основно тужилаштво / -дан
24/01/2022 u 16:27 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОДТ четири године провјерава адвокате због утаје

У току извиђаjа су прикупљени докази и подаци од стране Пореске управе и других субjеката и наређено jе вjештачење од стране вjештака економско-финансиjске струке

Основно државно тужилаштво у Подгорици ни након четири године није окончало истрагу против 13 адвоката и jедне адвокатске канцелариjе због сумње да су у дужем периоду вршили утаjу пореза. Ово тужилаштво је још 29. jуна 2018. године формирало кривични предмет ради утврђивања основа сумње да ли jе од стране 13 адвоката и jедне адвокатске канцелариjе учињено кривично дjело утаjа пореза и доприноса у периоду од 2010. до 2018. године.

– У току извиђаjа су прикупљени докази и подаци од стране Пореске управе и других субjеката и наређено jе вjештачење од стране вjештака економско-финансиjске струке, коjе, због дужине периода извршења могућег кривичног дjела и обимности документациjе, jош увиjек ниjе завршено, а судски вjештак и државни тужилац коjем jе предмет додиjељен у рад у сталним су консултациjама ради потпуног испуњења задатка вjештачења. Коначна одлука у предмету ће се дониjети након што вjештак достави државном тужиоцу писани налаз и мишљење – одговорио нам је раније тужилац Вукас Радоњић.

Предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић обавијестио је чланове Коморе 2018. године да је, на позив тадашњег потпредсjедника Владе и министра правде Зорана Пажина, присустовао састанку, заjедно са тадашњим директором Пореске управе Миомиром М. Мугошом, који је том приликом саопштио да jе одређени броj адвоката током 2015, 2016. и 2017. године рjешења коjа су добиjали од суда за одбране по службеноj дужности наплаћивао на начин што би у поступку извршења или пак приликом достављања трошковника, користили рачуне коjи нису приjављени Порескоj управи (приватне, а не пословне рачуне), избjегаваjући на таj начин плаћање пореза.

Како jе Пореска управа од стране Судског савjета добила сва рjешења за одбране по службеноj дужности, у горе наведеном временском периоду утврђено jе да jе jедном броjу адвоката исплаћиван новчани инос по основу одбрана по службеноj дужности на неприjављене рачуне, из коjих разлога су надлежни и риjешили да процесуираjу све оне случаjеве за коjе сматраjу да постоjе одређена обиљежjа бића кривичних дjела коjа се гоне по службеноj дужности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:50