илустрација / - DAN
18/06/2021 u 16:55 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основни суд: У поступцима ради заштите права дјеце, да остваре контакт са мајком преузете све законске мјере

Наведена казна изречена му је после интезивног одбијања да преда млдб. дјецу мајци и то кћерку од 11. година и сина од 8. година, поступку који траје укупно скоро три године, наводе у саопштењу

И Основни суд Подгорица  огласило се поводом навода у медијима о "узнемирујућем хапшењу човјека пред дјецом".

Реаговање ОС Подгорица:

Дана 17.06.2021. године, лишен је слободе Б.Т. по рјешењу извршног судије Основног суда у Подгорици и спроведен на издржавање казне затвора у трајању од 30 дана. Наведена казна изречена му је после интезивног одбијања да преда млдб. дјецу мајци и то кћерку од 11. година и сина од 8. година, поступку који траје укупно скоро три године. Суд је у поступцима ради заштите права дјеце да остваре контакт са мајком предузимао све законске мјере и то како одржавање рочишта, уз посредство Центра за социјални рад тако и одлазак на лице мјеста и интезивни разговор са странкама и дјецом, уз стално упозорење оца дјеце о својој обавези оца да мора предати дјецу мајци.

Дјеца су у присуству оца интезивно одбијала да иду код мајке. Међутим, суд је у пар наврата ипак извршио предају и то кад је оцу дјеце изречена казна затвора у трајању од 15 дана, па је Б.Т ипак пристао да сарађује, а дјеца нијесу одбијала да иду код мајке. Због тога суд није спровео прву изречену казну, а дјеца нису одбијала мајку већ су са истом у тим ситуацијама провела квалитетно и мирно вријеме са њом.

Када је Б.Т. видио да дјеца хоће код мајке, поново је наставио са пређашњим понашањем, које је код дјеце изазвало негодовање и понашање које забрињава. С тога је суд поново донио ново рјешење и Б.Т. изрекао нову казну још у новембру 2020. године. Од тада до јучерашњег дана суд је интезивно излазио на лице мјеста и тражио од оца дјеце да их преда мајци. Међутим због тога што суд није спровео прву казну у нади да ће Б.Т. схватити значај мајке у животима његове дјеце, исти ни након 7 мјесеци није извршио предају.

Дакле, како је овакво понашање родитеља којем су дјеца повјерена недопустиво са аспекта како домаћег законодавства тако и конвенцијског права, то је суд приступио спровођењу казне затвора. Циљ је заштита најбољег интереса дјетета, а у конкретном случају то је присуство мајке у животима дјеце која не смију бити отуђена од исте, а зарад њиховог правилног психофизичког развоја.

У конкретом случају дјеци је одређено право да гледају мајку два пута недељно, док до своје 15-те године не могу самостално одлучивати хоће ли остваривати контакт са родитељем са којим не живе.

Напомињемо да суд у поступку цијени којем родитељу ће дјецу повјерити а са којим ће се дјеца периодично виђати. Родитељ којем се дјеца повјере као што је овдје Б.Т. је дужан да очува осјећај прихваћености и припадности и другом родитељу тј. мајци, те никако не смије доћи до отуђености дјеце од родитеља са којим не живе.

У коначном, пред овим судом у току је и поступак за измјену одлуке о повјеравању дјеце.

Сходно наведеном, спорни текст не располаже чињеницама из поступка у којем је изречена казна затвора, а осим тога овакав вид извјештавања је у супротности са најбољим интересом дјетета и коси се са његовим правом на приватност. Недопустиво је снимање и објављивање малодобне дјеце у поступку који спроводи надлежни државни орган уз изношење дезинфромација у тексту, а који се тичу повода тог поступка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:08