурица Живковић и Зоран Ласица. Предеметом је обухваћена и Вишња Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:53