/ FOTO ILUSTRACIJA - PHOTO BY KAT J ON UNSPLASH
22/11/2022 u 16:56 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optuženi majka i rodbina: Primorali djecu da prosjače, kažnjavali ih batinama

Vršili su nasilje nad njima, tako što bi ih udarali po glavi i tijelu, rukama i nogama na koji način su oštećeni morali da se bave prosjačenjem, navodi su optužnice

Zbog trgovine ljudima, odnosno primoravanja maloljetnih lica na prosjačenje, sudiće se optuženima H.Z, V.B., S.B. i H.T.

Kako je navedeno potvrđenom optužnicom Višeg suda, okrivljeni H. Z., B. V. i B. S., su u periodu od početka aprila 2019. godine sve do druge polovine marta 2021. godine na teritoriji Opština Tivat i Podgorica silom, prijetnjom i zloupotrebom odnosa zavisnosti, u cilju prosjačenja vrbovali oštećene B. H. i H. S.

- Koji su okrivljenoj H. Z. djeca od djevera, a okrivljenima B. V. i S. B. brat i sestra od strica, koristeći njihov odnos zavisnosti, na način što su oštećene u navedenom periodu vrbovali da prosjače koristeći njihov odnos zavisnosti obzirom da se o oštećenima nije starala osnovna porodica. Već su živjeli u zajedničkom domaćinstvu sa okrivljenima, koji su ih u više navrata odvodili na različite lokacije- navodi su optužnice.

Tu su ih ostavljali prijeteći im da moraju da prose novac od vozača koji su se zaustavljali na semaforima predmetnih raskrsnica i od posjetilaca navedene benzinske pumpe.

- Te prolaznika oko tržnih centara i građana, i da se ne smiju vratiti kući bez novca. Zatim ih sa pogodne udaljenosti nadzirali u prosjačenju i držali pod prismotrom, prateći njihovo kretanje i svakodnevno im oduzimali sav novac koji zarade i isprose, a u prilikama kada ne bi donijeli količinu novca koju su morali donijeti svaki dan, onda bi ih silom vraćali na ulice radi prosjačenja, vršeći nasilje nad njima. Tako što bi ih udarali po glavi i tijelu, rukama i nogama na koji način su oštećeni morali da se bave prosjačenjem pri čemu su bili svjesni svojih djela i njihove zabranjenosti i htjeli njihovo izvršenje- navodi su optužnice.

A okrivljene H. Z. i H. T. su, kako je navedeno, u periodu od januara 2022. godine do juna 2022. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru, na području Opštine Tivat zloupotrebom odnosa zavisnosti, u cilju prosjačenja vrbovali oštećene – djecu.

- Kojima je okrivljena H. T. majka, a okrivljena okrivljene H. Z. baba, koristeći kao majka i baba njihov odnos zavisnosti. na način što su H. T. svoju djecu, a H. Z. svoju unučad B. A. i B. S. vrbovali da prosjače koristeći njihov odnos zavisnosti kao maloljetnih lica u odnosu na njih kao majke i babe i njihovu životnu dob, pa su ih odvodile na različite lokacije... Okrivljene su stajale u blizini objekata, nadzirale ih i držale pod prismotrom, koji novac od prošnje oštećeni nijesu zadržavali, za sebe već su ga predavali okrivljenima, na koji način su oštećeni morali da se bave prosjačenjem pri čemu su bili svjesni svojih djela i njihove zabranjenosti i htjeli njihovo izvršenje- navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 09:49