/ foto: lazar ružić
05/01/2024 u 15:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optužnica u Srbiji: Pare policajcima išle preko Duška Šarica

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je suđenje kriminalnoj grupi Darka Šarića, koja se tereti da je planirala i pokušala da ubije svjedoka-saradnika u drugom postupku Nebojšu Joksovića, a kada to nisu uspjeli, radili su na njegovoj diskreditaciji

Duško Šarić, brat osuđivanog Pljevljaka Darka Šarića, predao se u četvrtak ujutru srpskoj policiji, nakon što mu je u junu prošle godine određen pritvor. Uloga Duška Šarića u klanu koji je, kako se sumnja, organizovao njegov rođeni brat Darko bila je da raspoređuje novac, prenosi informacije i poruke i bude spona između drugih pripadnika grupe i vođe Darka, koji se u to vrijeme nalazio u pritvoru, prenosi N1.

Vijeće Višeg suda u Beogradu nakon saslušanja odredio je pritvor Dušku Šariću i Milanu Vučiniću. Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je suđenje kriminalnoj grupi Darka Šarića, koja se tereti da je planirala i pokušala da ubije svjedoka-saradnika u drugom postupku Nebojšu Joksovića, a kada to nisu uspjeli, radili su na njegovoj diskreditaciji.

Juna prošle godine donijeta je odluka da se Dušku Šariću, koji se nalazi na optužnici zajedno sa svojim bratom i još 13 osoba, odredi pritvor u koji će odmah biti sproveden nakon predaje u četvrtak ujutru.

Dušku se na teret stavlja da je postao član organizovane kriminalne grupe koja je osmislila plan da ubiju Nebojšu Joksovića, ali se iz optužnice može steći utisak da je njegova uloga bila da predstavlja svojevrsnu vezu između Darka i njegovih saradnika, kao i „prljavih“ policajaca koji su im odavali službene tajne.

"Okrivljeni Duško Šarić držao je novac namijenjen za plaćanja djelatnosti organizovane kriminalne grupe i po nalogu okrivljenog Darka Šarića predavao novčane iznose okrivljenom Aleksandru Boškoviću sa nalogom da novac preda okrivljenim Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću kao nagradu za buduće aktivnosti shodno planu djelatnosti organizovane kriminalne grupe“, navodi se u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid.

Takođe, Duško Šarić tereti se da je, zajedno sa bratom i optuženim Aleksandrom Boškovićem, podstrekivao policajce da im odaju službene tajne, kako bi pribavili imovinsku koristi. Tako je Bošković u tri navrata tokom marta i aprila 2020. godine, predao iznos od ukupno najmanje 50.000 eura, koji su mu, shodno nalogu okrivljenog Darka Šarića i svojim zadacima u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno predali okrivljeni Duško Šarić i Danilo Odović.

Bošković je, kako se navodi u optužnici, tu primopredaju novca snimio telefonom.

Takođe, Duško je odigrao svoju ulogu kurira i kada je preneo poruku svog brata drugim okrivljenima da je Radovanoviću i Stojanoviću potrebno nabaviti dva telefona sa instaliranom Skaj aplikacijom, a takođe se navodi kao osoba koja je 12. juna 2020. godine izmirila troškove proslave okrivljenog Stojanovića u iznosu od 3.000 eura koji je imao u lokalu „Konzulat“ u Beogradu.

U vrijeme kada je grupa planirala ubistvo i diskreditaciju Nebojše Joksovića, Darko Šarić se nalazio u pritvoru u Beogradu. Pa ipak aktivno je koristio Skaj telefon i bio u konstantnoj komunikaciji sa bratom Duškom i drugim pripadnicima klana. Tako su se braća Šarić dopisivali najčešće o tome kome treba dati koju svotu novca, sa kim se treba sastati, ali i porodične i intimne stvari kao što su porođaj supruge, rođendani i slično.

Kako se može vidjeti u optužnici, Šarići su se koristili sa više kodnih imena na „Skaju“. Tako je Duško bio Joker, Bili, Duko, Nebojšu Joksovića su oslovljavali sa „Gnoj“, dok je Darko takođe mijenjao više kodnih imena Serz, Liam, Gati, Jenny, Newnewnew, Roberto i slično.

Tako recimo braća Šarić krajem jula 2020. godine komentarišu kako je Joksović zaštićen, na šta Duško odgovara bratu: Nema, brate, kako ga štite, ovo je nemoguće. Nema predaje mali moj. Štite ga, al se ne damo“.

U prepisci u koju je Nova imala uvid iz 26. maja 2020. godine, Duško piše bratu: „Zdravo, brate, ovako stoje stvari. Bili smo na brdu sa Markom i predsjednikom apelacije, on kaže da je $ (prim. nov. dolar je oznaka za osobu bitnu klanu Šarić kojoj se identitet ne otkriva), bio sa njim i da je pokušao đonom da ga natjera da se umiješa, a Apelacija je rekao da on neće da se miješa i da vijeće radi po sopstvenom nahođenju i otkačio je $“, piše Duško, a potom nastavlja:

"Takođe, rekao nam je da je čuo da je neko bio sa sudijom Lukićem, ali da ne zna da li je išta uspio jer je Lukić težak za bilo koju vrstu pritiska osim instuticionalnog. Apelacija kaže da uopšte ne zna ishod posle pretresa, da može da bude i tebi u korist i na štetu, i misli da to može da se riješi samo od jednog čoveka. Markus nas je pitao takođe, koje garancije imamo kao država ako pomognemo tebi, što smo mi razumjeli da može on zna nešto više s obzirom da je on od povjerenja Oskaru i da ima institucionalnu težinu. Jedina naša mogućnost naredna jeste da se sjutra vridimo sa Markusom, mislimo da jedino on može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo, brate, da ovo jedino može da presiječe Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da presiječe“.

Potom završava porukom: „Mi ćemo ići sutra kod Markusa da pitamo direktno, da li on uopšte čovjek može i hoće da se umiješa, a mislimo da hoće, i da pita koja vrsta garancija je potrebna da budemo na čisto. Markus nam je rekao da je Karlo bio u utorak sa njim, da je došao da završi za pištolj za vozača, tebe nije ni pomenuo, decidno nam rekao, niti bilo šta vezano za tvoj status. Borimo se dalje, mislimo da je ovo jedini realni put, preko Markusa do Oskara, pa da on priča sa sudijama. Veliki pozdrav.“

Podsjetimo, na optuženičkoj klupi nalaze se Darko i Duško Šarić, advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić i Arsa Šarić. Vođa ove grupe je Darko Šarić,koji je, kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumcarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspjeli, Šarić je, kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmjerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svjedoka saradnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:53