/ Небојша Асановић, фото: Срђа Бољевић
19/05/2021 u 13:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основни суд у Подгорици усвојио тужбени захтјев Небојше Асановића против државе: Дискриминисан јер је адвокат "Дана"

Суд је утврдио да је држава поступала дискриминаторски према Асановићу подносећи кривичну пријаву само против њега за утају пореза, који је иначе био преплатио, док друге адвокате који су имали дуговања нијесу процесуирали

Држава Црна Гора, односно Пореска управа, поступала је дискриминаторски према адвокату Небојши Асановићу због тога што је он правни заступник фирме Јумедиа Монт, која је оснивач дневног листа "Дан", закључено је у пресуди Основног суда у Подгорици. Судија Симо Рашовић донио је пресуду којом је дјелимично усвојио тужбени захтјев који је Асановић поднио против државе због повреде части и угледа. Суд је утврдио да је држава, односно Пореска управа, дискриминаторски поступала према Асановићу у односу на друге адвокате, а све по основу претпостављене политичке припадности, односно заступања дневног листа "Дан". Због тога је у пресуди наглашено да се забрањује туженој да убудуће према адвокату врши радње од којих пријети дискриминација.

Пресуда извршна

Судија Основног суда у Подгорици Младен Пауновић донио је рјешење којим је обавезао државу да о свом трошку објави пресуде којима је утврђено дискриминаторско поступање према Асановићу, Уколико Пореска управа не поступи по том налогу, изрећи ће се новчана казна од 2000 еура, а одговорном лицу у том органу 500 еура.

Асановић је у тужби, као и током саслушања у суду, истакао да се годинама бави адвокатуром и да је у јавним наступима у медијима говорио о незаконитостима у раду јавних функцинера, због чега је у неколико случајева подносио и кривичне пријаве. Тако је у неколико случајева подносио кривичне пријаве против службеника Управе полиције, тужилаштва и суда због сумње да су одговорни за пропусте у истрази о убиству уредника "Дана" Душка Јовановића. У дневном листу "Дан", како је назначено у тужби, објављивао је податке о бројним злоупотребама у Пореској управи, а све због пореског дуга који износи стотине милиона еура. Тада је тврдио и да овај орган, то јест запослени у њему нису предузимали мјере из своје надлежности, првенствено како би спријечили настајање тог дуга, а касније га и наплатили и санкционисали све одговорне. Из тих разлога, Асановић је у мају 2017. године Специјалном државном тужилаштву поднио кривичну пријаву против више јавних функционера и државних службеника, о чему је обавијестио Врховно државно тужилаштво. На тај начин, како је казао током саслушања у суду, навукао је гњев на себе, због чега је почео прогон, при чему су му од стране службеника Управе полиције, Основног државног тужилаштва у Подгорици и Пореске управе ускраћена основна људска права и слободе. Иако је платио све дугове, па чак био и у преплати, Пореска управа је у децембру 2016. године поднијела информацију да постоје основи сумње да је он починио кривично дјело утаја пореза и доприноса. Асановић је суду доставио рјешења Пореске управе којима је утврђено да је у вријеме подношења те информације био у преплати пореза, те да није било ни основа за покретање поступка, Међутим, против њега пријаву подноси порески инспектор Синиша Ковачевић, шура некадашњег министра финансија и актуелног гувернера Централне банке Црне Горе Радоја Жугића, по претходном договору са тадашњим руководицем подгоричког Основног државног тужилаштва Љиљаном Кликовац.

Како је указао, да је дискриминисан показује и чињеница да је у јуну 2017. године највећи број адвоката из Црне Горе, чак њих 716, имао неизмирене пореске обавезе према држави у износу од 6.846.113 еура, а да је, упркос томе, он једини адвокат који је процесуиран по том основу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:10