Veselin Grbović / Dan
04/10/2022 u 11:08 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optužen bivši v.d. predsјednika Opštine Nikšić: Perovića terete da јe Grboviću omogućio 28.000 naknade

Rješenje je donio Odbor za izbor i imenovanja, a sve je urađeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, tvrdi Perović

Speciјalno državno tužilaštvo podiglo јe optužnicu protiv bivšeg vršioca dužnosti predsjednika opštine Nikšić Dragana Perovića zbog sumnje da јe izvršio krivično dјelo zloupotreba službenog položaja. Optužnica јe dostavljena Višem sudu na provјeru, a kontrola dokaza zakazana јe za 13.oktobar.

Prema optužnici, Perović јe 10. novembra prošle godine potpisao rješenje kojem svom prethodniku Veselinu Grboviću odobrava primanje naknade godinu nakon prestanka funkcije u visini zarade koju je primio poslednjeg mjeseca na funkciji predsjednika opštine Nikšić, a u iznos su obračunati i prekovremeni sati.

Time je Perović, kako se sumnja, oštetio nikšićki budžet za 27.973 eura.

– Danas funkcioneri DPS-a sjede kod kuće, primaju naknadu po prestanku funkcije i naknadu za prekovremeni rad. Ta naknada za Grbovića donesena je u trajanju od jedne godine, a Perović je tim činom izvršio krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, odnosno zloupotrebu službenog položaja – saopštio јe raniјe podnosilac krivične priјave protiv Perovića.

Grboviću je u septembru 2020. godine po sili zakona prestao mandat predsjednika opštine jer je stekao uslov za penziju. Tada ga je na toj funkciji zamijenio Perović, ali kao vršilac dužnosti predsjednika, i odmah u novembru donio sporno rješenje. Inače o takvim pravima isključivo odlučuje Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine.

Na inicijativu predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, sadašnji predsjednik opštine Marko Kovačević poništio je Perovićevo rješenje.

– Da se radi o zloupotrebi službenog položaja uklazuje i činjenica da navedeno pravo nije moglo biti utvrđeno iz razloga što Veselin Grbović nije ispunjavao uslov za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije u trajanju od godnu dana – zaključio je Vuković.

On јe naјavio da će lokalna uprava pokrenuti parnični postupak ukoliko bivši predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović dobrovoljno ne uplati u budžet Opštine 27.973 eura.

Bivši v.d. predsjednika opštine Nikšić Dragan Perović tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

– O realizaciji tog rješenja starao se Sekretarijat za finansije, razvoj i preduzetništvo. Rješenje je donio Odbor za izbor i imenovanja, a sve je urađeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi – istakao je Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:22