/ VOP
30/10/2023 u 16:32 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oјdanića terete da јe u kokainski biznis uveo kumove i braću

Spisak onih koji će se zbog međunarodnog šverca kokaina u sklopu ove istrage naći iza rešetaka nije konačan, a sudeći po količini skaj materiјala koji je Europol dostavio našim istražnim organima, već narednih dana bi se mogla očekivati nova hapšenja, tvrdi izvor "Dana"

Poslednja akcija pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), koji su po nalogu Speciјalnog državnog tužilaštva (SDT) sredinom mjeseca uhapsili trojicu osumnjičenih u sklopu istrage kojom je obuhvaćen veliki broj osumnjičenih, među koјima su i visoki policijski funkcioneri i službenici ANB-a, još uvijek nije okončana. Spisak onih koji će se zbog međunarodnog šverca kokaina u sklopu ove istrage naći iza rešetaka nije konačan, a sudeći po količini skaj materiјala koji je Europol dostavio našim istražnim organima, već narednih dana bi se mogla očekivati nova hapšenja, tvrdi izvor "Dana".

Osim predsjednika budvanske opštine Mila Božovića, u istrazi se pominje i veliki broj policijskih službenika koji se sumnjiče da su u dužem periodu aktivno učestvovali u nezakonitim poslovima od koјih su inkasirali milionsku dobit.

Od izvora bliskog istrazi "Dan" saznaje da istražitelji tek treba da utvrde ko su preostali članovi te kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ekvadora, Holandije, Belgije, Njemačke, Turske i drugih država Evrope i Južne Amerike.

Nakon obrade transkripata dostavljenih iz Europola, crnogorski istražitelji za sada su povezali Budvane Radovana Raša Perovića i Bojana Ojdanića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića sa ranije uhapšenim predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem i Tivćaninom Miletom Ojdanićem koji je, sudeći po navodima iz istrage, bio јedan od organizatora grupe koјa se sumnjiči da јe švercovala kokain iz Latinske Amerike u Crnu Goru.

Na listi optuženih su i Radoje Zvicer, označen kao šef "kavačkog klana", koјem je, prema spisima istrage, desna ruka bio odbjegli policajac Ljubo Milović.

Kneževića sumnjiče da je sprečavao hapšenje Zvicera

SDT tvrdi da je jedna od mnogih uloga visokog policijskog funkcionera Dejana Kneževića bila da prati aktivnosti Uprave policije koje se preduzimaju ili treba da se preduzmu prema Radoju Zviceru i da o tome obavještava LJuba Milovića, kako Zvicer ne bi bio uhapšen.

Kako su utvrdili, zaduženje Ivana Stamatovića, između ostalog, navodno je bilo i da muči pripadnike drugih kriminalnih organizacija i da tako dobijene podatke dostavlja LJubu Miloviću.

Okrivljeni Marko Novaković je, prema spisima tužilaštva, kao policijski službenik odavao povjerljive podatke, Milan Popović je učestvovao u transportu kokaina iz Ekvadora u Evropu, dok je Miloš Mišurović kao policijski službenik vrbovao druge pripadnike kriminalne organizacije u cilju zastrašivanja.

Analizirajući dokaze, SDT јe utvrdilo da je Milović navodno u posao šverca droge i pranja novca uvukao više kolega – aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja. Među njima su odbjegli policajci Ivan Stamatović i Nebojša Bugarin i njihove uhapšene kolege Petar Lazović, Miloš Mišurović, Goran Stojanović, Milan Popović, Ivan Nikolić, Dejan Knežević i Marko Novaković.

Kako tvrde iz SDT-a, dio ekipe su i Cetinjanin Božidar Jabučanin, Podgoričani Aleksandar Keković, Darko Knežević, nekadašnji policijski specijalac Vladimir Bajčeta i Tihomir Adžić, Bjelopoljac Filip Zindović, koji se ranije prezivao Kljajević, Dražen Milović iz Trebinja, koji ima prebivalište na Grahovu, i Budvanin Ivan Mijatović.

Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, Ljubo Milović i Mileta Ojdanić su u toku 2019. godine stvorili i organizovali kriminalnu grupu koja se na teritoriјi pomenutih država bavila švercom kokaina i oružјa i pranjem para.

