Фото. Жана Бојанић (портал Дан)-илустрација
22/06/2021 u 12:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужница против кавчана враћена суду: Свједоци сарадници о планираним убиствима, за урађене "задатке" нуђен им новац

Статус свједока сарадника добили су раније Писта Бајрам и Маринко Рајковић. Они су у овом предмету код тужиоца дали изјаве о функционисању ове групе, као и о томе шта је све од њих тражено да ураде

Специјално државно тужилаштво вратило је подгоричком Вишем суду оптужницу против  криминалне организације, коју су према наводима истраге предводили Радован Мујовић из Никшића и Василије Рафаиловић из Будве. Да ли је постуљено по налогу суда, утврдиће се након одржаног рочишта ради контроле оправданости и законитости оптужнице, које је заказано за  6. јул. Тада ће бити познато и да ли је неко од раније оптужених изузет из овог предмета.

-Враћена је суду оптужница, да ли је постуљено по налогу суда, утврдиће се након одржаног рочиста ради контроле оправданости и законитости оптужнице које је заказано за дан 6.7.2021.-навела је у договору за портал Дан, портпаролка подгоричког Вишег суда Аида Музуровић.

Подсјећамо, Виши суд вратио је раније Специјалном тужилаштву оптужницу против  криминалне организације коју чине 23 члана, која је према наводима истраге, формирана  ради извршења више тешких кривичних дјела, како би се отклонили недостаци. Ова група је, према незваничним наводима, блиска кавачком клану.

Специјално тужилаштвио, у првим наводима оптужнице,  терети Никшићанина Радована Мујовића, Василија Рафаиловића из Будве, Цетињање Петра Липовину, Митра Марковића, Филипа Кнежевића, Жарка Пејаковића, Недовић Лазара, Александра Ћетковића, Николу Дрецуна, Моша Паовића, Бошка Павловића са Косова који има пребивалиште у Будви, Јована Марковића из Ниша,  Александра Стевановића  из Београда, Никшићане Уроша Вучинића, Давора Авдића, Зорић Марка, Николу Марића, Уроша Ђурђевца и Александра Ђурђевца, Подгоричане Филипа Бешовића, Горана Ракочевића, Ивана Брновића и Новљанина Немању Зуровца да су чланови ове криминалне организације.

Статус свједока сарадника добили су раније Писта Бајрам и Маринко Рајковић. Они су у овом предмету кодн тужиоца дали детаљне изјаве о фунцкионисању ове групе, као и о томе шта је све од њих тражено да ураде. Како је један од њих навео, за узврат им је нуђен новац. Радован Мујовић је како, се наводи у оптужници, од свједока сарадника тражио да ,,прекоље“ М. Б, супругу свједока сарадника.

РАСВИЈЕТЉЕНО ВИШЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

Према наводима истраге, процесуирањем ове групе расвијетљен је велики број кривичних дјела. Идентификовани су нападачи на  угоститеља Б.Р., откривено је и ко стоји иза напада на локал „Тани“ 2019. власника Ранка Радуловића, расвијетљено је подметање пожара на пет возила М.Ђ. и И.В.а у априлу 2019, поднијете су пријаве против особа које су планирале убиство Марка Љубише Кана и супруге свједока сарадника.

ПРИПРЕМАЛИ ЛИКВИДАЦИЈУ КАНА?

Мујовић је оптужен да је непознатим припадницима криминалне организације наложио да 27. августа 2019. у Будви убију Марка Љубишу Кана и друге особе са којима је био у друштву. 

Према наводи из истраге, Радован Мујовић је током 2019., током боравка у истражном затвору,  М.П. наложио да ангажује особу која ће за 50.000 еура у дужем периоду пратити и сазнати животне навике  и мјеста изласка Марка Љубише из Будве.

-Паовић је то прихватио. У договору са У.В. са умишљајем битно су доприњели извршењу кривичног дјела тако што су од марта 2019. до 27. августа 2019. пратили и јављали кретање Љ.В. је као запослени припадник обезбјеђења М.К., пријатеља и особе од повјерења Љубише Марка Кана, извјештавао М.П. путем криптоване апликације „Cover me“- детаљи су из истраге.

Према наводима списа, М.П. је то преносио Мујовићу, па је Мујовић наложио непознатим припадницима криминалне организације да 27. августа 2019. у Будви убију Љубишу Кана и друге особе са којима је био у друштву.

-НН припадник клана је дошао до терасе локала „Корковадо“ испред зидина Старог града, гдје је за столом сједио Марко Љубиша са Г.С. и Д.М., и ка њима испалио више од седам метака, наносећи им тјелесне повреде- наводи се у ранијем документу.

ИСКАЗ СВЈЕДОКА О ПРАЋЕЊУ КАНА:

Један од свједока, Писта Бајрам је пред тужилаштвом раније испричао како су га усмјеравали кроз Будву, гдје је требало да се прати Марко Љубиша Кан.

-Н.Д. је казао да треба да будемо врло опрезни, када смо се неколико дана интензивно кретали по Будви. Показао нам је лоакције гдје често буде лоцирана полиција поред копјих треба опрезно пролазити. Било ми је нејасно како у тим обиласцима Кана нисмо ниједном срели. Питао сам Н.Д. ко је та особа, а он ми је одговорио „био је много добар, али постао је зао, ми га дуго тражимо, али тешко је доћи до њега… да ли ти знаш да радиш за људе који су укључени у клан – да се пуца, да се убија, упознао си се са много озбиљним људима- казао је раније свједок Писта Бајрам пред тужилаштвом.

Он је навео да му је Н.Д. показује гдје се налази кружни ток и мјеста гдје се налазе припадници полиције којима се, како је навео, треба представити као туриста.

-Рекао ми је „код нас је рат, треба да будемо опрезни. А.С.ми је рекао да Кан није обичан човјек, да је богат и опасан и да осјећа кад га прате и кад га јуре-казао је у ранијем исказу овај свједок.

ДИО КАВАЧКОГ КЛАНА

Свједок сарадник Маринко Рајковић, како се наводи у оптужници, признао је да је био члан криминалне организације. Тврди да је дугогодишњи пријатељ са Ф.К. који га је, како каже, питао да за њега обавља кривична дјела за новац на шта је и пристао.

-Та криминална организација је дио кавачког клана- казао је свједок пред тужиоцем.

Рафаиловића надлежни органи потражују збогу учешћа у убиству Ђорђа Борете и случајне жртве доктора Драгана Зечевића 7. децембра 2016. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:44