/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
30/04/2022 u 09:29 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужени због преваре: За скидање црне магије тражили пола милиона долара

"Окривљени су од јануара 2017. до марта 2020. године, у Плаву лажним приказивањем чињеница да окривљена Х.Х., познаје извјесног хоџу из Новог Пазара довели и одржавали у заблуди Х.С. и њену кћерку К.М."

Основни суд у Беранама је потврдио оптужницу државног тужилаштва  против окривљених Х.Х.,А.Х. и С.Х. због кривичног дјела превара у саизвршилаштву.

Како је наведено оптужницом, окривљени су од јануара 2017. године до марта 2020. године, у Плаву, у намјери да прибаве противправну имовинску корист у износу који прелази 30.000 еура, лажним приказивањем чињеница да окривљена Х.Х., познаје извјесног хоџу из Новог Пазара који се бави пружањем помоћи и скидањем црне магије, довели и одржавали у заблуди оштећене Х.С. и њену кћерку К.М.

- На начин што су окривљени Х.Х. и С.Х., претходно на имању оштећене Х.С. закопавали у кесама накит за који су тврдили да је омађијан, као и на гробљу пок. А.С., супруга и оца оштећених, те да ће им преко хоџе помоћи да ријеше породичне проблеме. Па су код оштећених створили убјеђење да су оне и њихове породице под утицајем црне магије, као и да ће посредовати у комуникацији са хоџом који ће својим радњама скинути чини. Због тога су окривљени са оштећеним изводили обреде без присуства хоџе, а наводно у његово име- представљено је оптужницом.

Тако је окривљена Х.Х. у присуству окривљене С.Х. у више наврата, откопавала земљу и из исте вадила пластичне кесе са разноврсним комадима накита.

- Представљајући оштећенима да се ради о омађијаном накиту који треба да се “очисти“ од стране хоџе и исти односила наводно хоџи, како би од болести и страдања биле спасене оне и њихове породице, те како би им се изгладили породични односи. За наводе услуге хоџе је окривљена Х.Х. тражила и у најмање десет наврата навела оштећену Х.С., те јој је дала новац у укупном износу од 24.500 америчких долара и 1.500 еура, а од оштећене К.М. тражила и навела, те јој је преко Ерсте банке у деветнаест наврата уплатила новац у укупном износу од 99.776 америчких долара, односно 83.189,19 еура и на руке у пет наврата предала износ од 173.000,00 америчких долара. Затим окривљена Х.Х., и њен отац окривљени А.Х., у четири наврата у касним вечерњим часовима одводили оштећену С.Х., на гробље њеног покојног супруга А., јер је по наводном казивању хоџе било потребно скинути мађије и са тамо закопаних предмета, да би њен покојни супруг имао мира у гробу, те како у саобраћајној незгоди не би погинули њен син Х., кћерка Н. и унук К., и да јој се не сруши кућа. За које наводне услуге од хоџе је окривљена тражила и у четири наврата навела оштећену те јој је дала новац у укупном износу од 6.000,00 америчких долара, све вријеме казујући оштећенима да наведено не смију никоме да помињу јер ће све рађено пропасти, па су тако на штету оштећених себи прибавили противправну имовинску корист у горе наведеним износима- наводи су оптужнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:24