U naredbi piše da su okrivljeni Milović i Ojdanić, kao organizatori, angažovali ostale okrivljene radi realizacije kriminalnog plana da se kokain iz Ekvadora radi prodaje kriјumčari na teritoriju Evrope i Turske, a da se tako stečeni novac dalje transportuje za Srbiju i Crnu Goru kako bi se prikrilo njegovo porijeklo.

Ojdanić јe, kako tvrde iz tužilaštva, vrbovao svoje kumove Mila Božovića i Radovana Perovića i brata od strica Bojana Ojdanića da učestvuju u švercu kokaina i prenosu novca. Vjekoslav Lambulić јe, kako se sumnja, imao zadatak da učestvuje u krijumčarenju droge, da preuzima novac od prodaјe i da preduzima druge radnje po uputstvima Ojdanića.

Samo u jednoj tranši prokrijumčarena tona kokaina

Okrivljeni Mileta Ojdanić, LJubo Milović, Milo Božović, Radovan Perović, Bojan Ojdanić, Miloš Mišurović i Filip Zindović su, kako se sumnja, u toku avgusta i septembra 2020. godine iz Ekvadora do Kraljevine Belgije, kao državljani Crne Gore, lica koja su na kriptovanoj aplikaciji SKY ECC koristila pinove 5313EC i DPK9T6 i lice koje je na kriptovanoj aplikaciji SKY ECC koristilo nadimak KLEINE, lice sa nadimkom Major i više N.N. lica, radi prodaje zajednički prenosili 985 kilograma kokaina. Od toga je, kako se navodi u spisima tužilaštva udio okrivljenog LJuba Milovića iznosio 115 kilograma, Radovana Perovića 10 kilograma, a okrivljenih Miloša Mišurovića i Filipa Zindovića po 5 kilograma kokaina.

-Nepoznata lica su 16.8.2020.godine na području Ekvadora, postupajući po naredbama Milete Ojdanića, utovarila u kontejner 985 paketa droge, sa logom djeteline sa četiri lista. Ta droga je bila vlasništvo LJuba Milovića, Milete Ojdanića, Mila Božovića, Radovana Perovića, Bojana Ojdanića, Miloša Mišurovića i Filipa Zindovića. Kontejner sa drogom je potom, 4.9.2020. godine, brodom dopremljen u luku Antverpen, u Belgiji, na dok 1742, nakon čega su, dana 8.9.2020 godine, nepoznata lica, postupajući po naredbama Milete Ojdanića, 985 kilograma droge kamionom prevezla na adresu Hoogkamerstraat 108H. 9140, Temse, Kraljevina Belgija, smjestila je u magacin, a sve u cinju dalje prodaje za račun okrivljenih kao vlasnika droge – piše u naredbi.

Zadatak Mila Božovića bio јe, prema navodima SDT-a, da kao poslanik u Skupštini i član Odbora za bezbjednost i odbranu prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije, da učestvuje u krijumčarenju droge i lično ili preko drugih pripadnika kriminalne organizacije preuzima novac od prodate droge, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima Ojdanića.

Policiјski službenik Nebojša Bugarin, kako tvrdi tužilaštvo, učestvovao јe u transportu kokaina iz Ekvadora u Evropu i u daljoj prodaji u Crnoј Gori. Prema navodima SDT-a, Bugarin јe vrbovao službenike policiјe da učestvuјu u kriјumčarenju. SDT Petra Lazovića sumnjiči da јe imao zadatak da kao policijski službenik Uprave policije Crne Gore kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke, učestvuje u transportu kokaina, muči pripadnike rivalskih kriminalnih organizacija u cilju dobijanja priznanja i drugih obavještenja i tako dobijene podatke dostavlja organizatoru kriminalne organizacije.

Prema naredbi o pokretanju istrage, Božidar Jabučanin učestvovao јe u transportu kokaina iz Ekvadora u Evropu, Goran Stojanović јe imao zadatak da kao policijski službenik odaje povjerljive podatke,Aleksandar Keković da izaziva paljenje i eksplozije u cilju zastrašivanja, dok јe uloga Vladimira Bajčete bila da učestvuje u transportu kokaina.

– Predmet pažnje Dražena Milovića bila su lica u BiH, njihovo praćenje i obavјeštavanje Ljuba Milovića, kao i nabavka oružјa, dok јe Zindović imao zadatak da učestvuje u plaćanju kokaina u Južnoj Americi i njenom transportu, a Tihomir Adžić za fotografisanje službenika SPO, da prati kretanja po nalogu Stojanovića i da posreduјe u zelenaškim poslovima – tvrde iz SDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:30