Затвор у Спужу / -DAN
05/06/2022 u 08:30 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: УИКС треба да се испита сваки навод о злостављању од стране службеника

Неприхватљиво је да УИКС не предузме мјере и радње у циљу процесуирања и евентуалног кажњавања службених лица и прослеђивања навода о злостављању надлежном тужилаштву

У односу на индиције о злостављању притворених и осуђених лица недостају дјелотворне и ефикасне истраге, што додатно поспјешује сумњу у некажњивост незаконитог поступања службеника Управе за извршење кривичних санкција (УИКС), оцијенио је Заштитник људских права у последњем извјештају.

– Још једном указујемо да је обавеза УИКС-а, да испита сваки навод о злостављању и притом учини све потребне напоре ради процесуирања учинилаца кривичних дјела. Неприхватљиво је да УИКС не предузме мјере и радње у циљу процесуирања и евентуалног кажњавања службених лица и прослеђивања навода о злостављању надлежном тужилаштву – наводи се у дијелу извјештаја који се односи на наводе о злостављању у затвору и додаје да ће Заштитник у наредном периоду додатну пажњу усмјерити на ово питање.

Сврха дисциплинских поступака и кажњавања је да одврате службенике од чињења кажњивих дјела, подсјећа Заштитник. На рад УИКС-а у прошлој години стигла је 61 притужба, од чега су се двије односиле на забрану мучења и суровог нељудског или понижавајућег поступања и кажњавања.

– Индикативно је и да смо у претходној години од више лица примили наводе о физичкој сили према затвореницима. У два случаја, Заштитник је утврдио повреду. Међутим оно што више забрињава јесу примјери инертног приступа приликом процесуирања озбиљних сумњи у злостављање – истиче Заштитник.

Како је даље констатовано у извјештају, још увијек није у цјелости испоштована препорука Заштитника из 2015. године која се односи на случај злостављања у УИКС-у, тзв. јануарски догађај у дисциплинском одјељењу. Том приликом је у односу на 13 осуђених лица утврђено нечовјечно и понижавајуће поступање, које је у односу на три лица прерасло у тортуру.

– У овом случају изостала је правовремена реакција управе – извјештавање надлежном органу, идентификација одговорних службених лица и утврђивање њихове дисциплинске одговорности – оцијењено је у извјештају.

Закључује се да овакво (не)поступање УИКС-а није у складу са начелом забране мучења и других облика злостављања, јер се непредузимањем ефикасних мјера и неспровођењем дисциплинског поступка шаље лоша порука службеницима да то могу чинити без последица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:05