/ Foto: LAZAR RUZIC
05/03/2023 u 08:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osnovni sudovi moraju imati metalne detektore na ulazu

Postavlja se pitanje da li su važniji životi onih kod kojih se ide u ministarstva, Vladu i Skupštinu, u odnosu na one u sudu, navela je Jonica

Nesrećni slučaj u kojem je tridesetdevetogodišnji Podgoričanin Mladen Bulatović stradao kada je na ulazu u Osnovni sud aktivirao ručnu bombu prije nego što je pristupio kontroli policijskih službenika pokrenulo je lavinu pitanja. Između ostalog i to zašto je bezbjednost u sudovima loša. Sagovornici TVCG upozoravaju da zakonske odredbe, po kojima je obezbjeđenje sudova odgovornost posebnih službi, nijesu zaživjele u praksi.

Bulatovićev čin pokrenuo je pitanje lošeg obezbjeđenja osnovnih sudova.

Taj problem traje godinama, kaže advokat Marko Hajduković, koji u ovaj sud dolazi skoro svaki dan.

- Danas u zgradu suda može da uđe apsolutno bilo ko. Na tim vratima nema kontrole i ta osoba koja dolazi u sud može da unese oružje, eksplozivnu napravu, bilo što. Tužioci, advokati, sudije, svi su na neki način glineni golubovi u toj priči. Ono čega se pribojavam je da ćemo i ovu priču zaboraviti. Da će proći određeno vrijeme, a da se ništa neće uraditi - rekao je Hajduković.

Da je Hajdukovićev strah opravdan govore primjeri iz prošlosti. Najdrastičniji je zabilježen 2005. godine kada je u Osnovnom sudu u Baru stradala sutkinja Milorija Pejović Đukić, koju je na radnom mjestu ubio Baranin Batrić Đuković.

Od tada se desilo više nemilih situacija u sudovima i tužilaštvima koje nas, ničemu nijesu naučile, kaže pravnica Snežana Jonica.

- Mislim da nijedan osnovni sud u Crnoj Gori nema metalne detektore na ulazu, imaju ih, pretpostavljam, Viši i Vrhovni sud. Ali ih zato imaju i Vlada i Skupština i sva ministarstva. Postavlja se pitanje da li su važniji životi onih kod kojih se ide u ministarstva, Vladu i Skupštinu, u odnosu na one u sudu. Ne pričamo samo o zaposlenima u sudovima, sudijama i tužiocima, pričamo o svim osobama koje su u tom momentu mogle da se nađu u sudu - kazala je Jonica.

Većinu sudova i tužilaštva obezbjeđuje policija, iako je zakonom predviđeno da taj posao rade posebne službe unutar pravosudnih institucija. One nikada nijesu formirane, dok je Sudski savjet 2013. godine odbio predlog Vlade da se angažuju privatne firme za obezbjeđenje.

Jonica kaže da osam godina imamo zakonsku obavezu da se obezbijedi da sudovi i tužilaštvo sami obezbjeđuju uslove za obezbjeđenje sudskih i tužilačkih prostorija.

- Na današnji dan te zakonske odredbe nijesu nikada zaživjele i imamo situaciju da policijski službenici, iako nijesu u obavezi u jednoj mjeri obezbjeđuju sudove - upozorava Jonica.

Na pitanje ko je odgovoran što se zakon ne primjenjuje i što smo ponovo svjedočili tragediji, Hajduković nema dilemu.

- Lično smatram da je odgovorna država, da apsolutno ne možemo tražiti odgovornost od pojedinca jer uslovi u kojima ti ljudi rade su veoma loši. Ne vidim da je bilo ko od njih mogao da spriječi tu tragediju. Država prije svega treba da ovim ljudima omogući normalne uslove za rad, a samim tim i mi. Možete li da zamislite situaciju kako te sudije i tužioci treba da rade, ako im je ugrožena bezbjednost. Što onda da pričamo o građanima koji traže pravdu pred tim sudovima ili se obraćaju bilo kojim drugim povodom - navodi Hajduković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. jun 2023 20:33