/ - HOMELAND SECURITY INVESTIGATIONS (HSI)
05/04/2023 u 19:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OSUMNJIČEN ZA ŠVERC 20 TONA KOKAINA: Gogić pregovara u SAD o priznanju krivice

Američke vlasti su tvrdile da nije bio nižerangirani švercer droge u navodnoj zavjeri, već "visoko profilisani trgovac narkoticima“ za balkanske kartele

Crnogorski državljanin Goran Gogić, okrivljen u SAD za šverc 20 tona kokaina, počeo je pregovore o o sporazumu o priznanju krivice sa američkim vlastima, pokazali su sudski spisi. Advokat Gogića, bivšeg boksera, zatražio je odlaganje ročišta pred njujorškim sudom jer su pregovori o sporazumu o krivici bili u "ranoj fazi“., piše tradewindsnews.com .

Kako prenosi portal RTCG, pregovori su priznati kao dio krivičnog postupka pred saveznim sudom u Bruklinu u Njujorku, gdje se Goran Gogić suočava sa optužbama da je pomogao u prenošenju 19,9 tona kokaina na tri plovila u floti švajcarske kompanije MSC.

TUŽILAŠTVO SAD-a: Gogić može pobjeći za Crnu Goru, kokain utovarali brodskim dizalicama

Ovaj portal je u februaru izvijestio da se Gogić, 43-godišnji državljanin Crne Gore, izjasnio da nije kriv po optužbama koje mu se stavljaju na teret. Gogić, bivši bokser teške kategorije, optužen je u SAD za koordinaciju isporuka kokaina kontejnerskim brodovima. 

Ukoliko bude osuđen, za Gogića je propisana obavezna minimalna kazna od deset godina zatvora do doživotne kazne.

Uz prevodioca, Gogić se 18. januara ove godine pojavio pred sudijom Verom Skenlon iz Okružnog suda SAD za istočni okrug Njujorka sa sjedištem u Bruklinu, pokazuju sudski zapisnici.

Savezni agenti uhapsili su Gogića (43) 30. oktobra prošle godine dok se ukrcavao na let iz Majamija za Cirih, u akciji kojom je koordinirala američka specijalna agencija za borbu protiv trgovine drogom DEA. 

Tužioci su tvrdili da je koordinirao sa članovima posade na komercijalnim brodovima koji se koriste za transport droge, sa trgovcima narkoticima u Kolumbiji koji su nabavili kokain, sa operaterima glisera koji su ga dopremali kontejnerskim brodovima u Južnoj Americi i sa ljudima u evropskim lukama koji su čekale prime kokain kada je stigao na odredište.

Američke vlasti su tvrdile da nije bio nižerangirani švercer droge u navodnoj zavjeri, već "visoko profilisani trgovac narkoticima“ za balkanske kartele. 

Gogića terete za šverc oko 18 tona kokaina koji je otkriven na brodu MSC "Gajan" u junu 2019. godine u Filadelfiji, što se smatra jednom od najvećih zapljena droge u istoriji SAD. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 10:02