/ Foto: Arhiva
11/02/2022 u 08:05 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одузето противправно стечених пола милиона и јахта

Поред затворских казни, кроз споразуме су изрицане и новчане казне, па су окривљени по том основу уплатили 328.500 еура у државну касу, а у хуманитарне сврхе је уплаћено 3.500 еура

Током 2021. године суд је усвојио 50 споразума о признању кривице склопљених између специјалних тужилаца и окривљених у специјалним предметима, а на име противправно стечене имовинске користи од окривљених је наплаћено преко пола милиона еура – 571.701 еура.

Одузета је и једна јахта, као и аутоматска пушка 7,62 мм и два оквира, произилази из годишњег извјештаја СДТ-а.

Поред затворских казни, кроз споразуме су изрицане и новчане казне, па су окривљени по том основу уплатили 328.500 еура у државну касу, а у хуманитарне сврхе је уплаћено 3.500 еура.

Највише споразума је закључено због кривичног дјела стварање криминалне организације чл. 401а КЗ – 14, у којима је изречено седам затворских казни и 42.000 еура новчане казне као споредне. У једном од споразума за поменуто дјело одузета је јахта, као протиправно стечена имовина.

Девет правних лица избрисано из Централног регистра

Специјални тужиоци су закључили споразуме о признању кривице са 10 правних лица, а за девет правних лица изречене су казне брисање из Централног регистра привредних субјеката, док је за једно правно лице донијета условна осуда.

Примјеном овог института кривична ствар се рјешава нагодбом државног тужиоца и окривљеног о најзначајнијим питањима кривичног поступка. Према одредбама члана 300 до 303 Законика о кривичном поступку, споразум о признању кривице може да се закључи за кривична дјела за која се гони по службеној дужности, осим кривичних дјела тероризма и ратних злочина.

– Због кривичних дјела стварање криминалне организације из члана 401а КЗ и утаја пореза и доприноса из чл. 264 КЗ, закључено је 13 споразума о признању кривице који су усвојени од стране суда и на основу којих је донијета пресуда којом су окривљени осуђени на једну затворску и 12 условних казни и новчану казну као споредну у износу од 51.500 еура – наводи се у извјештају.

На основу једног споразума, у односу на једног окривљеног за кривична дјела стварање криминалне организације из члана 401а КЗ, кријумчарење чл. 265 КЗ и недозвољено држање оружја и експлозивних материја из чл. 403 КЗ, донијета је пресуда којом је он осуђен на затворску казну и новчану казну као споредну у износу од 2.000 еура. Тај окривљени је у хуманитарне сврхе уплатио 1.000 еура, док је на име противправно стечене имовинске користи уплаћен износ од 192.234 еура. Пет споразума је усвојено за стварање криминалне организације из члана 401а КЗ у стицају са недозвољеним прелазом државне границе и кријумчарењем људи – поред затворских казни изречене су и новчане казне у износу од укупно 20.000 еура.

Суд је у 2021. години одбио седам споразума а до краја те године није донио одлуку за достављених шест. Међу одбијеним споразумима је и један у којем окривљени признаје извршење тешке крађе.

– У закљученим споразумима о признању кривице казне су затворске, условне и новчане, с тим што је у неким кумулативно са затворском казном као спордна казна изречена и новчана казна, као и одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом, док је у неким споразумима договорена и новчана уплата у хуманитарне сврхе – пише у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:20