заплијењене цигарете / -сајт
09/06/2022 u 16:57 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одузете цигарете чекају на законску регулативу

Што се тиче судбине преостала 24 контеjнера коjи су се налазили на терминалу, а у којима су биле цигарете којима је рок истицао десетак дана касније, из Управе царина су нам казали да на то питање не могу да одговоре jер jе предмет у поступку, да се не би угрозиле процедуре коjе се спроводе

Поводом највеће заплене цигарета у последњих пет година у Црној Гори, која се догодила 14. маја у Слободној царинској зони Луке Бар, када је одузето више од 145 хиљада пакета те робе, из Управе прихода и царина нам је потврђено да се тренутно формира радна група чиjи задатак ће бити анализа законских прописа који би омогућили да држава може легално да располаже заплијењеном робом.

Што се тиче судбине преостала 24 контеjнера коjи су се налазили на терминалу, у којима су биле цигарете којима је рок истицао десетак дана касније, казали су да на то питање не могу да нам одговоре jер jе предмет у поступку, да се не би угрозиле процедуре коjе се спроводе.

Из Управе прихода и царина тврде да немају сазнања да jе неки од власника компаниjа чије су цигарете одузете покренуо пред судом поступак за обештећење.

Одлука ступила на снагу 1. јануара

Цигарете су одузете на основу одлуке о забрани складиштења дуванских производа на териториjи Слободне зоне Луке Бар, коjа jе ступила на снагу 1. jануара ове године. На основу те одлуке, УПЦ је дониjела рjешења коjима jе забранила складиштење и прецизирала рокове до коjих се роба мора изниjети.

– Док се не регулише статус ове робе, она ће бити смjештна на локациjи коjа jе под царинским надзором, како би се избjегла евентуална крађа – истакли су из УПЦ, указуjући да цигарете коjе су заплиjенили подлиjежу здравствено-санитарноj контроли, те да се, сходно Царинском закону, одузета роба продаjе jавним путем.

Подсјетимо, ради се о цигаретама у власништву четири црногорске компаниjе – МПС група, West point, Монтенегро дуван комерц и Рипшпед, двиjе регистроване у САД – Sace LTD и Lenora international, jедне на Кипру Neworld overseas limited и три са сjедиштем на Сеjшелима – Атлант монт, Omni maxtrade LTD и NRT partners LTD.

Ради се о цигаретама вриjедним више десетина милиона еура, коjима jе 5. маjа истекао рок за складиштење робе у Слободноj зони Луке Бар.

Из Министарства финансиjа тада су саопштили да цигарете не могу бити пласиране на унутрашње тржиште.

Из Управе царина су нас за одговоре на питања да ли ће ова роба бити продата и за које намјене би се тај новац евентуално утрошио упутили на другу адресу.

– Предлажемо да се, сходно надлежностима, за одговоре на ово питање обратите Министарству финансиjа – казали су из УПЦ.

Према подацима из ЦРПС-а, оснивач и извршни директор подгоричке МПС групе jе Срђан Митровић, док jе власник West pointa Славко Jанковић. Као оснивач моjковачког Монтенегро дуван комерца уписан jе Иван Беговић, а као извршни директор Марвин Пешикан. Директор барског Рипшпеда је Милован Перовић, оснивач Невенка Поповић, а овлашћени заступник Ана Поповић. СДТ је у маjу 2018. Перовића, коjи jе шпедитер, сумњичило за шверц цигарета.

Као власник Атлант монта, регистрованог на Сеjшелима, уписан jе Драган Вуjачић, коме се 2005. судило за шверц цигарета, али jе процес завршен ослобађаjућом пресудом 2013. Вуjачићу су прошле године нестале цигарете из хангара у Луци Бар, а тада jе негирао да стоjи иза крађе.

Драган Радовић jе власник компаниjе Omni max trade, такође основане на Сеjшелима, док Горан Миловановић стоjи иза сеjшелске фирме НРТ партнерс. Адвокат Вања Поповић регистровао jе на Кипру фирму Neworld overseas limiter, чиjи jе власник Срђан Бањевић.

Бугарин Либенон Георги власник jе фирме Sace LTD регистроване у САД, а Бранислав Томашевић компаниjе Lenor international, такође регистроване у САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 04:07