Дарко Шарић - фото: Дадо Ђилас/Курир / - Дарко Шарић - фото: Дадо Ђилас/Курир
03/05/2022 u 15:13 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осумњичени да су високе положаје у полицији користили за Шарићеве послове

Ванпретресно вијеће бјелопољског Вишег суда поступило је по замолници правосудних органа Републике Србије и продужило на 40 дана екстрадициони притвор Данилу Стојановићу

Криминална група Пљевљака Дарка Шарића, осумњичена за извршење тешких кривичних дјела, међу којима је и шверц кокаина из Јужне Америке у Европу, а чији је члан постао и његов суграђанин и високи функционер српске полиције Данило Стојановић, који је недавно ухапшен у Беранама, обухватала је још четири црногорска држављанина, пише у наредби за спровођење истраге Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије.

Ради се о Бојану М. Станојковићу из Подгорице, Данилу С. Одовићу из Пљеваља, обојица настањени у Београду, Николи Б. Спасојевићу, за којег се не наводи мјесто рођења осим да је црногорски држављанин, и Душку Р. Мирковићу из Бијелог Поља, такође настањеном у Београду. Осим ових црногорских држављана, наредбом су обухваћени и Београђани Дејан Лазаревић, Милутин Радовановић, Стефан Андрејић, Марко Вукић и Урош Радовановић, као и Александар Бошковић из Ваљева, настањен у Београду.

Мирковић прикупљао повјерљиве податке

Како се наводи у наредби, Данило Стојановић и Милутин Радовановићсу од 14.6. до 2.7.2020. године, у Београду и Старој Пазови, у својству службених лица – полицијских службеника МУП Републике Србије – Службе за криминалистичко-обавјештајне послове, искоришћавањем својих овлашћења, прибавили корист окривљенима Урошу Радовановићу, Предрагу Панићу и Игору Топличанину у виду избјегавања лишења слободе, одређивања мјере притвора и укидања расписане полицијске потраге, чиме су извршили продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

Према наредби, високопозиционирани службеник МУП-а РС Душко Мирковић имао је задатак да прикупља строго повјерљиве податке о отвореним оперативним обрадама против припадника организоване криминалне групе и о предузетим радњама полицијских службеника СБПОК поводом кривичне пријаве свједока сарадника Небојше Јоксовића и да је те податке преносио окривљеном Дејану Лазаревићу у непосредним контактима или преко криптованих телефона са скај апликацијом, од којег је за ту услугу добијао готовинске износе у еурима.

Ванпретресно вијеће бјелопољског Вишег суда поступило је по замолници правосудних органа Републике Србије и продужило на 40 дана екстрадициони притвор Данилу Стојановићу, који је прије десетак дана побјегао током покушаја контроле на граничном прелазу, али га је црногорска полиција лоцирала и ухапсила и од 18. априла се налази у екстрадиционом притвору. Наредних дана очекује се молба за његово изручење. Уколико до тога не дође у законском року, Стојановић би се могао наћи на слободи.

image

Данило Стојановић

-Приватна архива

Док jе у Београду, испред велелепне Шарићеве виле у Улици Баjе Пивљанина, траjала незапамћена акциjа полициjе, полицаjац Стоjановић jе, по свему судећи, био на путу за Црну Гору. Засад је непознато како jе Стоjановић могао да зна да ће услиједити хапшење у оквиру акциjе коjом руководе и међународне полицијске службе. Поуздано сазнајемо да Стоjановић има двојно држављанство – Црне Горе и Србиjе – и да је то потврдио приликом саслушања код судиjе за истрагу Вишег суда у Биjелом Пољу.

"Осумњиченима се ставља на терет да су шверцовали наркотике, али и да су организовали убиство Милана Миловца Цигле у Еквадору, иначе Шарићевог сарадника коjи jе био виђен за његовог наследника

Како се Стојановић нашао у Црној Гори у јеку хапшења Шарићеве групе засад није познато, али оно што је извјесно јесте да је осумњичени рођени Пљевљак и да има блиске родбинске везе са лицима која се у Црној Гори налазе на високим политичким и безбједносним позицијама.

Осумњиченима се ставља на терет да су шверцовали наркотике, али и да су организовали убиство Милана Миловца Цигле у Еквадору, иначе Шарићевог сарадника, коjи jе био виђен за његовог наследника.

Припадници ове групе се терете да су извршили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела тешко убиство, неовлашћена производња и стављање у промет опоjних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружjа и експлозивних материjа, изазивање опште опасности и злоупотреба службеног положаjа.

– Дарко Шарић, за вријеме боравка у притворској јединици Посебног одјељења за организовани криминал Вишег суда у Београду, издавао је налоге припадницима криминалне групе преко криптованих телефона, са инсталираном апликацијом скај, па су Петар Ћосић и Мануел Вулић, против којих се води поступак у Хрватској, и Дејан Лазаревић, Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, као и више Н.Н. лица, у стању урачунљивости, постали припадници организоване криминалне групе, прихватили њене активности и извршавали одређене задатке- пише у наредби Тужилаштва за организовани криминал.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:42