/ Damir Lekić
09/08/2022 u 11:59 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optuženi za iznudu-Lekić: Nije postojala naredba za mjere tajnog nadzora nad mojim branjenicima

"U namjeri da okrivljeni Perović Nikola i Stefan sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u čemu im je pomogao okrivljeni Rabrenović Igor, prijetnjama prinudili oštećenog Kruta Božidara da im na štetu svoje imovine u više navrata preda novac"

Održano je ročište za kontrolu optužnice u predmetu orkivljenih Stefana i Nikole Perovića i Igora Rabrenovića pred predsjednicom Osnovnog suda u Kotoru. Stefan i Nikola se terete se za krivično djelo iznuda u saizvršilaštvu, dok se Rabrenović tereti za krivično djelo iznuda putem pomaganja.

Kako je navedeno optužnicom, "u periodu od novembra 2021. godine do 6. jula 2022. u Budvi, u namjeri da okrivljeni Perović Nikola i Stefan sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u čemu im je pomogao okrivljeni Rabrenović Igor, prijetnjama prinudili oštećenog Kruta Božidara da im na štetu svoje imovine u više navrata preda novac u iznosu koji prelazi 3.000 eura".

- Sporno je to da se prema okrivljenima primjenjivala mjera tajnog nadzora, prisluškivanje i presretanje telefonskih razgovora i komunikcija. Kao branilac kada sam imao mogućnost da kopiram spise i izvršim uvid, vidio sam da nije bilo naredbe da se te mjere na zakonit način koriste. Ukazao sam da treba izuzeti te dokaze jer su pravno nevaljani. U odnosu na Nikolu Perovića postoje izvjesni dokazi u djelu indicija da je ostvarivao određenu komunikaciju i kontakte sa oštećenim, međutim u odnosu na Stefana Perovića, a posebno  u odnosu na Igora Rabrenovića koji se samo jedne prilike zatekao u njihovom društvu, ne postoji nijedan dokaz u domenu postojanja osnovane sumnje. Iskaz oštećenog nije mjerodavan. Neralno je da se stavlja na teret krivično djelo u produženom trajanju, a da to ne prijave policiji- istakao je advokat Damir Lekić za portal Dan.

Lekić je kazao da je oštećeni govorio da je prijetnje ozbiljno shvatio od Nikole, a kasnije kazao da samo poznaje njegovog brata.

- Nikola Perović je istakao da je novac dao na pozajmicu bez interesa oštećenom. Stefan Perović je kazao da je imao saznanja od svoga brata, a Rabrenović o tome nije znao ništa. Pokušava da se izvuče od duga koji ima prema njima zasnovan na potpuno legalan način- pojasnio je Lekić.

OPTUŽNICA

 " Činjenično stanje navedeno u dispozitivu optužnice, proizilazi iz dokaza prkupljenih Okrivljeni Perović Nikola ne priznaje izvršenje krivičnog djela i navodima svoje odbrane tokom istrage da je krajem septembra ili oktobra 2021.godine upoznao Kruta Božidara koji ga je nakon par dana pozvao i tražio da mu pozajmi novac u iznosu od 10.000,00 eura koji bi vratio u oku od mjesec dana, pa kako je njegov brat Stefan radio sa Božidarom i bolje ga poznavao, rekao mu je da mu preda pozajmicu. Prilikom predaje novca su bili samo on i Božidar a kako je vratio novac u ugovorenom roku, pozvao ga je ali mu je Božidar tada tražio još 10.000,00 € nakon nekoliko dana još 1.800,00 €, što mu je on odmah predao.... Okrvljeni Perović Stefan navodima svoje odbrane izjavljuje da Kruta Božidara poznaje skoro 5 godina i da su zajedno radili u „Mega marketu" u Budvi. Znao je za pozajmicu koju je njegov brat Nikola dao Kruta Božidaru ali nije upućen koliki iznos je u pitanju. Redovno se čuo sa Božidarom ali nikada od njega nije tražio da vrati novac njegovom bratu a jednom prilikom je lao sa Nikolom i Rabrenović Igorom do kuće Kruta Dušana kada je Nikola razgovarao sa Kruta Dušanom a dana 06.07.2022.godine, Nikola je krenuo prema Budvi jer su ga zvali Kruta Božidar i njegova porodica da mu vrate novac a on je pozvan u policiju da da izjavu.

