/ - FOTO: ŽANA BOJANIć OSNOVNI SUD PODGORICA
26/07/2023 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora obavezana da nadoknadi štetu zbog nedjelotvorne istrage

Sud je, imajući u vidu zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast, sudsku praksu domaćih sudova i Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, tužiocu dosudio iznos od 5.000,00 eura na ime naknade nematerijalne štete

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici B.B. dosuđena naknada nematerijalne štete 5.000,00 eura zbog kršenja prava na djelotvornu istragu od strane Države Crne Gore. Protiv navedene odluke izjavljena žalba od strane Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, rok za izjavu žalbe tužiocu još u toku.

- Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici djelimično je usvojen tužbeni zahtjev tužioca B.B. i obavezana tužena Država Crna Gora da po osnovu naknade nematerijalne štete zbog nedjelotvorne istrage, čime je povrijeđeno pravo tužioca iz člana 28 Ustava Crne Gore i člana 3 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (zabrana mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja), tužiocu naknadi štetu u iznosu od 5.000,00 eura- saopštila je sudija portparol Ivana Becić.

Prilikom ocjene osnovanosti tužbenog zahtjeva sud je pošao od odluke Ustavnog suda Crne Gore kojom je utvrđeno da je podnosiocu ustavne žalbe, ovdje tužiocu, u postupku istrage povrijeđen procesni aspekt člana 28 Ustava Crne Gore i čl.3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- S s obzirom da od trenutka saznanja za navodno postupanje pripadnika interventne jedinice Stanice policije za JTM, Tužilaštvo nije "hitno" postupalo, imajući u vidu da je od izvršenja predmetnog krivičnog djela (09.10.2015.godine) do dana odlučivanja po krivičnoj prijavi (19.04.2019.godine), protekao znatan vremenski period (više od 3 godine), čime je utvrđeno da istraga zbog dužine trajanja i nedostatka ekspeditivnosti u postupanju nije bila djelotovorna- navodi se u saopštenju.

-Sud je, imajući u vidu zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast, sudsku praksu domaćih sudova i Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, tužiocu dosudio iznos od 5.000,00 eura na ime naknade nematerijalne štete, dok je za traženi iznos od još 5.000,00 eura, tužbeni zahtjev odbio, nalazeći da je u tom dijelu isti previsoko postavljen.

- Protiv ove odluke suda izjavljena je žalba od strane tužene, dok je u odnosu na tužioca žalbeni rok još uvijek u toku. Po proteku roka za žalbu, spisi predmeta će biti dostavljeni Višem sudu u Podgorici na dalje postupanje- navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:07