Ilustracija / - ZAPLIJENJEN KOKAIN, ILUSTRACIJA
25/01/2023 u 11:15 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optužnica protiv 27 osoba zbog više od šest tona kokaina koji je švercovan brodovima

Oduzeto je 592,9 kg kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019.godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu „Nadudama“, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26kg kokaina, na brodu „Aressa“, tokom februara 2020.godine, na Arubi

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27 osumnjičenih po predmetu koji je vezan sa zapljenom više od šest tona kokaina koji je švercovan brodovima na međunarodnom nivou.

U akicjama zaplijena droge u ovom predmetu učestvovala je i policija Crne Gore i drugi nadležni organi, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

(FOTO) Za pet godina palo 40 tona droge: Crnogorski klanovi u švercu izgubili milijarde eura

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 27 okrivljenih lica: L.C., F.R., D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., I.A., J.V., M.R., B.V., M.L., J.E., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M., Z.G.

Optužnica je protiv pomenutih lica predata za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenih F.R. i N.P. i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a okrivljenog D.G. i za dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

-Okrivljenima se stavlja na teret da su kao organizatori ili članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem kokaina, sa jasno određenim ulogama i zadacima, a djelovanje kriminalnih organizacija je planirano u međunarodnim razmjerama, na duže vrijeme i zasnovano je na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u cilju realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi, a aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, su rezultirale otkrivanjem i zapljenom 592,9 kg kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019.godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu „Nadudama“, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26kg kokaina, na brodu „Aressa“, tokom februara 2020.godine, na Arubi- navode iz SDT-a

U optužnici je predloženo da se okrivljenima D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., B.V., J.E. i F.R. produži pritvor, a da se okrivljenima L.C., I.A., J.V., M.L., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. sudi u odsustvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 16:20