Precizira da je bio prisutan u kafiću kada su svi bili popili a Božidar pričao i vrijeđao svakog za stolom ali se ne sjeća šta je pričao. Kontakt sa Perović Nikolom kako bi se zaposlio kod njega kao radnik obezbjeđenja a ne poznaje Kuta Božidara, mada je jednom prilikom sjedio sa njim i Stefanom i nisu mu poznati nikakvi Okrivljeni Rabrenović Igor navodima svoje odbrane izjavljuje da je nedavno stupio u odnosi između Nikole Perovića i porodice Kruta. Dana 06.07.2022.godine je dobio poruku od u Budvi i zajedno otišli do neke zgrade gdje je on sačekao Nikolu koji se ubrzo vratio, da bi ih Perović Nikole u kojoj navodi da dolazi u Budvu iz Nikšića i da treba da se vide, pa su se i našli...

Oštećeni svjedok Kruta Božidar u svom iskazu navodi da je dana 01.11.2021.godine po završetku posla otišao u jedan lokal gdje je konzumirao alkohol a za stolom u njegovj blizini je sedio Perović Nikola sa nekim njemu nepoznatim licima. Ne sjeća se šta je tačno pričao i radio tom kafiću, osim da je vrijeđao neku žensku osobu i da su ova lica zajedno sa Perovićem brzo napustili lokal, da bi ga nakon nekoliko dana pozvao Perović Nikola, tražeći da se nadu ako bi popričali o njegovom ponašanju u tom kafiću, pa su se našli u kafiću City gdje je Nikola došao sa njemu nepoznatim momkom i rekao kako je vrijeđao njegove ljude te večeri u lokalu i da mu je zbog toga propao jedan bitan posao i tom prilikom zatražio da mu preda novac u nosu od 2.000,00 € kao kompenzaciju za propali posao. Uplašio se od njega jer je znao ko je Perović Nikola, pa je sve ispričao majci i u dvije rate mu je isplatio taj iznos, da bi ga početkom maja 2022 godine, Perović ponovo počeo kontaktirati tražeći ponovo novac od 2.400,00 € i da je to još ovaj put, pa kako je imao kod sebe taj novac predao ga je Perović Nikoli, da bi nakon nekoliko dana pričajući mu istu priču u vezi tog događaja u lokalu, Perović nastavio govoredi da ga poziva tražeći nove iznose i to dva puta iznos od 3.700,00 € koje je uplatio preko Post Expressa" a potom 3.620,00 € jer navodno novac nije otišao u prave ruke, zatim iznos od 3.600,00 € za koji je tražio prolongiranje roka do 06.07.2022.godine.

Precizira da se od tada nalazi u lošem psihofizičkom stanju, pod velikim stresom, zbog čega konzumira sredstva za smirenje, da nikada nije dugovao Perović Nikoli niti njegovom bratu Stefanu a smatra da Peroviću predat iznos između 30.000,00 € i 34.000,00 € te da je novac predavao iz straha od Perovića jer je znao o kakvoj osobi se radi, pa se bojao za sebe i svoju porodicu, iako mu on nikad nije prijetio. Pozvan da pojasni navode iz ranije datog iskaza, Kruta Božidar je izjavio da nisu tačni navodi da je bilo kada pozajmljivao novac od Perović Nikole a novac koji je on i njegova porodica predavala Perović Nikoli je davao iz straha zbog situacije koja se desila u kafiću kada bio pijan a koju je opisao u ranijem iskazu. Nije poznavao ranije Perović Nikolu a dobro poznaje njegovog brata Stefana. Ne može da objasni zašto su predavali novac Perović Nikoli i smatra da je to zbog straha koji ne može da objasni zbog kojeg je duži vremenski period pod terapijom a Nikoli su, sa zadnjom isplatom, predali oko 37.000,00 € ", navodi su optužnice koju zastupa državna tužiteljka Jovanka Čizmović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:12