/ -FOTO: NENAD MANDIć
06/01/2024 u 20:34 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optužnica SDT-a protiv jedanaestočlane grupe zbog šverca droge: "Taksisti pucati dvaput u potiljak tokom vožnje"

Prema optužnici, u toku 2021. i 2022. godine okrivljeni Janković i Junčaj organizovali su kriminalnu organizaciju na teritoriji Crne Gore, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Holandije radi vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv jedanaestočlane kriminalne grupe koju su, kako tvrde, formirali Baranin Milan Janković i Toni Junčaj iz Tuzi. Oni se sumnjiče za krijumčarenje narkotika, stvaranje kriminalne organizacije i šverc oružja, dok se Milan Milović iz Sutomora tereti i za teško ubistvo putem podstrekavanja. 

Osim Jankovića, Junčaja i Milovića, prema sumnjama SDT-a, pripadnici kriminalne organizacije postali su i Podgoričanin Darko Vukčević, koji se nalazi na izdržavanju kazne, njegov sugrađanin Božidar Vukčević, zatim Slađan Đinović i Spasoje Zlatičanin iz Zete, Alen Đolević iz Tuzi, Filip Krstonijević iz Podgorice, Anton Ljucđonaj iz Podgorice, albanski državljanin Nikolino Pepaj i druga zasad nepoznata lica.

Prema optužnici, u toku 2021. i 2022. godine okrivljeni Janković i Junčaj organizovali su kriminalnu organizaciju na teritoriji Crne Gore, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Holandije radi vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, s ciljem sticanja nezakonite dobiti i moći. U optužnici piše da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama.

Osumnjičeni da su pratili transport droge, dijelili novac, prenosili poruke...

SDT tereti Darka Vukčevića da je postupao po nalozima Milana Jankovića i vrbovao druge pripadnike kriminalne organizacije, organizovao prebacivanje marihuane iz Crne Gore prema zemljama okruženja i dalje prema zemljama članicama EU, prenosio poruke, preuzimao novac koji se dijeli s drugim članovima kriminalne organizacije.

Zadatak Božidara Vukčevića, prema navodima iz optužnice, bio je da po nalozima organizatora prenosi poruke između članova kriminalne organizacije, nabavlja vozila kojima se krijumčari droga i registruje ih na svoje ime, obezbjeđuje i razmjenjuje sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije telefone sa zaštićenom kriptovanom aplikacijom.

Đinović je, kako se sumnja, preuzimao novac kriminalne organizacije, instalirao na telefonu kriptovane aplikacije i vršio transport droge iz Podgorice do lokacija u nekoj od zemalja regiona i Evropske unije, dok se Spasoje Zlatičanin tereti da je nabavljao alat – toreks ključeve za otvaranje tzv. štekova u vozilima. Alen Đolević se sumnjiči da je organizovao i pratio transport droge što je, prema stavu SDT-a, činio i Filip Krstonijević.

Kako se navodi, Janković i Junčaj su kao organizatori planirali i organizovali izvršenje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem droge. Terete se da su sami ili preko drugih lica vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, angažovali vozače, tzv. kurire, za prevoz marihuane ili kokaina, obezbjeđivali kuće u kojima je vršeno skladištenje i prepakivanje droge... SDT ih sumnjiči i da su radi krijumčarenja marihuane ostvarivali kontakte sa više lica iz Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nabavljali kriptovane mobilne telefone za druge pripadnike kriminalne organizacije, obezbjeđivali novac za kupovinu droge, obezbjeđivali novčana sredstva članovima kriminalne organizacije koji su imali zadatak da lično i preko drugih članova vrše krijumčarenje mariuhane iz Crne Gore prema zemljama okruženja i zemljama EU. Pripadnici kriminalne organizacije i druga zasad N.N. lica, kako se navodi u optužnici, radi realizacije kriminalnog plana prihvatili su da po nalozima organizatora izvršavaju zadatke.

Uloga Milana Milovića, kako se sumnja, bila je da po nalogu Junčaja organizuje krijumčarenje droge prema Crnoj Gori i Srbiji i da nabavlja vozila sa štekovima.

Okrivljeni se, osim toga, tereti i da je u maju 2021.godine u Baru nabavio dvanaest pištolja različitih marki i kalibara i "Heckler & Koch" (HK), model USP Compact, neutvrđenog kalibra bez izdatih odgovarajućih isprava o oružju koje je nudio na prodaju, ali je i u istom periodu nepoznato lice podstrekavao na ubistvo "oca izvjesnog Simketa", za koje djelo se po zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, s tim što to djelo nije pokušano.

– U glasovnoj poruci koju je poslao N.N. korisniku JID-a Kindfew tražio je da vrbuje N.N. lice koje će lišiti života oca izvjesnog Simketa, koji je taksista, tako što bi mu ovo N.N. lice u toku vožnje opalilo dva metka u potiljak i naveo da će se tom N.N. licu za izvršenje ubistva platiti traženi novčani iznos – navode iz SDT-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:24